KNVB luidt noodklok: ‘Wij ontvangen signalen dat de rek eruit is, mensen haken af’

De KNVB en hockeybond KNHB roepen de overheid en politiek op om buitensporten snel weer mogelijk te maken. Om hun oproep kracht bij te zetten halen de bonden een recent onderzoek aan, waaruit blijkt dat in de buitenlucht nauwelijks besmettingen met het coronavirus plaatsvinden.

,,Hockey en voetbal zijn veilig in de buitenlucht, echter dit mag nu slechts in groepjes van vier op anderhalve meter. Tot 27 jaar mogen spelers wel vrij trainen. Dat is voor een teamsport echt nauwelijks te doen en leidt tot vervreemding van de sport”, schrijven de bonden in de brief, ondertekend door directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee van de KNVB en Erik Gerritsen van de KNHB.

Rek

Volgens de bonden haken mensen af. ,,Jeugdteams mogen binnen de eigen vereniging trainingspotjes spelen, maar wij ontvangen signalen dat de rek eruit is bij verenigingen, waardoor kinderen niet meer gaan trainen.” Hoewel spelers tot 27 jaar weer mogen sporten, wordt benadrukt dat er nog honderdduizenden mensen zijn die noodgedwongen thuis op de bank zitten. De bonden noemen de situatie ‘schrijnend’, het zou ‘de kern van het bestaan van de vereniging’ raken.

Sportdeelname

,,Dit blijft niet zonder gevolgen. Veel Nederlanders zijn vanwege de coronamaatregelen minder gaan sporten of hier zelfs helemaal mee gestopt, blijkt ook uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van NOC*NSF. Wij zien gevolgen voor de lange termijn aan sportdeelname in Nederland. Dit moeten we als politiek, sportwereld, overheid en samenleving absoluut niet willen”, aldus de brief.

Volgens de bonden moeten teamtrainingen voor mensen van 27 jaar en ouder weer worden toegestaan en jeugdwedstrijden tussen verenigingen die bij elkaar in de buurt liggen mogelijk gemaakt worden.

Bron: KNVB

Lees verder