Mark Parsons opvolger Sarina Wiegman bij OranjeLeeuwinnen

Mark Parsons (foto) wordt de nieuwe bondscoach van de OranjeLeeuwinnen. Hij leidt de Oranjevrouwen tijdens het EK van 2022 in Engeland en tijdens de kwalificatiecampagne voor het WK 2023. Parsons is momenteel trainer van de Amerikaanse topclub Portland Thorns, dat uitkomt in de National Women’s Soccer League (NWSL).

De 34-jarige Parsons neemt na de Olympische Spelen het stokje over van Sarina Wiegman, die dan naar Engeland vertrekt. De eerste maanden combineert Parsons het bondscoachschap nog met zijn functie bij de Portland Thorns. Met die club won hij in 2016 de NWSL Shield, waarna hij werd gekozen tot coach van het jaar in Amerika. In 2017 leidde Parsons de Thorns naar het kampioenschap van de NWSL. Eerder deze maand legde Portland Thorns onder zijn leiding beslag op de NWSL Challenge Cup, de eerste prijs van het nog jonge seizoen. De competitie in de Verenigde Staten loopt tot medio november, daarna gaat Parsons fulltime in Zeist aan de slag.

Mark Parsons debuteert als bondscoach in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Tsjechië op vrijdag 17 september. Voordat Parsons in 2015 bij zijn huidige club aan het roer kwam, was hij drie seizoenen hoofdcoach van Washington Spirit, dat eveneens uitkomt in de NWSL. Vóór zijn periode in de Verenigde Staten was hij van 2004 tot 2010 werkzaam bij de vrouwentak van Chelsea in Engeland, waar hij onder meer eindverantwoordelijk was voor de academie en de beloften.

Eer

Mark Parsons, die dit najaar de (USFF) Pro License-opleiding afrondt, is vereerd met zijn nieuwe functie laat hij op de site van OnsOranje weten: ,,Ik ben echt superblij met deze prachtige klus. Dit team heeft de afgelopen jaren geschiedenis geschreven en voetbalfans over de hele wereld geïnspireerd met hun spel en ook met de manier waarop ze zich buiten het veld presenteren. Ik vind het niet alleen een grote uitdaging, maar vooral ook een grote eer dat ik dit team, samen met de staf mag gaan leiden om ook de komende jaren hopelijk weer nieuwe grenzen te verleggen.

Familie

,,Ik kan niet wachten om in september spelers, staf, partners en natuurlijk ook de fans te ontmoeten en samen aan de slag te gaan”, gaat hij verder. ,,Maar voordat ik definitief naar Nederland kom, heb ik nog een mooie en belangrijke klus te klaren bij de Portland Thorns. Voor mij zijn de club en de supporters de afgelopen jaren een soort familie geworden en ik wil er dan ook alles aan doen om een bijzondere periode in stijl af te sluiten. En last but not least, wil ik hierbij Sarina en het team heel veel succes wensen in Tokio. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze ook deze zomer weer vele voetbalharten zullen veroveren”, aldus Parsons.

Voordeel

KNVB-directeur Topvoetbal Nico-Jan Hoogma – samen met algemeen directeur Jan Dirk van der Zee verantwoordelijk voor de invulling van de technische staf van het hoogste nationale vrouwenteam: ,,Wij zijn ervan overtuigd dat Mark voor de Leeuwinnen de juiste persoon op de juiste plek is. Ondanks zijn jonge leeftijd bulkt hij van de ervaring in de top van het vrouwenvoetbal en heeft hij bovendien laten zien dat hij zowel talenten als topspelers beter kan maken. Met zijn komst halen we ook nog eens ‘inside info’ binnen vanuit het land dat bij de vrouwen al jaren de nummer één is van de wereld. Dat is niet alleen een mooie bonus voor de speelsters en de staf, ik denk dat de hele KNVB daar zijn voordeel mee kan doen. We kijken dan ook reikhalzend en vol ambitie uit naar de samenwerking met Mark.”

Assistent

Mark Parsons krijgt bij de OranjeLeeuwinnen assistentie van Jessica Torny, die in die rol Arjan Veurink opvolgt. Veurink volgt op zijn beurt Wiegman naar de Engelse voetbalbond.

Bron & foto: KNVB Media

Lees verder