Beerensteyn en Pelova scoren voor OranjeLeeuwinnen

||

De OranjeLeeuwinnen zijn de Olympische Spelen uitstekend begonnen. De formatie van coach Sarina Wiegman rekende met 10-3 af met het zwakke Zambia. De dubbele cijfers zijn prima, alleen drie doelpunten tegen krijgen had niet mogen gebeuren.

Tekst: Ton Beije                        |      Foto’s:  Orange Pictures

Belangrijk is echter drie punten halen in het debuut op de Spelen. Eerder op de dag verging het Amerika veel minder. Dat verloor met 3-0 van Zweden.

Oranje kreeg vlak voor de start van de Spelen een domper te verwerken omdat recordinternational Sharida Spitse vanwege een knieblessure moest afhaken. Wiegman haalde Jill Roord naar het middenveld terug, waardoor aanvallend op rechts Shanice van de Sanden haar opwachting kon maken.

De Nederlandse voetbalsters zijn hun eerste Olympische Spelen ooit begonnen met een monsterzege op Zambia. In het vrij bizarre openingsduel stopte de teller uiteindelijk bij 10-3, omdat Barbra Banda namens de ronduit abominabele Afrikaanse ploeg nog wel een hattrick mocht maken. Namens Nederland maakte Vivianne Miedema er zelfs vier.

Goedkoop

Oranje kwam goedkoop aan de eerste treffer. Een blunder van de keepster van Zambia stelde Vivianne Miedema in staat als snel de 1-0 aan te tekenen. Binnen het kwartier stond een stand van 3-0 op het scorebord in het Miyagi Stadion van Rifu. Lieke Martens zorgde voor 2-0 en Miedema schoot haar tweede binnen.

Een fout van Oranje-keepster Sari van Veenendaal bracht Zambia via Barbra Banda op 3-1. Vervolgens maakte Miedema haar jattrick compleet, wist ook Martens weer het net te vinden en tilde op aangeven van Jill Roord Shanice van de Sanden Oranje naar een 6-1 voorsprong bij rust.

Stoom

Na rust duurde het even voordat Oranje weer op stoom kwam. Miedema scoorde haar vierde treffer en werd even later gewisseld voor de Delftse Lyneth Beerensteyn. Nadat Roord de 8-1 had aangetekend scoorde ook Beerensteyn (zie kopfoto) een treffer. Ook de ingevallen Victoria Pelova uit Delft (nu spelend voor Ajax) deed een duit in het zakje en zorgde voor de dubbele cijfers: 10-1. Daarna liet Oranje het verdedigend afweten en wist Banda voor Zambia nog tweemaal het net te vinden en daarmee een hattrick te scoren: 10-3.

Zaterdag is Brazilië de tegenstander, dat in haar eerste wedstrijd met 5-0 te sterk was voor China.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder