KNVB Beker: Zondagploeg Westlandia door na positieve strafschoppenserie

Foreholte moest het voor de KNVB-districtsbeker opnemen tegen Vierde Divisionist Westlandia. Na een ruststand van 1-0 in het voordeel van Foreholte, zag een beter spelend Westlandia kans deze stand in de tweede helft om te buigen in een 1-2 voorsprong. In de extra tijd maakte Foreholte nog de gelijkmaker, wat leidde tot een beslissende strafschoppenserie.

Tekst: John Carlier

Nadat Foreholte de aftrap had genomen en zich zeker niet als de mindere toonde was het toch Westlandia dat in de vijfde minuut al de mogelijkheid kreeg om te scoren. Sergi Roeleveld zag zijn schot recht in de handen van keeper Piet Meeuwissen belanden. Na deze actie was er tot aan de twintigste minuut geen verschil tussen beide teams in het spel zichtbaar. Sterker nog, Foreholte toonde zich als tweedeklasser gelijkwaardig aan Westlandia.

Raak

Nadat in de veertiende minuut Foreholte ook de mogelijkheid had om te scoren via een prachtige voorzet van Joost Jansze op Swen Veenstra (die zijn kopbal net over zag gaan), was het in de twintigste minuut wel raak. Bij dit doelpunt was het Swen Veenstra, die voor de assist zorgde op Thom Steendam. Deze speler maakte gebruik van de twijfel die de verdediging van Westlandia had in verband met een vermoedelijke handsbal, waardoor Thom Steendam gemakkelijk kon scoren: 1-0.

Hands

Deze 1-0 voorsprong was zeker niet onverdiend. Het had zelfs drie minuten later 2-0 kunnen staan. De lob van Rick Brabander ging over de keeper van de Naaldwijkers, maar de bal werd nog net voor de doellijn door een verdediger gekeerd. Door de stand en de mogelijkheden die Foreholte kreeg, raakte Westlandia enigszins geïrriteerd waarbij Brandan Vrede een aanval van Foreholte kon afslaan door de bal bewust met de hand weg te slaan. De goed leidende scheidsrechter Ed Toonen trok resoluut de gele kaart, maar als gevolg van het onderbreken van een aanval had het volgens een rapporteur ook rood mogen zijn.

Hoewel Westlandia voetballend beter was, maar Foreholte meer mogelijkheden kreeg, werd de stand vlak voor het rustsignaal nog bijna gelijkgetrokken. Hidde van der Arend kwam alleen voor de keeper, maar hij zag zijn schot net langs de voor Westlandia verkeerde kant van de paal gaan.

Voetbeweging

Foreholte begon de tweede helft met Sam Lemmers en Matthijs Guijt en Westlandia met Kihami da Costa. Wellicht heeft trainer Cesco Agterberg van Westlandia in de rust iets gezegd over de speelwijze van zijn team, want direct bij aanvang van de tweede helft was een ander Westlandia zichtbaar. Nadat eerst de snelle Sergi Roeleveld op aangeven van Kai Verbeek de mogelijkheid had om de gelijkmaker op het scorebord te zetten, was het een paar minuten later Kai Verbeek zelf die vanuit een vrije trap, perfect genomen door Desley Bransen (foto), met een simpele voetbeweging keeper Piet Meeuwissen het nakijken gaf: 1-1.

Speldenprikjes

Direct na deze gelijkmaker brachten zowel Foreholte als Westlandia twee verse krachten in. Ondanks het feit dat Westlandia op jacht leek te gaan naar de 1-2, was het toch Foreholte dat via twee mogelijkheden een voorsprong had kunnen nemen. Maar het waren speldenprikjes, want Westlandia bleef het betere van het spel houden en dat leidde in de 82e minuut tot een doelpunt van Hidde van der Arend. Bij deze 1-2 stand leek het op een gewonnen wedstrijd voor Westlandia, maar Foreholte gaf het niet op en wist zelfs in de extra tijd via invaller Boyd Slobbe nog de gelijkmaker te scoren: 2-2.

Om een bekerronde verder te komen moest bij deze 2-2 stand de beslissing vallen door het nemen van strafschoppen. Westlandia begon goed en scoorde de eerste en Foreholte miste. De overige ‘pingels’ van Westlandia waren allemaal raak, waardoor Foreholte de vijfde niet meer hoefde te nemen.

Een uiteindelijke uitslag die zeker voor Foreholte teleurstellend was en gezien het spel van Westlandia over de hele wedstrijd genomen toch wel als verdiend mag worden gezien.