Leon van den Berg verruilt XerxesDZB voor BVCB

Na zes seizoenen bij XerxesDZB, de blauwwitte zebra’s in Rotterdam Zevenkamp, is Leon van den Berg toe aan een nieuwe uitdaging. Die uitdaging hoopt hij te vinden in zijn eigen woonplaats. Bij BVCB.

Tekst: Henk-Piet Goudappel

Hoe kan het zo zijn gegaan, dat een voetballer woonachtig in Bergschenhoek pas op 27-jarige leeftijd bij de plaatselijke voetbalclub komt te spelen? Het antwoord geeft Leon van den Berg zelf in een interview.

,,Wij woonden met het gezin net op de grens van Bergschenhoek en Bleiswijk. Kinderen uit de buurt gingen naar de basisschool in Bleiswijk, dus mijn ouders vonden uit praktisch oogpunt, dit voor mij ook een goede optie.  De vriendjes die ik leer kennen, spelen bij Soccer Boys, dus toen ik ook graag wilde voetballen, was dat ook een logische keuze”. Bij de Bleiswijkse club aan de Merenweg speelt Van den Berg tot in de A-jeugd.

Talent

Zijn talent blijft niet onopgemerkt en hij ging deel uitmaken van de selectie van het regioteam van het Groene Hart. Met dit regioteam speelde hij o.a. een toernooi in Haarlem, waar hij in aanraking kwam met de assistent-trainer van Alphense Boys. ,,Die zei tegen me dat ik lekker kon ballen en of ik geen zin had om bij Alphense Boys te komen spelen. Ik had daar wel oren naar, want bij Soccer Boys was de rek qua niveau er wel een beetje uit. Na een proeftraining wilden ze me graag hebben en zo kwam ik als tweedejaars A in Alphen aan den Rijn terecht. Helaas was toen de A1 net gedegradeerd uit de eerste divisie.” Als jeugdspeler maakte hij af en toe al deel uit van de selectie van het eerste en toen hij overstapte naar de senioren werd hij al snel een vaste waarde onder trainer Dogan Corneille.

Hoogtepunt

,,Met misschien wel het beste elftal waarin ik ooit heb gespeeld”, vervolgt de 27-jarige accountmanager. ,,We werden tweede in de competitie achter Leonidas en speelden om promotie naar de Topklasse zondag. We werden eerste in de poule en wat dan nog restte waren twee finalewedstrijden tegen Haaglandia. De eerste eindigt in 0–0, dus in het tweede duel moest de beslissing vallen. Wij speelden thuis in een prachtige ambiance met veel publiek. Spannend bleef het tot het einde en het werd verlengen. In de 118e minuut scoorde Haaglandia 0–1.” Het hele verhaal komt er tot dan makkelijk uit. Lekker in het zonnetje, even een slokje van zijn zwarte koffie. Het is alsof hij het moment herbeleeft. ,,Er ontstaat wat duw- en trekwerk onderling,  maar toen toeschouwers zich er mee gingen bemoeien was het hek van de dam. Er ontstond een massale vechtpartij met toeschouwers op het veld. De wedstrijd op zich was één van de hoogtepunten in mijn carrière tot nu toe, maar tevens ook het dieptepunt”. Alphense Boys werd teruggezet naar de eerste klasse zondag.”

Verwachting

De verwachting om direct weer terug te keren naar de hoofdklasse, werd niet waar gemaakt. ,,Veel nieuwe spelers moesten worden ingepast.” Na dat teleurstellende seizoen, vertrok Van den Berg naar Xerxes/DZB, mede omdat hij liever op zaterdag wilde gaan spelen. ,,Via, via kwam ik in gesprek met Hans Schinkel, die deel uit maakte van de technische staf van XerxesDZB. De vereniging met een mooie historie kwam toen uit in de hoofdklasse zaterdag, dus voor mij betekende het toch weer dat stapje hogerop. Ik speelde twee jaar onder Winand van Loon in de Hoofdklasse. De nieuwe trainer werd Joop Hiele, maar die heb ik maar een half jaar meegemaakt.”

Nieuw Zeeland

De reden was dat hij het besluit had genomen om te gaan reizen. En niet zomaar een reis. In anderhalf jaar tijd komt hij in Zuidoost-Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. De eerste vijf maanden gaan door Indonesië, Laos, Cambodja en Vietnam. Dat laatste land maakt veel indruk op de dan 23-jarige Hoeksenaar. ,,Dat land heeft eigenlijk alles. De prachtige natuur! Met een groep vrienden trokken we op de motor door Vietnam. We kwamen op plaatsen waar het niet stikt van de toeristen en genoten van de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilde. Maar we kwamen ook in grote steden, relaxen op het strand en genieten van het heerlijke eten. Het leven was er ook nog eens heel goedkoop: je dronk er al een biertje voor tien cent! Maar ik heb ook veel interesse in de historie van het land, die vooral gekenmerkt wordt door oorlogen.”

Australië

Vervolgens bracht de reis hem in Australië, waar hij een tijdje woonde en werkte in Sydney. Maar hij noemt Nieuw-Zeeland het mooiste land waar hij ooit is geweest. Hier bracht hij ook een tijd door met zijn vader. ,,Dat was ook heel tof! Met mijn vader. Genieten van het prachtige land, met zijn mooie natuur, de rust, en de mensen die daar zo relaxt zijn.” Echter het mooiste dat hij overhield aan zijn avontuurlijke reis is zijn vriendin. Zij woont in Den Haag, dus bij terugkomst in Nederland, was het makkelijk met elkaar af te spreken.

Terug

Terug in Bergschenhoek koos hij toch weer voor XerxesDZB, waar zij de blonde voetballer maar graag zagen terugkeren. Inmiddels waren de Rotterdammers weer hoofdklasser. Onder trainer Marco Jalink, die overstapte van de zondag naar de zaterdag, maakten de Zebra’s een moeilijk seizoen door en degradatie volgde al een jaar na de stap hogerop. ,,Achteraf hebben we er toen niet uitgehaald wat er in zat. Veel wedstrijden werden onnodig verloren. Maar ook wel omdat de samenstelling van de groep van mindere kwaliteit was.” In de eerste klasse speelt XerxesDZB in het begin van het seizoen 2019-2020 tegen ………BVCB. In Bergschenhoek won de dan huidige club van Van den Berg met 0–1. Daarna sloeg het Covid-19-virus hard om zich heen en de competities werden stilgelegd. Ook het seizoen 2020-2021 is eenzelfde lot beschoren.

Oude bekenden

,,In een gesprek met XerxesDZB over de toekomst lieten ze weten dat ze mij er graag bij wilden houden. Ik heb zelf het gevoel na zes jaar XerxesDZB aan een nieuwe uitdaging toe te zijn. Inmiddels ben ik op zoek naar een eigen huisje. Ergens in de regio Den Haag, daar heb ik mijn werk en omdat mijn vriendin daar woont. Logisch dus, dat ik ook kijk naar een aantal clubs binnen dit gebied. Vanwege de gekte op de huizenmarkt is het nog niet gelukt om een leuk huisje te vinden. Mede daarom besloot ik om toch bij XerxesDZB te blijven. Als die keuze door omstandigheden toch geen optie meer bleek te zijn, ging ik opnieuw naar andere clubs kijken.”

Gevoel

De liefhebber van Messi en de bewonderaar van Sergio Ramos had gesprekken met meerdere clubs. ,,Welke dat zijn? Ach, dat is niet zo belangrijk. Dat doet er niet zo toe”. Uiteindelijk heeft hij het beste gevoel na een gesprek met BVCB-trainer Dick Boereboom en lid van de technische commissie Hans Schinkel. Inderdaad: dezelfde persoon die hem ooit van Alphense Boys naar XerxesDZB haalde. ,,Dat gesprek kwam er mede na een appje van Nick Walbeek, die ik nog ken vanuit mijn tijd bij XerxesDZB. Een hartstikke goed gesprek, waarin duidelijk werd aangegeven dat BVCB nog op zoek was naar een verdediger in het hart van de defensie. Daarbij speelt ook een rol, dat ik bijna de helft van de spelers van BVCB 1 ken. Spelers als Yousif de Kock, Wesley van der Molen en Jeremy Stork, daar heb ik ooit al mee samengespeeld. En via via ken ik weer andere jongens, zoals Rob Rutte.”

Clashes

Gevraagd naar zijn verwachtingen en ambities bij BVCB antwoordt Van den Berg al snel: ,,Ik wil natuurlijk mijn plekje verdienen en alle wedstrijden spelen. Met mijn ervaring kan ik jonge spelers helpen, maar ook het elftal beter maken. Ik denk dat we met BVCB bij de top zes te eindigen. Of dat realistisch is? Dat moet blijken.” De verwachting is dat de KNVB dezelfde indeling houdt als het seizoen 2020-2021. Dat betekent dat XerxesDZB één van de tegenstanders gaat worden. En dus wachten er twee mooie clashes, zeker voor Leon van den Berg persoonlijk. ,,Dat worden inderdaad twee bijzondere wedstrijden. XerxesDZB is wel een beetje mijn club geworden. Dus in ieder geval geen negatieve gevoelens, of zo. Zeker niet.”

© Haaglanden Voetbal

(Foto: XerxesDZB)

Lees verder