Zaalvoetbal: Vanaf komend seizoen scheenbeschermers verplicht!

Vanwege een wijziging in de spelregels is het voor zaalvoetballers die deelnemen aan door de KNVB georganiseerde wedstrijden vanaf de start van het seizoen 2021-2022 verplicht scheenbeschermers te dragen. Dit geldt voor alle competities, van de Eredivisie tot aan de Veteranenklasse, vrouwen, mannen en jeugd.

De huidige spelregelboeken voor zaalvoetballers die onder de vlag van de KNVB spelen (Spelregels Ere- en eerste divisie Landelijk en Spelregels district zaalvoetbal) vervallen per 1 juli aanstaande. In het seizoen 2021-2022 worden alle door de KNVB georganiseerde wedstrijden gespeeld volgens de ‘Spelregels zaalvoetbal (Futsal)’. Eén van de belangrijkste wijzigingen in de spelregels is dat in het nieuwe seizoen alle spelers en speelsters verplicht zijn scheenbeschermers te dragen tijdens wedstrijden.

Beschermen

De spelregels in het zaalvoetbal zijn vanaf het begin van dit decennium onderhevig aan veranderingen die op veel vlakken gelijklopen met de spelregels in het veldvoetbal. Er ontstaat door deze verruiming meer kans op contact tussen de spelers. Als KNVB nemen we daarom de verantwoordelijkheid om de spelers te verplichten zich optimaal te beschermen tegen letsel.

Wijze van dragen

Allereerst moet een scheenbeschermer een zekere vorm van bescherming bieden. Het moet dus van zacht materiaal zijn dat de schok van een trap tegen het scheenbeen moet kunnen opvangen. De scheenbeschermer zelf moet daarnaast volledig bedekt zijn door de kousen van de speler/doelverdediger. Dit betekent dat de lage sokken zoals die nu vaak worden gedragen door de spelers vanaf komend seizoen niet meer toegestaan zijn. Deze sokken worden vervangen door kousen die de scheenbeschermers geheel bedekken.

De KNVB begrijpt, dat het verplichten van scheenbeschermers bij zaalvoetbal een ingrijpende maatregel is. Daarom wordt het nu reeds gecommuniceerd. De overige verschillen ten aanzien van de spelregels worden eind mei aan de verenigingen en spelers gecommuniceerd.

Bron: KNVB

Lees verder