Pech en één punt voor OranjeLeeuwinnen in openingsduel EK

|||

Eindelijk mochten ook de OranjeLeeuwinnen aantreden op het EK in Engeland. In Sheffield was het sterke Zweden de opponent. Oranje kwam op achterstand, zag keepster Sari van Veenendaal en Aniek Nouwen met een blessure uitvallen, maar kwam na rust op karakter terug in de wedstrijd: 1-1.  

Tekst: Ton Beije        |      Foto’s: Orange Pictures

De OranjeLeeuwinnen hebben veel successen meegemaakt onder coach Sarina Wiegman, die nu in die functie actief is bij Engeland. Opvolger Mark Parsons moet in de eerste helft toch geschrokken zijn van de verrichtingen van zijn ploeg tegen Zweden.

Bij één van de aanvallen voor rust van Zweden kwam keepster Van Veenendaal onnodig haar doel uit en kwam in botsing met haar teamgenoten Stefanie van der Gragt en Lynn Wilms. Aanvankelijk leek het erop dat het duel voor Van der Gragt voorbij was, maar zij keerde terug in het veld. Van Veenendaal moest zich even later laten vervangen door Daphne van Domselaar, de keepster van FC Twente, die aan haar tweede interland mocht beginnen.

Na een dik half uur spelen kwam Zweden aan de leiding. Kosovare Asllani wist Jonna Andersson te bereiken, die Van Domselaar geen schijn van kans gaf: 0-1. Vervolgens moest coach Parsons nog in de eerste helft voor de tweede maal een speelster wisselen vanwege een blessure. Nouwen blesseerde haar enkel en kon absoluut niet meer verder. Voor haar kwam Marisa Olislagers, oud-speelster van ADO Den Haag, nu actief bij FC Twente. Dominique Janssen mocht verhuizen naar haar favoriete positie in het centrum van de defensie. Oranje kreeg in de laatste fase van die eerste helft toch wat mogelijkheden. Daniëlle van de Donk zocht in kansrijke positie het doel te hoog en inzetten van Jill Roord en Lieke Martens waren een eenvoudige prooi voor de Zweedse keepster.

Na de doelwisseling kwam de ploeg van Parsons met meer vertrouwen naar buiten en pakte gelijk het initiatief. Een combinatie van Vivienne en Daniëlle van de Donk lek stuk te lopen, maar Jill Roord reageerde attent en schoof de bal ineens langs de grond langs de Zweedse keepster: 1-1. Oranje leek even door te stoten en op weg te gaan naar een voorsprong. Weer Jill Roord was er dichtbij – na een hoogstandje van Jackie Groenen en een prima pass van Miedema – maar had te veel tijd nodig bij een schotpoging. Aan de andere kant was bij Zweden Stina Blackstenius in het veld gekomen, de sterspeelster die op de bank begon omdat zij niet helemaal fit was. Bij Oranje kwamen nog binnen de lijnen Victoria Pelova en Lineth Beerensteyn (ook twee voormalige speelsters van ADO Den Haag), maar in de stand kwam geen wijziging meer en aan Oranje-kant was dat mede te danken aan enkele prima reddingen van de ingevallen keepster Daphne van Domselaar.

Oranje speelt nu komende woensdag (13 juli) om 21.00 uur tegen Portugal, dat tegen Zwitserland goed terugkwam na een snelle 2-0 achterstand: 2-2.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder