Go Ahead Eagles en niet De Graafschap promoveert rechtstreeks naar Eredivisie

Een wonderbaarlijk slot op de laatste reguliere speeldag van de Keuken Kampioen Divisie. De Graafschap had de beste kansen en moest de volle buit op eigen veld binnenhalen tegen Helmond Sport. Dat lukte echter niet.

Het duel in Doetinchem moest door hevige regenval tijdelijk worden gestaakt. Na de hervatting kreeg De Graafschap nog diverse mogelijkheid om rechtstreeks promotie af te dwingen. Dat lukte niet. De Haagse doelman Rody de Boer (foto) hield weliswaar het doel van De Graafschap schoon, maar dat deed ook zijn collega van Helmond Sport.

Concurrent Go Ahead Eagles won wel nipt in Rotterdam bij Excelsior. Omdat die wedstrijd wel de normale negentig minuten duurde keken spelers en staf van de club uit Deventer op het hoofdveld van Excelsior naar het verloop van het duel in Doetinchem. Grote vreugde bij de ploeg van trainer Kees van Wonderen toen het laatste fluitsignaal klonk bij De Graafschap-Helmond Sport.

Play-offs

De Graafschap moet zich nu weer op zien te laden voor de nacompetitie, want het team van trainer Mike Snoei heeft nog een kans op promotie via de play-offs. Daaraan doen verder mee Almere City FC, NAC Breda, FC Volendam, NEC Nijmegen en Roda JC.

Wie er in de Eredivisie zestiende wordt, is nog niet duidelijk. Nu bezet FC Emmen die positie, maar ook ADO Den Haag, VVV-Venlo, Willem II en RKC Waalwijk kunnen nog op die plek eindigen.

Data

De play-offs beginnen komend weekend al. Zaterdag 15 mei staat de eerste ronde op het programma. Vijf dagen later volgen de halve finales. Op zondag 23 mei wordt de finale om het Eredivisie-ticket gespeeld. Alle rondes gaan over één wedstrijd, het hoogst geklasseerde team speelt daarbij thuis. Het schema ziet er dus als volgt uit.

Programma

Eerste ronde – zaterdag 15 mei

De Graafschap – Roda JC Kerkrade (A)
Almere City FC – NEC (B)
NAC Breda – FC Volendam (C)

Halve finale – donderdag 20 mei

Winnaar A – Winnaar B  (D)

Nummer 16 Eredivisie – Winnaar C  €

Finale – zondag 23 mei

© Haaglanden Voetbal

(Foto: Orange Pictures)

Lees verder