Nordic Tournament: Oranje-meiden Onder 16 vlot langs Denemarken

|

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar (foto, KNVB Media) is het Nordic Tournament goed gestart met een klinkende 4-0 zege op Denemarken. Tussendoor werd het duel (na 74 minuten) tijdelijk gestaakt wegens onweer.

Het was eindelijk weer tijd voor een interland. Zeker voor deze nieuwe lichting Oranjetalenten. Geen krachtmetingen op het hoogste niveau, geen kennismaking met andere speelstijlen, geen internationale ontwikkeling. Voor de potentiële jeugdinternationals was het coronaseizoen 2020-2021 een hard gelag. Zeker voor de meiden die vorig seizoen hun debuut in het oranjeshirt hoopten te maken. Ze moesten een jaartje wachten, maar dinsdag was het eindelijk zover. In het Deense Sønderborg was Denemarken tijdens het Nordic Tournament de eerste tegenstander. Slechts drie speelsters kunnen bogen op enige interlandervaring. Isa Kardinaal, Deau den Turk (Wilhelmus en komend seizoen Ajax) en Wieke Kaptein werden in het voorjaar van 2019 al uitverkoren voor Onder 15 dat op eigen bodem interlands speelde tegen België, Duitsland en Verenigde Staten. Kardinaal en Den Turk waren net 14 jaar, Kaptein pas 13.

Vuurdoop

Ook voor KNVB-coach Thomas Oostendorp was het een vuurdoop. Hij zag – met naast zich assistent Jessica Torny – Oranje Onder 16 een goede eerste helft spelen. Kansen waren er voor spits Hanna Huizinga en Lotte Keukelaar. Aan de andere kant had keepster Femke Liefting geluk dat de bal na een vrije trap de bovenkant van de lat schampte.

Na rust kwam het team op stoom. Vanaf de 55e minuut barstte het ‘geweld’ los en scoorde Oranje in een tijdsbestek van twaalf minuten vier keer. Achtereenvolgens scoorden Fieke Kroese, Lotte Keukelaar, Hanna Huizinga en de net ingevallen Danique Tolhoek.

In de 74e minuut moest de arbiter de speelsters naar binnen dirigeren vanwege naderend onweer. Tien minuten later hervatte hij het duel. Verder dan een inzet op de paal van Huizinga kwam Oranje niet meer. ADO Den Haag-speelster Quinty Dupon (deed voorbereidende werk bij één van de treffers) begon in de basis en werd na het tijdelijk onderbreken van het duel in de 7e minuut vervangen door Senne van de Velde. Deau den Turk en Sara Ne,lis (Concordia) kwamen in deze wedstrijd niet in actie.

Vrijdag tegen Faeröer

Onder 16 vervolgt het Nordic Tournament vrijdag met de tweede wedstrijd tegen Faeröer (14.30 uur). Niet de sterkste tegenstander deze week. ,,Mogelijk zal die ploeg de bus gaan parkeren”, kijkt coach Oostendorp vooruit. ,,Aan ons om goed voetballend onze kansen te creëren, zonder als een kip zonder kop op goals te gaan jagen.” Maandag 12 juli sluit Onder 16 de interlandweek af tegen de leeftijdsgenoten uit Zweden (12.30 uur).