Warming-up Derde Divisie (zo): met TOGB-assistent-trainer en doelman  

|

Op wedstrijd twee van TOGB op het hogere niveau wordt voorbeschouwd met assistent-trainer Glenn den Uijl (foto) en doelman Moreno Zwarteveld. Den Uijl is inmiddels in het bezit van het UEFA C-diploma en zit voor het tweede jaar op de bank bij TOGB als één van de drie assistenten. Moreno Zwarteveld liet afgelopen jaar in de Hoofdklasse zien het slot op de deur te zijn. De meevoetballende doelman staat dit jaar voor het tweede jaar in de basis.

Tekst: Ron Fruining

Speelronde twee van het seizoen 2022-2023 is de eerste thuiswedstrijd voor TOGB. Het betekent het officiële thuis debuut voor TOGB en Berkel en Rodenrijs in de derde divisie. Mark Schuur treft bij tegenstander vv UNA een ervaren oefenmeester tegenover zich. vv UNA staat al een aantal jaren onder leiding van oud prof Harrie Gommans, die veertien jaar als speler actief was als prof. Als trainer heeft Gommans de ambitie om full time actief te zijn in het voetbal. Momenteel combineert hij zijn baan als conciërge op een basisschool met het hoofdtrainerschap bij vv UNA.

De opponenten in speelronde 2 hielden beide aan de eerste wedstrijd van het seizoen een punt over. UNA speelde op eigen terrein met 1-1 gelijk tegen OJC Rosmalen. Op bezoek bij UDI’19 speelde TOGB met 2-2 gelijk.

Glenn den Uijl

Glenn, je tweede jaar op de bank en nu het thuisdebuut in de Derde Divisie. Hoe anders is het tweede seizoen ten opzichte van je eerste als assistent?

Den Uijl: ,,Eigenlijk niet heel veel. Mijn rol binnen de staf is hetzelfde gebleven. Wel zijn we als groep gegroeid, staf en spelers en voetballend verder ten opzichte van begin vorig seizoen. Dit komt met name, doordat de spelersgroep goed weet wat er wordt verwacht van ze, zowel als groep als selectiespeler.”

Hoe kijk jij als assistent naar de komende tegenstander? Heb jij een aparte taak of bereiden jullie de wedstrijd met zijn vieren voor?

Den Uijl: ,,Onze komende tegenstander is geen onbekende voor mij persoonlijk.  Zelf heb ik als speler in de Hoofdklasse B bij vv Papendrecht, vergelijkbaar qua niveau met de huidige tweede divisie, tegen vv UNA gespeeld. Ook is assistent-trainer Sjors Paridaans van vv UNA, die zelf bij PSV en FC Eindhoven speelde, een oud-teamgenoot van mij. Dat maakt de wedstrijd van zondag extra leuk.”

Met vv UNA als tegenstander treffen jullie een aanvallend ingestelde ploeg. Jullie gaan altijd uit van jullie eigen kracht, maar zullen de spelers wel attent maken op waar de kansen liggen. Geven jullie spelers specifieke opdrachten mee voor komende wedstrijd?

Den Uijl: ,,UNA speelt al jaren aanvallend en aantrekkelijk voetbal op dit niveau. Het aanvallende spel spelen wij ook al jaren. Het belooft op papier dus een leuke wedstrijd te gaan worden met twee ploegen die aanvallend denken. Wij als staf analyseren de komende tegenstander via onder andere beelden en gaan zoals bekend iedere wedstrijd uit van onze eigen kwaliteiten. We proberen de spelersgroep op basis van wat wij weten van UNA en wat we uit de beelden halen over deze ploeg, het spel en systeem mee te geven, waarvan wij denken dat het tot een maximaal rendement zal leiden. ”

Wat gaan de toeschouwers voor thuisdebuut van TOGB beleven?

Den Uijl: ,,Ik denk dat wij de afgelopen jaren de toeschouwers nooit in de steek hebben gelaten bij het spelen van aantrekkelijk voetbal. De Derde Divisie vraagt wel meer dan alleen leuk aantrekkelijk voetbal, waarbij de toeschouwers onze twaalfde man zijn. Wij zorgen als gehele groep dat we er van week tot week alles aan hebben gedaan. Als wij dit iedere week kunnen opbrengen zal iedere tegenstander het lastig hebben tegen ons, vooral als het publiek er als twaalfde man ook nog eens achter gaat staan! Daar rekenen wij natuurlijk ook zondag weer op.”

Moreno, je tweede jaar als eerste keus in het doel bij TOGB. Een plek waar je wekelijks op de training hard voor moet werken en moet laten zien dat jij de nummer één bent. Hoe is de rol van de andere doelman in de selectie Colin Kraaijbeek in je voorbereiding op iedere wedstrijd?

Zwarteveld: ,,De rol van Colin is natuurlijk hartstikke groot in iedere voorbereiding op de wedstrijd. Je praat samen over de tegenstander en je bespreekt verschillende momenten uit de vorige wedstrijd. Tijdens de warming-up zorgt hij ervoor dat ik scherp kan starten aan de wedstrijd. Dit doet hij door verschillende situaties te schetsen met de bal.”

Kun jij uitleggen wat de rol van de doelman is in de voorbereiding op de komende wedstrijd richting de verdediging?

Zwarteveld: ,,Samen met de verdediging en staf bespreken we wat er afgelopen weekend goed en fout is gegaan. Ook de tegendoelpunten analyseren we en gaan trainen om zo een oplossing te vinden om te voorkomen dat we weer in dezelfde situatie terechtkomen. Met het gehele team maken we afspraken over de rol van iedere positie en bespreken we ook hoe we het beste vv UNA  kunnen aanpakken om de punten op het Hoge Land te houden.”

Bereid je je op komend duel hetzelfde voor als op ieder duel of zijn er toch zaken die keeperstrainer Pim Doesburg je laat doen?

Zwarteveld: ,,Ik verwacht dat de voorbereiding voor mij en Colin wel hetzelfde zal zijn als afgelopen week. Wel ben ik met Pim aan de slag gegaan om te kijken wat er te verbeteren is naar aanleiding van de zaken die afgelopen zondag niet goed verliepen. Hoewel ik zeker niet ontevreden was over hoe de wedstrijd tegen UDI’19 van zondag is gegaan, probeer ik wel wekelijks te blijven leren en beter te worden.”

Wat voor thuisdebuut verwacht jij van TOGB?

Zwarteveld: ,,Ik verwacht en hoop op een mooi thuisdebuut van ons. Waar we het afgelopen seizoen door veel toeschouwers zijn gesteund tijdens uit- en thuiswedstrijden, hoop ik dat er ook zondag en de rest van het seizoen, weer veel mensen afkomen op onze wedstrijden. Nu we weer een stapje hoger zijn gaan voetballen, verwacht ik ook dat er nog meer mensen komen kijken hoe wij het er vanaf brengen. Ook kan ik garanderen dat we er als team alles aan gaan doen om de drie punten op het Hoge Land te houden om zo ons thuisdebuut in de Derde Divisie te bekronen met een overwinning.”

© Haaglanden Voetbal

 

 

 

 

 

Lees verder