Warming-up 3e Divisie (zo)| Mark Schuur (TOGB): ,,Wennen wetten van dit niveau”

|

In de eerste ronde van de competitie reist TOGB af naar Uden. Tegenstander UDI’19/CSU promoveerde via de nacompetitie naar de Derde Divisie. De ambitieuze ploeg wordt getraind door Lodewijk de Kruif. De Kruif speelde als prof bij onder andere FC Wageningen en TOP Oss. Als trainer werkte hij in Nigeria bij Heartland FC en was hij bondscoach van Bangladesh. In het dagelijks leven is hij eindverantwoordelijke voor het familiebedrijf Buitenzorg, dat in de horeca actief is.

Tekst: Ron Fruining

TOGB kwam afgelopen week in actie in de eerste kwalificatieronde voor de KNVB-beker, terwijl UDI’19/CSU vrij gelood werd deze ronde. In Staphorst zag trainer Mark Schuur (foto) zijn team het initiatief nemen en vanuit het niets op achterstand komen. Het bleek een tik die niet meer recht te zetten was voor de geel-zwarten in het warme Overijssel. Na negentig minuten stapte TOGB met een geflatteerde 3-0 nederlaag terug in de bus naar Berkel en Rodenrijs.

Promovendi

Beide elftallen spelen in de Derde Divisie. Het Noord Brabantse UDI’19/CSU was vijf seizoenen geleden ook actief in de Derde Divisie. Het team van De Kruijf promoveerde via de nacompetitie terwijl het TOGB van Mark Schuur kampioen werd in de Hoofdklasse A, waarmee het rechtstreeks naar de Derde Divisie promoveerde. De oefenmeester van de Brabanders is duidelijk over de rol die zij willen spelen. Tegen DTV-nieuws geeft De Kruijf aan te willen kijken of zijn ploeg een rol van betekenis kan gaan spelen in de competitie 2022-2023. Het is volgens de Brabantse oefenmeester normaal dat iedere trainer aan het begin van de competitie zegt dat ieder team er alles aan zal doen om niet te degraderen.

Vooruitblik

Mark Schuur begint aan zijn tweede jaar als eindverantwoordelijke bij TOGB. De oefenmeester verlengde afgelopen seizoen zijn contract en staat tot medio 2024 voor de groep als eindverantwoordelijke. Aanvoerder Jay Zandbergen speelt inmiddels voor het zevende jaar op rij in de TOGB-selectie, waar hij ook dit seizoen aanvoerder van is.

Mark Schuur

Mark je start voor het eerst in de TOGB-historie met een selectie in de Derde Divisie. Hoe was de voorbereiding op het nieuwe seizoen?

,,Onze voorbereiding was wisselvallig. Goede momenten gezien in het spel wat wij willen spelen, maar ook momenten waar wij als staf en team aan moeten werken, om niet onnodig elke keer het deksel op onze neus te krijgen.”

Is er een groot verschil tussen het niveau in de Derde Divisie en de Hoofdklasse (de huidige Vierde Divisie)?

,,Hoe groot het verschil is gaan wij merken vanaf komende week. In de voorbereiding is bewust gekozen voor tegenstanders uit de Tweede en Derde Divisie, om te kijken waar wij als team staan en waar wij moeten verbeteren.”

TOGB heeft een selectie die jong is en voor een heel groot deel (achttien spelers) uit eigen jeugdspelers bestaat. Is je team ervaren genoeg om er direct te staan in de Derde Divisie?

,,Het woord “jong” willen wij eigenlijk zo min mogelijk gebruiken. Met het grootste gedeelte van deze selectie zijn wij kampioen geworden in de Hoofdklasse. Het gaat er nu om, om zo snel mogelijk, te wennen aan de wetten van de Derde Divisie.”

Wat weet je van UDI’19/CSU en hoe bereid je je selectie voor?

,,In de komende trainingen van deze week zijn wij voornamelijk bezig met de speelwijze en de spelprincipes van ons eigen team. Die moeten inslijpen en verbeteren met elke training die wij afwerken en wedstrijd die wij spelen. Dat gaat met ups en downs. Ook houden wij ons tijdens deze trainingen bezig met de komende tegenstander. Zoals bekend gaan wij altijd uit van ons eigen spel, dat hebben wij afgelopen seizoen ook gedaan en dat bleek succesvol. Voorbereiden hoort bij het spelen op dit niveau, maar het hoe dat is altijd afhankelijk van de keuzes die wij als staf maken op basis van wie er beschikbaar zijn richting de volgende wedstrijd.”

Jay Zandbergen

Jay Zandbergen maakte al deel uit van het team dat uitkwam in de tweede klasse. Nu maakt hij deel uit van de selectie, die dit jaar in de Derde Divisie zondag speelt. Is er een verschil in beleving bij het spelen in de tweede klasse en Derde Divisie?

,,Uiteraard is de beleving anders. De opkomst van supporters is hoger. De wedstrijddruk ligt hoger. De twee competities zijn niet met elkaar te vergelijken. Je merkt dat er veel meer belangstelling is voor de wedstrijden die we spelen. We hebben de club hiermee op de kaart gezet en nu is het zaak om dit vol te houden.”

TOGB Heeft een jonge groep. Hoe gaat de selectie om met de geslepenheid van de tegenstanders die actief zijn in de Derde Divisie?

,,In de afgelopen jaren hebben wij met TOGB laten zien dat je met talent een heel eind kan komen, kijkend naar de promoties van de tweede klasse tot en met Derde Divisie. Vorig jaar kreeg je al te maken met tegenstanders die een meer geslepen volwassen ploeg hebben. Het is zaak dat het besef komt dat ernaast goed voetballen ook slimmigheidjes bij komen kijken die wedstrijden zullen bepalen. Hiervan zijn we als team bewust en proberen we als groep over te praten in wedstrijdbesprekingen.”

De intensiteit in deze competitie is door het aantal wedstrijden groot. Nu de eerste wedstrijd in een reeks van vierendertig wedstrijden. Is de voorbereiding op een lang seizoen anders dan eerdere jaren?

,,Ja de voorbereiding is anders. We hebben korter de tijd om ons voor te bereiden dan andere jaren. Hierdoor hebben wij de voorbereiding opgesplitst in twee blokken en drie weken rust. Basisprincipe is dat je fit voor de dag komt, dus jongens die later terugkomen van vakantie zullen komende tijd arbeid moeten verrichten om op hetzelfde niveau te komen. Uiteindelijk denk ik dat dit bij ons geen nadeel is, want we hebben een frisse ploeg die een zeer goede basisconditie heeft.”

Wat verwacht jij als aanvoerder van het komende seizoen en specifiek van de eerste wedstrijd?

,,​Het is lastig in te schatten hoe je ervoor staat dit jaar. UDI’19 is net als wij gepromoveerd, dus op papier zou je kunnen zeggen dat we gelijkwaardig aan elkaar moeten zijn. Alleen zijn volgens mij bij beide ploegen ook de nodige spelers weggegaan en erbij gekomen. Je hoopt natuurlijk te kunnen verrassen. Al denk ik dat er, gezien onze laatste jaren, wel rekening met ons wordt gehouden, ondanks dat wij gepromoveerd zijn. Het zegt wel wat dat je met zo’n jonge ploeg in een paar jaar tijd van de tweede klasse naar de Derde Divisie promoveert. Ik heb er vooral heel veel zin in om aan dit nieuwe seizoen te beginnen.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder