OranjeLeeuwinnen pakken zege op en tegen IJsland

|

De OranjeLeeuwinnen hebben dinsdag geen fout gemaakt op bezoek in IJsland. De ploeg van bondscoach Mark Parsons won, na het tegenvallende begin in de reeks tegen Tsjechië, het tweede WK-kwalificatieduel met 0-2. Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen maakten de treffers.

Foto’s: Orange Pictures

In vergelijking met het team dat vorige week thuis tegen de Tsjechische vrouwen niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel had coach Mark Parsons één wijziging in de basiself doorgevoerd. Sherida Spitse startte in de plaats van Shanice van de Sanden.

De omstandigheden waren niet ideaal. Het was koud, winderig en nat in Reykjavik, een groot contrast met het prettige weer tijdens het trainingskamp in Zeist. IJsland leek daar het beste raad mee te weten. De ploeg profiteerde een aantal keer van de harde wind met hoge corners en de verre ingooien van specialist Sveindís Jónsdóttir.

Nederland zocht vooral voetballende oplossingen. Dat leverde via Vivianne Miedema bijna een snel doelpunt op. Keeper Sandra Sigurdardóttir voorkwam met haar vingertoppen een treffer nadat de spits na twee keer kappen kon uithalen. Halverwege de eerste helft kwam Oranje via Daniëlle van de Donk aan de leiding. Zij scoorde fraai vanuit de draai: 0-1. Nederland kreeg daarna meer grip op de wedstrijd en kreeg meer mogelijkheden. Oranje-keepster Sari van Veenendaal was alert bij een inzet in de korte hoek van Jónsdóttir.

Afstand

Na een uur spelen kwam eindelijke de verlossende 0-2. De ingevallen Lineth Beerensteyn legde breed op Jacky Groenen, die van afstand fraai raak schoot. IJsland probeerde daarna nog wel iets terug te doen, maar de OranjeLeeuwinnen trokken de 0-2 winst over de streep.

De ploeg van Parsons hervat de WK-kwalificatie volgende maand met twee uitwedstrijden. Op 22 oktober is Cyprus de tegenstander. Vier dagen later wacht een treffen met Wit-Rusland.

© Haaglanden Voetbal

Bekijk hieronder de samenvatting van de wedstrijd:

Lees verder