OranjeLeeuwinnen winnen degelijk, maar niet groots van Wit-Rusland

|||

Het Nederlands vrouwenelftal heeft de koppositie in WK-kwalificatiegroep C weer in handen. Dankzij de 3-0 zege op Wit-Rusland passeerden de OranjeLeeuwinnen IJsland en staan nu in pole position voor een ticket voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland.

Foto’s: Orange Pictures

Een degelijke overwinning. Niets meer of minder. Oranje toonde in Enschede werklust, creëerde zat kansen, maar lijkt nog zoekende naar de echte topvorm. Het tempo lag te laag en te veel kansen werden om zeep geholpen. Waarbij moet worden aangetekend dat de defensieve spelopvatting van Wit-Rusland ook niet bepaald meewerkte aan een aantrekkelijk schouwspel.

Oorspronkelijk zou deze WK-kwalificatiewedstrijd op 12 april worden gespeeld, maar daar ging een streep door toen de KNVB eind februari aankondigde tot nader order geen wedstrijden tegen Rusland of Wit-Rusland te spelen. Het eerste land was zojuist Oekraïne binnengevallen, met betrokkenheid van de tweede. Begin mei besloot UEFA alleen Rusland uit te sluiten van verdere competities, waardoor de WK-kwalificatie van de OranjeLeeuwinnen in de knel kwam.

Al na dertien minuten kwamen de OranjeLeeuwinnen op 1-0. Lieke Martens deed het voorbereidende werk en Jill Roord rondde bij de eerste paal af: 1-0. Na rust, na bijna een uur spelen, kopte de meegekomen verdedigster Aniek Nouwen de bal uit een vrije trap van Sheria Spitse (die vlak daarvoor een gele kaart had gezien) binnen: 2-0. De derde Oranje-treffer kwam van Linneth Beerensteyn (die in de 65e minuut Vivienne Miedema was komen vervangen), die laag en hard alleen voor de keepster raak schoot: 3-0.

Geen geweldige wedstrijd dus, maar het resultaat was prima. Zeker met het oog op de kwalificatie voor het WK 2023. Die wordt na de zomer voortgezet met de afsluitende groepswedstrijd in eigen huis tegen naaste concurrent IJsland. Maar dat is later. Eerst wacht de OranjeLeeuwinnen het EK in Engeland en daarvoor natuurlijk nog de uitzwaaiwedstrijd tegen Finland op zaterdag 2 juli. Ook die interland wordt in Enschede gespeeld. Ditmaal wel met publiek op de tribunes. Ook Haaglanden Voetbal is van de partij en brengt onder meer een uitvoerige fotoreportage.

(Bron: KNVB)

Lees verder