Nordic Tournament: Deau den Turk scoort voor Oranje O16 tegen Faeröer

Een voorspelbare zege voor Speelsters onder 16 vrijdag op het Nordic Tournament in Denemarken. De vraag was alleen hoe hoog de score zou oplopen tegen de leeftijdsgenoten van Faeröer. Het bleef bij 5-0 wat magertjes. Eén van de treffers kwam van Dea den Turk (foto), tot voor kort speelster bij Wilhelmus, komend seizoen Ajax. 

Voor Onder 16 is het Nordic Tournament niet alleen de eerste kennismaking met het internationale landenvoetbal, maar ook een belangrijk voorbereidingstoernooi op de kwalificatie voor het EK onder 17. Eind september moet de ploeg aan de bak in de eerste ronde van League A. Schotland, Slovenië en Tsjechië zijn daarin de tegenstanders. De opzet van de kwalificatie is gewijzigd, waardoor alleen de nummer vier van de poule afhaakt. De overige drie landen gaan verder naar de beslissende tweede ronde.

Monsterscores

Het voordeel van deze nieuwe opzet is dat de topteams in die eerste ronde niet meer op de zogenaamde ‘kleintjes’ stuiten en monsterscores als 16-0 neerzetten.  Zoals drie jaar geleden eens tegen Georgië gebeurde. Eilandenstaat Faeröer had wellicht ook in die categorie gepast, maar de teller bleef vrijdagmiddag in Haderslev bij vijf treffers steken. En keepster Sara Nelis van het Delftse Concordia liet zich niet verschalken.

Lastig

,,Dit blijven gewoon lastige wedstrijden”, zei coach Thomas Oostendorp na Oranjes tweede zege van het toernooi tegen OnsOranje. ,,Je begint eraan met de gedachte aan dubbele cijfers. Als dat dan niet lukt, word je nog ongeduldiger. Maar je wint niet zomaar even met 10-0 als de tegenstander massaal in de goal gaat liggen.”

Bus parkeren

Onder 16 zocht halverwege dankzij de individuele klasse van Sterre Kroezen en Sanne Peereboom met een 2-0 voorsprong de kleedkamer op, maar zat vooral zichzelf in de weg. ‘De bus parkeren’ is inmiddels een ingeburgerde term van het voetbalidioom. Onder 16 was ervoor gewaarschuwd, maar ging toch als de bekende kip zonder kop tekeer. Overal willen lopen, behalve in de gewenste organisatie. De theepauze kwam als geroepen om de gemaakte afspraken nog eens goed door te nemen.

In de tweede helft kwam de ploeg beduidend beter voor de dag dan daarvoor. De derde treffer in de 51e minuut was daar een goed voorbeeld van. Van achteruit zette Deau den Turk met een strakke passing dwars door de as een blok van vier te kijk. Ze vond aanvoerster Kroezen die handig opendraaide en vanaf 18 meter met een laag schot de vrije hoek vond. Deau den Turk zelf scoorde het vierde Oranje-doelpunt. De vijfde treffer viel in de blessuretijd en was een bal in eigen doel van Faeröer.

Zweden

De volgende wedstrijd is aanstaande maandag, als Onder 16 het Nordic Tournament afsluit tegen Zweden (aftrap 12.30 uur). Oranjes tweede optreden op het Nordic Tournament vond plaats op het Haderslev Idrætscenter in het zuiden van Denemarken.

Bron: Haaglanden Voetbal/KNVB Media

Lees verder