Chris Powell (ex-assistent-coach ADO) grijpt met Engeland naast EK-titel

||

Hij kwam halverwege het seizoen, in januari 2020, met de nieuwe Engelse coach van ADO Den Haag Alan Pardew mee als assistent naar het Cars Jeans Stadion: Chris Powell. Het zou niet het meest succesvolle deel van zijn trainersloopbaan worden. ADO Den Haag bleef benedenmaats presteren, maar werd gered door het stoppen van de competitie en bleef daardoor Eredivisionist.

Diezelfde Chris Powell stond nu, als lid van de technische staf van Engeland, op Wembley in de finale van het Europees Kampioenschap. Het werd een teleurstelling, want Engeland greep naast de Europese titel door via strafschoppen te verliezen van Italië.

Chris Powell was rechterhand van de Engelse bondscoach Gareth Southgate. Hij was al werkzaam voor de FA (Engelse Voetbalbond), toen hij door Alan Pardew werd gevraagd met hem mee te gaan als assistent naar Den Haag. Voor Southgate was Powell geen onbekende: ze speelden samen bij Crystal Palace. Ook toen het korte avontuur van Pardew en Powell er in Den Haag voortijdig opzat, bleef hij in dienst van de Engelse Voetbalbond in de technische staf van de nationale ploeg. Bovendien was hij ook werkzaam in de jeugdopleiding van Tottenham Hotspur.

Aan de vooravond van de finale – zo laat VI weten – vertrouwde Chris Powell aan Echosport toe: ,,Dit is het mooiste moment van mijn carrière. Om een profvoetballer te worden was altijd iets groots voor mij, net als spelen in de Premier League en voor Engeland. Ik heb de top bereikt, maar ik denk niet dat ik hier ooit nog overheen kan. Om er namens Engeland bij te zijn op Wembley, en met al die fans erbij, is geweldig.”

Loopbaan

Bij zijn komst naar ADO Den Haag in januari 2020 in het kielzog van Alan Pardew was Chris Powell hier niet zo bekend. In tegenstelling tot Engeland, waar hij al terugkijkt op een fraaie loopbaan. Daar speelde hij toch als verdediger 274 wedstrijden in de Premier League bij clubs als Derby County, Charlton Athletic en Watford en kwam ook tot vijf caps voor het nationale team van Engeland. Daarna werd hij assistent-trainer bij Leicester City en hoofdtrainer bij Charlton Athletic, Huddersfield Town, Southend United en Derby County.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder