Oranje-vrouwenteam in actie tegen IJsland, Tsjechië, Wit-Rusland en Cyprus

De Oranje-Leeuwinnen treffen in groep C van de WK-kwalificatie IJsland, Tsjechië, Wit-Rusland en Cyprus. Dat is het resultaat van de loting van de UEFA vrijdag in Nyon. Oranje zal dan onder leiding staan van een nieuwe coach, want de Olympische Spelen komende zomer is de laatste klus van de huidige bondscoach Sarina Wiegman (foto).

Oranje en IJsland – momenteel nummer 17 op de FIFA-ranking – stonden op 5 maart 2018 nog tegenover elkaar tijdens de Algarve Cup (0-0). De laatste ontmoeting met de Tsjechische vrouwen, die 27e staan op de wereldranglijst, dateert alweer van twintig jaar geleden. Op 14 juni 2001 eindigde Tsjechië-Nederland in 2-0.

Cyprus, de nummer 125 van de FIFA-ranglijst, is voor de Oranjevrouwen een onbekende tegenstander. Beide teams stonden niet eerder tegenover elkaar. De laatste keer dat de OranjeLeeuwinnen Wit-Rusland troffen, werd het – op 17 september 2015 – 8-0 voor Nederland.

Listig

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal van de KNVB, vertegenwoordigde Nederland bij de (digitale) loting: ,,We wisten van tevoren dat we de toplanden zouden ontlopen, omdat die ook in pot 1 waren ingedeeld. IJsland is uit pot 2 wel echt één van de sterkst mogelijke landen die we konden loten en het is voor ons, kijk maar naar eerdere resultaten, altijd een listige tegenstander. Zo wist de IJslandse equipe in de kwalificatiereeks voor het EK 2022 onder meer topland Zweden op 1-1 te houden. Verder verwacht ik dat wij als Nederland tegen die andere drie landen – Tsjechië, Wit-Rusland en Cyprus – vooral weer het spel moeten maken, een beeld dat we in de afgelopen plaatsingsreeks ook steeds zagen. Voordeel is wel dat we zijn ingedeeld in een groep van vijf. Dat geeft ruimte om richting het EK van volgend jaar – waar we al voor zijn geplaatst – nog twee oefenduels te plannen tegen toplanden.”

Speeldata

De speeldata van de groepsfase voor deze WK-kwalificatie zijn als volgt: 13-21 september 2021 / 18-26 oktober 2021 / 22-30 november 2021 / 4-12 april 2022 en 29 august-6 september 2022.

Vrijdagmiddag spreken de vijf landen met elkaar over de invulling van het speelschema, wat vervolgens officieel door de UEFA moet worden vastgesteld.

WK in Australië en Nieuw-Zeeland

De negende editie van de WK-eindronde wordt in juli en augustus 2023 gespeeld in Australië en Nieuw-Zeeland. Met 51 landen strijdt dit keer een recordaantal Europese deelnemers voor een WK-plek. De groepsfase wordt afgewerkt tussen september 2021 en september 2022. De negen groepswinnaars plaatsen zich direct voor het wereldkampioenschap, terwijl de negen nummers twee via play-offs in oktober 2022 moeten gaan uitmaken wie beslag legt op de resterende twee (Europese) WK-tickets.

Bron: KNVB Media

Lees verder