EK Voetbal: Oranje pakt op valreep alsnog volle buit

Het Nederlands Elftal is het EK goed van start gegaan. De formatie van bondscoach Frank de Boer (foto) won in de eerste wedstrijd in de Johan Cruijff Arena op het nippertje – na een 0-0 stand bij rust –  met 3-2 van Oekraïne.

Oranje had voor rust al op voorsprong kunnen komen. Giorginio Wijnaldum zag een inzet net over de lat vliegen en de doelman een keer fraai redding brengen en Denzell Dumfries kopte in kansrijke positie naast in plaats van diagonaal binnen. Ook Oekraïne kwam er een paar gevaarlijk uit, maar zag geen kans doelman Steekelenburg te kloppen.

Afstand

Na rust nam Oranje dan eindelijk afstand. Giorginio Wijnaldum opende nu wel de score, door een afvallende bal van de doelman hoog binnen te schieten: 0-1. Niet lang daarna schoot Wout Weghorst raak (0-2) en leek Nederland op rozen te zitten. In een slechte tien minuten gaf Oranje de comfortabele voorsprong uit handen en zag Yarmolenko (2-1, fraai afstandsschot met veel effect) en Yaremchuk (2-2, kopbal na knappe vrije trap) scoren. Toch pakte Oranje in de slotfase alsnog de belangrijke winst en de drie punten via Denzell Dumfries, die hard binnenkopte. Hagenaar Nathan Aké mocht van Frank de Boer in de tweede helft ook invallen.

Nederland – Oekraïne 3-2 (0-0)

Doelpunten: 52. Giorginio Wijnaldum 1-0, 59. Wout Weghorst 2-0, 75. Yarmolenko 2-1, 79. Yaremchuk 2-2, 85. Dumfries 3-2.

Donderdag speelt Nederland tegen Oostenrijk, ook in de Johan Cruijff Arena, aanvang 21.00 uur.

Maandag op deze website de Haaglanden Voetbal Podcast, waarin onze analisten praten over het duel van Oranje en de eerste dagen van het EK.