Warming-up Derde Divisie (zo): Marcel Koning: ,,Regioderby leuk om te spelen”

|

Na een lange periode van niet mogen voetballen in competitieverband is het aanstaande zondag weer zover. Westlandia wacht in de eerste speelronde direct een derby, uit tegen Quick in Den Haag. Westlandia kwam voor het laatst in actie op 10 oktober 2020 tegen JOS/Watergraafsmeer uit Amsterdam en verloor met 2-1.

Westlandia heeft de selectie dit seizoen op drie plaatsen versterkt. Aanvallers Jedsel Markes (RKAVV), Can Memisoglu (Eskilstuna City), verdediger Delvin Pinheiro (HBS) en middenvelder Anwar Beeldstroo zijn naar Naaldwijk gekomen. Westlandia is vijf weken in training. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen konden de jonge talenten en aanwinsten toewerken naar de openingswedstrijd. Het waren leerzame duels voor de Naaldwijkers tegen Royal Cappellen FC (1-3), Quick Boys (0-3), Scheveningen (1-2), Excelsior Maassluis. (0-4), VVSB (2-3) en Brielle (3-0), waarbij iedereen speeltijd kregen van Koning en zijn nieuwe assistent Patrick van Dullemen.

Pijnpunten

,,We hebben er bewust voor gekozen om tegen op papier betere tegenstanders te spelen. Dan zie je gelijk ook waar de pijnpunten liggen en kunnen we daar weer van leren. Kijk je naar onze selectie dan zijn we er zeker aanvallend op vooruit gegaan. Beeldstro is een echte leider in het veld. We hebben een talentvolle groep. Een paar oudere spelers spelen nu een paar jaar voor ons en die moeten zich nu meer op het veld laten zien. Met deze selectie mits iedereen fit blijft moeten wij voor het linker rijtje gaan. OFC, OSS’20 en Hercules zijn in mijn ogen de grote kanshebbers voor de titel. Doordat we onze eerste keeper Edgar Leerdam lang moeten missen zoeken we nog wel een keeper. Jack Morauw (20) is een talent en mag het nu laten zien’’, aldus trainer Koning.

Historie

Zondag gaat Westlandia op bezoek bij Quick in Den Haag. Een groep jongens richtte een voetbalclub op in 1896 en speelden op 1 maart 1896 de allereerste wedstrijd met een bal, overgenomen van HBS, op één van de landjes tussen de derde Obrechtstraat en de Schuytstraat, onder de naam Quick. De eerste officiële wedstrijd volgde in 1897 op een veld tegenover het huidige Gemeentemuseum. Na het veroveren van de kampioenstitel in 1900 van de Haagsche Voetbal Bond kwam Quick in de Nederlandsche Voetbal Bond (N.V.B.). In 1904 speelde Quick in de hoogste klasse van Nederland en in mei 1908 werd Quick kampioen van Nederland.

Trainer

Trainer bij de ploeg uit Den Haag is sinds vijf seizoenen Paul van der Zwaan. Hij was eerder werkzaam bij UVS, Ter Leede, ’s-Gravenzande, Voorschoten’97 en VVSB. Routinier bij Quick is Kai van Hese. Van Hese werd op zijn vierde lid van Quick. 27 jaar later is hij het ook en draagt hij de aanvoerdersband. Hij speelde ook 27 wedstrijden voor ADO Den Haag en elf wedstrijden voor FC Dordrecht. Na twee jaar Noordwijk keerde hij in 2014 weer terug op het oude nest. De laatste keer dat beide ploegen tegen elkaar speelden was op 10 november 2019, toen verloren de Westlanders met 3-1.

Spektakel

Wedstrijden tussen Quick en Westlandia zorgen altijd voor voldoende spektakel. Van de laatste zes onderlinge wedstrijden in Den Haag wist Westlandia er vier te winnen. ,,De derby leeft zeker wel. De spelers kennen elkaar natuurlijk en zullen erop gebrand zijn om te winnen. Voor mij heeft Quick geen geheimen. Ik verwacht een wedstrijd met twee ploegen die willen voetballen om te winnen, dus ik hoop dat het voor het publiek ook een aantrekkelijke wedstrijd wordt en natuurlijk moeten de drie punten mee naar het Westland.’’ Dat is sinds de start van de Derde Divisie in 2016 nog niet gelukt.

Selectie

Over de personele bezetting zegt Koning: ,,Doelman Edgar Leerdam en Brandan Vrede zijn na een knieoperatie pas aan het einde van het seizoen inzetbaar. Serhat Cakmak en Delvin Pinheiro zijn ook niet fit.”

De wedstrijd staat zondag onder leiding van scheidsrechter Jerome Vries uit Tilburg en begint op Sportpark Nieuw Hanenburg om 14.00 uur. Volgende week speelt Westlandia een thuiswedstrijd tegen Hercules uit Utrecht.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder