Uitholling zondagvoetbal zet landelijk door

|

De afgelopen weken maakten diverse clubs bekend te stoppen met hun standaardteam op zondag. In de regio Haaglanden blijft het vooralsnog rustig op dit front. Onze regioclubs krijgen wel te maken met terugtrekkingen in hun poule.

Tekst: Roland van der Linden

De KNVB maakte recent bekend dat opengevallen plekken niet opgevuld zullen worden voor het komende seizoen. Voor een aantal competities zal dat inhouden dat er met minder clubs in een poule gespeeld zal worden. De opvulling zal pas aan het eind van het seizoen 2021-2022 worden bepaald door middel van de nacompetitie.

Hoofdklasse

In de hoofdklasse B trok aan het begin van dit seizoen het Rotterdamse Leonidas zich al terug. Vlak voor Kerst kwam IFC (Hendrik-Ido-Ambacht) met dezelfde mededeling. Het lijkt er dus op dat er komend seizoen 14 clubs gaan uitkomen in de Hoofdklasse B. In de Hoofdklasse A is er nog weinig beweging, maar zit Alcides nog midden in de fusiebesprekingen met MSC en FC Meppel. De potentiële nieuwe vereniging moet de speeldag(en) nog bepalen.

Eerste Klasse

In 1F (Noord) zijn inmiddels twee terugtrekking bekend. Na vv Heerenveen maakte ook Sneek Wit Zwart bekend het zondagvoetbal te verlaten, waardoor in deze klasse maar 12 teams overblijven. De terugtrekkingen in de Hoofdklasse en eerste klasse van dit seizoen en wellicht wat er volgt in komend seizoen zullen een behoorlijke invloed hebben op de promotiekansen van de diverse clubs uit de tweede klasse.

Tweede klasse

In West II maakten al drie clubs bekend komend seizoen de focus naar de zaterdag te verleggen. In 2C maakt Teylingen de overstap waardoor RKDEO, Laakkwartier, Wilhelmus, HVV en HMSH komend seizoen een tegenstander minder zullen treffen. In 2D is de impact iets groter. Groeneweg en Excelsior’20 kondigden aan niet meer terug te keren op zondag. Wippolder, Concordia en Full Speed komen daardoor komend seizoen maar 22 keer in actie.

Lagere klassen

In West II zal uit 3A WVC verdwijnen na de fusie met DOSR. Het Schiedamse SVV dat noodgedwongen in de 4C van Zuid I uitkomt besloot de zondag opnieuw de rug toe te keren.

Ook in de overige districten diverse overstappers. Derdeklassers sv ’s-Gravenland en Steenwijk pakken hun biezen. In de vierde klasse komt er een eind aan het zondagvoetbal voor ’t Goy, GVV en sv Twello. Ook voor vijfdeklassers EVV Phenix en vv Eenrum houdt het na dit seizoen op.

In de komende maanden zullen er zeker nog clubs bekend maken dat zij de overstap nu al willen maken. Bij RKDES (3A) zijn de besprekingen aan de gang. Wilhelmus (2C) start met een O23 op zaterdag en maakte bekend dat de toekomst op zaterdag ligt, maar hoopt op een samensmelting van beide competities zodat een horizontale overstap gemaakt kan worden.

© Haaglanden Voetbal

 

Lees verder