Sarina Wiegman maakt selectie voor Olympische Spelen bekend

Bondscoach Sarina Wiegman (foto) heeft achttien speelsters plus vier reserves opgenomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen voor de Olympische Spelen in Tokio.

De groep telt in de personen van PSV-verdediger Aniek Nouwen en Lynn Wilms (FC Twente) twee debutanten op een groot eindtoernooi. Ajax-keeper Lize Kop, die de afgelopen interlands moest missen als gevolg van een hoofdblessure, keert terug in het keurkorps van de Oranjevrouwen.

Reglementen

De reglementen van IOC/FIFA schrijven op dit moment voor dat alle deelnemende landen maximaal achttien spelers plus vier reservespelers mogen meenemen naar Tokio. De vier reserves mogen in geval van blessures of bijzondere omstandigheden worden doorgeschoven. Op het verzoek aan de verantwoordelijke instanties van onder meer Zweden, VS, Canada en Nederland om de selectie uit te mogen breiden, is nog geen officiële reactie gekomen.

Meetrainen

Boven de eerste 22 geselecteerden zullen PSV-spits Joëlle Smits en ADO Den Haag-keepster Barbara Lorsheyd nog tot en met de dag voor de eerste groepswedstrijd (21 juli) met de groep meetrainen. Zij blijven zo stand-by in het geval er iets met de eerste 22 gebeurt. Bondscoach Sarina Wiegman mag in geval van (ernstige) blessures tot vlak voor de eerste wedstrijd nog wijzigingen aanbrengen in de selectie.

Programma

Nederland treft in de groepsfase van het Olympisch voetbaltoernooi achtereenvolgens Zambia (21 juli), Brazilië (24 juli) en China (27 juli). Oranje is op dit moment nummer drie op de wereldranglijst. Brazilië staat op nummer 7. China is nummer 14 van de wereld en Zambia staat op de 104e plek.

Uitzwaaiwedstrijd

De OranjeLeeuwinnen vervolgen hun Olympische voorbereiding op vrijdag 25 juni. Voor het vertrek naar Tokio – op dinsdag 6 juli – speelt de ploeg van Sarina Wiegman zaterdag 3 juli nog een laatste wedstrijd op eigen bodem tegen Zuid-Afrika, momenteel de nummer 55 van de wereld. Decor van de traditionele ‘uitzwaaiwedstrijd’ is het stadion van PEC Zwolle, waar – onder voorbehoud van het verlenen van de vergunning – om 15.00 uur wordt afgetrapt. De interland van de Oranjevrouwen is de eerste voetbalwedstrijd die weer voor volle tribunes gespeeld kan worden.

Selectie

Tot de selectie behoren vier speelsters, die eerder actief waren bij ADO Den Haag: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Renate Jansen (FC Twente) en Victoria Pelova (Ajax). En uiteraard coach Sarina Wiegman heeft een verleden bij ADO Den Haag Vrouwen.

Op onderstaande video geeft Wiegman een toelichting op de selectie.

© Haaglanden Voetbal  / KNVB Media

(Foto: Orange Pictures)

Lees verder