Jeremy de Hoog laat Amerika achter zich en kiest voor BVCB

Het is Hemelvaartsdag. Het loopt tegen het einde van de middag. Het is nog redelijk terrasjesweer. Op het Hoekse dorpsplein zijn de twee terrassen dan ook goed bezet. Op het terras van Josh en Juul’s zitten uw verslaggever en Jeremy de Hoog (foto).

Bij het horen van deze naam zal bij menig BVCB-er een belletje gaan rinkelen. De Hoog heeft die niet eerder gespeeld bij BVCB? En dat is juist. Na een mooi avontuur in de Verenigde Staten is De Hoog weer terug in Nederland. Hij heeft besloten om volgend seizoen weer voor BVCB uit te komen.

Aan het tafeltje half in de schaduw van een boom gaat het gesprek al snel over de carrière van en de persoon Jeremy de Hoog. Bijna gelijktijdig merken we op dat we van elkaar weten wie we zijn, maar dat we elkaar in het verleden amper hebben gesproken. Goed dat we daar nu even ruim de tijd voor nemen.

Van klein Fjochie naar volwassen speler

Als kleine jongen meldt Jeremy de Hoog zich aan bij zijn eerste club, Sparta. ,,Bij Sparta speelde ik twee jaar in de F. Omdat ik best wel klein was, was al snel duidelijk dat ik niet bij de E-tjes zou gaan spelen. Dus maakte ik de overstap naar Zestienhoven, waar ik tot aan de B speelde. Wat wel grappig is om te vertellen is, dat ik bij de F samen speelde met Jim van Oeveren. Maar liefst dertien jaar later, kwamen we elkaar weer tegen en speelden samen…….bij BVCB!” Al snel is duidelijk dat je de woorden niet uit de mond hoeft te trekken bij deze inmiddels 27jarige jongeling. Alles wat hij deze middag vertelt, gaat af en toe gepaard met een korte grinnik. Hij praat op een rustige manier, niet al te harde stem, bijna bescheiden.

Blessures

Als 16-jarige verhuist het gezin De Hoog naar Bergschenhoek. Al snel komt hij in contact met de huidige verenigingsmanager Ed Hulshof, die dan trainer van de A-junioren bij BVCB is. De kleine ex-Spartaan van de F is inmiddels uitgegroeid tot een sterke voetballer, met talent. Dat wordt ook al snel opgemerkt door de hoofdtrainer van toen, Koos Waslander. ,,BVCB is dan in strijd om degradatie te ontlopen. Als eerstejaars A-junior werd ik door Koos bij de selectie gehaald. Gelukkig wisten we ons te handhaven”. Met een geroutineerde handbeweging brengt Jeremy zijn donkerblonde lokken naar achteren en vervolgt automatisch: ,,Dan bleef ik bij de selectie, maar een vaste waarde werd ik niet. Ook niet bij de opvolger van Waslander, Edwin Vurens. Ik bleef een beetje hangen tussen het eerste en het tweede. Ook veroorzaakt door diverse blessures”, voegt hij er eerlijkheidshalve aan toe. Toch was hij het gejojo zat en besloot te vertrekken naar Neptunus Schiebroek. Maar ook daar sloeg het noodlot toe. ,,Ik kreeg te kampen met een liesblessure. Een vervelende kwetsuur waar ik uiteindelijk acht maanden mee bleef tobben. Zeg maar een soort Corona-seizoen”. Weer de eerdergenoemde grinnik.

VS

In 2014 nam de voormalig middenvelder van BVCB het avontuurlijke besluit om te gaan studeren in de Verenigde Staten. Niet geheel vreemd, gaat het vervolg van het gesprek niet over de studie, maar over voetbal. ,,In Amerika liep het seizoen heel anders dan in Nederland. Het seizoen voor colleges/universities loopt van augustus tot december. Januari tot mei zijn dan de maanden waarin je vooral traint. Het zomerseizoen (voor clubs) is van begin mei tot eind juli.”

In het Collegevoetbal speelde hij voornamelijk op het derde niveau van de States. Opvallend is het aantal verschillende clubs of beter Universities waar hij voor uitkwam. ,,Ja, dat klopt! Als je alles op een rijtje zet, dan lijkt het een aardige rollercoaster, zonder dat die intentie er was. Maar elke keer kreeg ik de kans om in een andere staat van Amerika te gaan spelen. Zo ontdekte ik heel veel van het land.” In de periode tot en met 2017 kwam de student Business and Administration uit voor o.a. Springfield Demize, university of Rio Grande, Cincinnati Dutch Lions.

Herinnering

Na zijn ervaring bij Springfield meldde hij zich in 2014 weer in Nederland en bij BVCB dat dan net gedegradeerd is en met de jonge trainer Melvin Boel in zee ging. De fan van Sparta en Barcelona koos toch weer voor de Verenigde Staten en ging daar zijn studie voortzetten. ,,Mijn mooiste herinnering, vervolgt hij met een schittering in zijn ogen, was het Kampioenschap voor colleges van de Verenigde Staten met de University of Rio Grande in 2015. De beslissing zou uiteindelijk vallen door een Golden Goal. In de 96ste minuut nam ik een vrije trap vanaf zo’n 35 meter. De bal vloog in de kruising!”

In mei 2017 behaalde de bewonderaar van Frenkie de Jong en Lionel Messi zijn bachelor. Terug in Nederland speelde hij voor Sparta. Na Sparta meldde hij zich wederom bij BVCB dat dan juist Rob Gieben als nieuwe trainer had aangesteld. Uiteindelijk zullen beiden het seizoen niet starten. Gieben kreeg al voor de competitie begon zijn ontslag en De Hoog kreeg een mooie kans om in de Verenigde Staten verder te studeren en te gaan werken. Bij de University van Charleston werd hij toegevoegd aan de technische staf. Hij werd o.a. verantwoordelijk voor het faciliteren, trainen en het bijbrengen van tactische- en technische skills. ,,Het is onvoorstelbaar hoeveel gadgets er ingezet worden om spelers te volgen en beter te maken. Elke stap van een speler wordt gevolgd. Echt, de apparatuur die beschikbaar is….een club uit de Keuken Kampioen Divisie zou er jaloers op zijn!” In 2019 werd Jeremy weer kampioen van Colleges van de Verenigde Staten, nu als assistent-trainer van de University of Charleston.

Cirkel is rond

En dan nu, weer terug in Nederland. Voorgoed? ,,Ja, nu het is voorgoed. De intentie is om in Nederland te blijven. Ik woon bij mijn ouders. Samen met mijn vriendin zijn we aan het knutselen aan een Tiny House in Oudenhoorn. Wat de toekomst brengen zal? Ik weet het niet. Ik ben wel zoekende naar werk, maar weet nog niet precies wat ik wil. Het mooiste zou ik iets willen doen in combinatie met sport.” En wat het voetbal betreft? ,,Het afgelopen seizoen, als je het zo kan noemen, speelde ik bij Hillegersberg, omdat een maatje van mij, daar assistent-trainer is. Na vier wedstrijden stonden we bovenaan, toen Corona al het voetbal lam legde. Misschien is het niet eerlijk om te zeggen, maar het niveau en de entourage vielen me eigenlijk wel tegen. Dus nu terug bij BVCB.” Toevallig of niet. Op dat moment nam Ed Hulshof ook plaats op het terras. Als hij ons ontdekt komt hij lachend naar ons toe: “Schrijf maar boven het verslag: “Heintje Davids terug bij BVCB”……

Gesprek

,,De keuze voor BVCB, was niet zo moeilijk, verklaart Jeremy de Hoog. ,,Ik had al eerder een gesprek met de trainer Dick Boereboom. Ik heb toen “nee” gezegd. Bij BVCB speelt ook mijn broertje. Ik heb al een paar keer een gasttraining gegeven bij BVCB O19. Ondanks mijn “nee” eerder, werd ik toch weer gebeld door Boereboom. Het was een open gesprek met een fijn persoon. Mijn ‘buurman’ is bestuurslid Ronald Helder. Ook met hem heb ik gesproken. Ik heb toen de keuze voor BVCB gemaakt, mede omdat ik trainer van de BVCB-jeugd O16 word.” En zo wordt het cirkeltje mooi rond. De speler die als 16-jarige voor de eerste keer bij BVCB kwam voetballen, gaat nu de jongens van die leeftijd beter maken.

Ambities

Als we zijn favoriete positie in een elftal ter sprake brengen, komt de trainer in De Hoog omhoog. ,,Ik speel het liefst als middenvelder. Niet meer als een 10, maar liever op 6 of 8. Ik ben van mening dat een 6 zich kan laten uitzakken om de bal op te halen. Daarmee verschaf je de backs ruimte om hoger te gaan staan. Je kan dan als 6 de passing naar voren verzorgen.” Over de ambities die hij met BVCB 1 heeft is hij duidelijk: ,,Ik ben gekomen om te winnen. Met de selectie die BVCB heeft hebben we potentie om een klasse hoger te spelen. Maar niet ten koste van alles, hoor. Met plezier het hoogste uit jezelf halen!”

Om te onderstrepen dat Jeremy de Hoog is uitgegroeid tot een volwassen speler, een fanatieke voetballer en een gedreven trainer volgt nog het verhaal van zijn oefensessies met Daniël Breedijk. ,,Daniël ging na een lange revalidatie van Sparta naar Dordrecht. Hij wilde bij de Schapenkoppen zijn contract niet verlengen en wachtte op een andere club. Ondertussen trainden we wekelijks met z’n tweeën. En fanatiek, hoor! Mooi dat hij toen onder contract kwam bij Almere City”

Het loopt tegen 18.00 uur, de tijd dat alle terrassen moeten sluiten. Het wordt ook al frisser, de zomer is nog ver weg. Hopelijk wordt het een mooie zomer voor iedereen. Met een nieuw seizoen waar weer gevoetbald kan worden. Waar publiek kan genieten van de plaatselijke helden, met in de gelederen Jeremy de Hoog. Wie nu al even een glimp wil opvangen van de voetballer De Hoog kan HIER een filmpje bekijken.

© Haaglanden Voetbal

 

 

 

 

Lees verder