Joshua Zirkzee (Parma Calcio) in voorlopige EK-selectie Jong Oranje

De voorlopige EK-selectie van Jong Oranje voor het EK 2021 in Hongarije en Slovenië telt 36 spelers. Voor Ajax-spelers Brian Brobbey en Devyne Rensch is het voor het eerst dat ze deel uitmaken van de voorlopige selectie van Jong Oranje-coach Erwin van de Looi. Ook oud-ADO Den Haag-jeugdspeler Joshua Zirkzee (foto), door Bayern München verhuurd aan Parma Calcio, behoort tot die groep.

Jong Oranje plaatste zich in een EK-kwalificatiegroep met onder andere Portugal en Noorwegen als groepshoofd voor hun eerste EK sinds 2013. In maart speelt Jong Oranje in de groepsfase van het EK tegen achtereenvolgens Roemenië, Duitsland en Hongarije. De wedstrijd tegen Roemenië wordt gespeeld op woensdag 24 maart om 21.00 uur in de Bozsik Aréna in Budapest. De tweede wedstrijd, tegen Duitsland, speelt Jong Oranje op zaterdag 27 maart om 21.00 uur in Aréna Sóstó in het Hongaarse Székesfehérvár.

De groepsfase van het EK wordt afgesloten met een wedstrijd tegen thuisland Hongarije op dinsdag 30 maart. Deze wedstrijd is om 18.00 uur en wordt eveneens gespeeld in Aréna Sóstó in Székesfehérvár. Als Jong Oranje eerste of tweede wordt in de groep, plaatst het team zich voor de kwartfinale van het EK. De kwartfinales, halve finales en finale worden van 31 mei tot 6 juni gespeeld in Hongarije en Slovenië.

Selectie

De voorlopige selectie bestaat uit de volgende spelers: Brian Brobbey (Ajax), Devyne Rensch (Ajax), Kjell Scherpen (Ajax), Jurgen Ekkelenkamp (Ajax), Jurriën Timber (Ajax), Perr Schuurs (Ajax), Dani de Wit (AZ), Myron Boadu (AZ), Teun Koopmeiners (AZ), Noa Lang (Club Brugge), Tahith Chong (Club Brugge), Kik Pieri (FC Twente), Maarten Paes (FC Utrecht), Thijmen Nijhuis (FC Utrecht), Ferdi Kadioglu (Fenerbahce), Justin Bijlow (Feyenoord), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Tyrell Malacia (Feyenoord), Mats Knoester (Heracles Almelo), Daishawn Redan (Hertha BSC), Deyovaisio Zeefuik (Hertha BSC), Javairo Dilrosun (Hertha BSC), Sven Botman (LOSC Lille), Mitchel Bakker (Paris Saint-Germain), Joshua Zirkzee (Parma Calcio), Cody Gakpo (PSV), Jordan Teze (PSV), Mohamed Ihattaren (PSV), Justin Kluivert (RB Leipzig), Jan Hoekstra (Roda JC), Sherel Floranus (sc Heerenveen), Kaj Sierhuis (Stade de Reims), Abdou Harroui (Sparta Rotterdam), Danilho Doekhi (Vitesse), Ludovit Reis (VFL Osnabrück) en Ché Nunnely (Willem II).

De definitieve EK-selectie van 23 spelers wordt op maandag 15 maart bekendgemaakt.

EK 2021 in Hongarije en Slovenië

De UEFA heeft de opzet van het EK 2021 voor spelers onder de 21 jaar gewijzigd ten opzichte van eerdere edities. Het eindtoernooi, dat plaatsvindt in Hongarije en Slovenië, is opgeknipt in twee delen. De groepsfase van het EK 2021 is van 24 maart tot en met 31 maart en de finaleronde wordt van 31 mei tot 6 juni gehouden. Er is voor deze opzet gekozen vanwege de gevolgen van de coronacrisis en het verplaatsen van het EK 2020 voor A-teams naar de zomer van 2021. Aan de groepsfase van het EK 2021 in maart doen zestien landen mee. In de finaleronde beginnen acht landen op 31 mei aan de kwartfinales. De halve finales worden gespeeld op 3 juni en de finale is op 6 juni in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. De UEFA heeft bepaald dat de landen die zich plaatsen voor de finaleronde in mei/juni hieraan voorafgaande een nieuwe EK-selectie mogen samenstellen.

Bron: KNVB

(Foto: Orange Pictures)

Lees verder