Column Jan Dirk van der Zee: ,,Het zou tijd worden”

Een greep uit de duizenden Twitter-berichten van de afgelopen tijd over het amateurvoetbal:

,,Alle sectoren worden versoepeld, maar het jeugdvoetbal gaat komende zaterdag voor de 245ste keer oefenen tegen een lager elftal. Hopelijk pakt de @KNVB door wat betreft Regiocup#afsluiten#jeugdiserookklaarmee @jdvdzee”

Thijs Masselink on Twitter

,,Bij JEKA 4 dekken we gelukkig altijd op 1,5 meter ook de spelers onder de 37.”

Sjoerd Mossou on Twitter

,,Het blijft oorverdovend stil vanuit de @knvb en jdvdzee #Regiocup

Ivar Stoop on Twitter

,,Hoi @KNVB@RIVM@MinVWS, wanneer wordt bekend gemaakt of de jeugdteams nog een Regiocup kunnen spelen? De cijfers ontwikkelen zich goed en lekker buiten sporten (in teamverband) is gezond he. @jdvdzee

Roeland van Meerveld on Twitter

Gesprek met Van Ark

Afgelopen vrijdagmiddag sprak ik met minister Van Ark. Ik vertelde haar over de duizenden reacties die wij hebben gekregen naar aanleiding van het openingsplan. Onze achterban wordt steeds kritischer. Ik begrijp dat goed. Wij hadden allang een normaal potje kunnen voetballen als er echt naar ons was geluisterd. Niet alleen was dat in het belang geweest van de voetbalsport zelf, maar ook voor onze gezondheid. Het is al zo vaak gezegd: door het gebrek aan lichaamsbeweging is Nederland in een gezondheidscrisis gestort. Mentaal en fysiek. Toch heeft deze ontwikkeling bij het kabinet en de Tweede Kamer minder prioriteit gekregen dan het openen van terrassen en winkels. Of zoals ik veel te horen krijg: ‘Wel naar de Primark, niet naar de sportclub’.

Willekeur?

Wat daarachter zit, valt alleen maar te raden. Economisch belang? Willekeur? Of is het zelfs politiek gekleurd? Opvallend was in elk geval dat de motie van het uiterst rechtse JA21 van Joost Eerdmans – die ervoor pleitte om te stoppen met de leeftijdsgrens tussen voetballers van 26 en 27 jaar, waarbij de één wel in teamverband mag voetballen zonder 1,5 meter afstand en de ander niet – werd weggestemd door alle partijen. Een soort cordon sanitaire, maar op het volstrekt verkeerde onderwerp.

Motie

Alleen de motie van Lisa Westerveld (GroenLinks) werd aangenomen. Kortgezegd komt die hierop neer: de regering moet in gesprek gaan met de sportbonden om specifieke afspraken te maken, waarmee de boel kan worden opengegooid. Gelukkig beseft een meerderheid van de Tweede Kamer dat sporten cruciaal is voor de gezondheid van mensen en clubs een belangrijke functie hebben in de wijk. Uit de aangenomen motie blijkt ook dat men zich zorgen maakt over de toekomst van de sportverenigingen.

Regiocup

Een terechte zorg: het gebrek aan kantine-inkomsten begint zich te wreken en bij de KNVB zien we nu al dat de instroom van nieuwe jeugdleden twintig procent minder is dan voorgaande jaren. Om nog maar te zwijgen van de clubmensen die twijfelen of ze hun lidmaatschap zullen verlengen.

Wat minister Van Ark mij afgelopen vrijdag concreet aangaf, is het volgende: blijven de besmettingscijfers zich gunstig ontwikkelen, dan kunnen we hoogstwaarschijnlijk in juni wedstrijden organiseren en meteen starten met de Regiocup. Daarnaast zullen de volwassenen dan weer partijtjes tegen elkaar op de club mogen spelen zonder de 1,5 meter.

Het zou tijd worden.

Bron: KNVB Media

Lees verder