Zaalvoetbal: Uniek, geen doelpunten bij oefenduel Oranje-Kosovo

Een zeldzaamheid in het futsal, een wedstrijd zonder doelpunten. In de oefeninterland tussen Nederland en Kosovo gebeurde het maandag, ondanks een slotfase met voldoende kansen voor beide landen. Dinsdag wordt de jacht op treffers hervat.

Oranje Futsal is in voorbereiding op het Europees kampioenschap in eigen land. Van 19 januari tot en met 6 februari 2022 vindt het toernooi plaats in Nederland, als Amsterdam (Ziggo Dome) en Groningen (Matini Plaza) de speelsteden zijn.

Het was lastig om in coronatijd een opponent te regelen, maar uiteindelijk kon Kosovo worden gestrikt. De nummer dertig van Europa bleek, ondanks het feit dat het land nog maar vier jaar actief is, op de KNVB Campus in Zeist een prima sparringpartner voor Oranje.

Dat bleek wel toen de gasten in de eerste helft enkele keren uiterst gevaarlijk werden. Vooral op het moment dat het Nederlands team balverlies leed. De gasten loerden op onzorgvuldigheden om daarna doelman Manuel Kuyk te testen. Kuyk zag de bal een aantal keer voorlangs gaan en redde een keer goed.

Gevaar

Aan de overkant kwam het gevaar van het Nederlands futsalteam vooral van Amir Molkârâi. Uit de draai (net naast), na een actie (voorlangs), van afstand (op de keeper) of met de punt (redding doelman), maar scoren lukte hem niet. In de slotseconden van de eerste helft schoot Tevfik Ceyar nog in het zijnet.

Viertallen

Bondscoach Max Tjaden (foto) speelde met twee viertallen en voegde daar na rust een derde viertal aan toe. Onderdeel daarvan was Karim Mossaoui, die met het nummer zes op de rug zijn rentree in het Nederlands team maakte. Mossaoui speelt bij Bintang Timur – de nummer drie van Indonesië.

Een andere attractie uit dat viertal was Soufian Charraoui. Hij liet tijdens zijn vierde interland opnieuw zien over veel potentie te beschikken. In zijn eerste vijf speelminuten vuurde hij twee keer af op het vijandelijke doel. Even later raakte hij de lat.

Betrouwbaar

Kosovo slaagde er na rust amper in om gevaarlijk te worden, maar was verdedigend goed georganiseerd. Ceyar was tot twee keer toe dicht bij de openingstreffer en ook Ilias Bouzit was dicht bij succes. In een zeldzame, maar gevaarlijke tegenstoot moest Kuyk goed bij de les blijven. De betrouwbare sluitpost onderscheidde zich in de slotfase op onwaarschijnlijke wijze door tot twee keer toe een tienmeter trap te stoppen.

Extra veldspeler

In de laatste drie minuten opereerde Nederland met Mossaoui als extra veldspeler. Geduldig, met de bal van voet tot voet, ging het op zoek naar een beslissend gaatje in de Kosovaarse verdediging. Deze laatste fase leverde voldoende kansen op om er alsnog met de overwinning vandoor te gaan. Zo stiftte Bouzit de bal op de lat en mikte hij even later – na en prachtpass van Mats Velseboer – naast. In de laatste tien seconden verzuimde ook Lahcen Bouyouzan te scoren en dus bleef het in Zeist bij 0-0.

Dinsdag staan beide ploegen opnieuw tegenover elkaar voor een nieuwe oefeninterland. Ook dan is de aftrap om 19.00 uur en ook dan is de wedstrijd rechtstreeks te volgen via Youtube.com/onsoranje.

Bron & foto: KNVB

 

Lees verder