UEFA stelt Björn Kuipers aan als scheidsrechter bij EK-finale

Voor het eerst in de historie zal een Nederlandse scheidsrechter de finale van een EK of WK eindronde leiden. De UEFA heeft Björn Kuipers (foto) en zijn team aangesteld voor de apotheose van EURO 2020 tussen Italië en Engeland.

Coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond. ,,Dit is helemaal fantastisch voor Björn en zijn team. We wensen hen heel veel succes.” De wedstrijd wordt zondag 11 juli om 21.00 uur in op Wembley in Londen gespeeld. Kuipers wordt bijgestaan door zijn vaste assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel. Carlos Del Cerro Grande uit Spanje is de vierde official. De Duitser Bastian Dankert is VAR, Pol van Boekel AVAR.

Beloning

Coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond is super trots op Team Kuipers. ,,Het is terecht dat ze deze kans krijgen. Na de Champions League-finale in 2014 voelt dit als de kroon op hun werk. Een beloning voor tien jaar fluiten op het allerhoogste niveau. Het is de eerste keer dat een Nederlandse scheidsrechter een finale leidt op een EK- of WK-eindronde. Dat maakt het extra speciaal. Voor jonge scheidsrechters is dit natuurlijk een enorme stimulans om zich te blijven ontwikkelen.

Vierde duel

De finale is het vierde duel van Team Kuipers tijdens dit EURO 2020. Eerder stond de kwartfinale Tsjechië – Denemarken onder hun leiding. Evenals de groepsduels Denemarken – België (1-2) in Kopenhagen en Slowakije – Spanje (0-5) in Sevilla. Kuipers was dit EK ook al actief op Wembley, als vierde official bij Engeland – Kroatië (1-0).

Negen finales

Engeland – Italië is samen met de Champions League-finale in 2014 de grootste wedstrijd in een tot nu toe al zeer rijke internationale carrière van Björn Kuipers. Het duel op Wembley is de negende internationale finale onder zijn leiding.

Bon: KNVB

Lees verder