Oefenvoetbal: Puike generale FC ’s-Gravenzande tegen Voorschoten’97 (za)

|||||||||

In de laatste oefenwedstrijd voor het begin van de competitie, die dus als generale repetitie gezien kon worden, legde FC ’s-Gravenzande een puike partij op de mat tegen de zaterdagformatie van Voorschoten’97. Een oude bekende, die enige jaren afgezakt was naar de tweede klasse, maar inmiddels weer in de zaterdag eerste klasse uitkomt.

Tekst: Theo Doelman      |      Foto’s: Pieter Vermeer

Als Voorschoten’97 zo weet te gaan spelen als in het eerste half uur in deze wedstrijd, gaan de groen-gelen hoge ogen gooien in die eerste klasse. Met enorm veel inzet werd continu zeer vroeg druk gezet. De thuisclub moest met alle hens aan dek zich concentreren op tegenhouden. In de 24e minuut, na diverse eerdere mogelijkheden voor de gasten, lukte dat tegenhouden niet meer. Thom Wijnalda werd op links knap vrij gespeeld en schoof de bal beheerst langs doelman Jouvenaar: 0-1.

Na de openingstreffer luwde de dadendrang van Voorschoten’97 enigszins en wist de thuisploeg zich onder de druk uit te spelen. Dit leidde tot kansen voor Twan van Meerten (via de doelman naast) en Kilian Berkhout (schot voorlangs), maar vooralsnog geen tegentreffer. Die kwam er wel in de 36e minuut toen Patrick Triep de bal prachtig achter de verdediging deponeerde en daarmee Twan van Meerten vrij voor het doel zette. Van Meerten wist dit keer de doelman wel te verschalken: 1-1, en dat was tevens de ruststand.

In de tweede helft bleek dat Voorschoten’97 de energievretende speelwijze niet vol kon houden. Nu was FC ’s-Gravenzande de bovenliggende partij. Het liet prachtig voetbal zien, met oogstrelende combinaties en daaruit voortvloeiend een reeks van kansen. Al in de 53e minuut werd één van die kansen door Patrick Triep met buitenkantje rechts op schitterende wijze tot de 2-1 gepromoveerd. In de 65e minuut zette dezelfde Triep de aanval op door Twan van Meerten op rechts diep te sturen. Diens voorzet vanaf de achterlijn werd door Stefan Bruijn eenvoudig binnengelopen: 3-1. Uit de reeks van kansen die daarna, steeds weer uit prachtige aanvallen, volgde voor Patrick Triep (2x), Sander Koeleman en Pascal Broch (2x) wisten de mannen van Richard Middelkoop niet opnieuw het net te vinden. Het had zomaar 5-1 of 6-1 kunnen worden.

Een slordigheid van de verder prima keepende Jouvenaar gaf Voorschoten’97 de mogelijkheid om via Lloyd van der Wilden de laatste treffer, van deze wedstrijd op hoog niveau van twee uitstekende elftallen, aan te laten tekenen: 3-2.

Minpuntje voor de ’s-Gravenzanders was het geblesseerd uitvallen van Ardi Luijendijk. Gevoegd bij de bestaande blessures van Patrick Fonseca en Frank Broos en het nog niet speelgerechtigd zijn van Nelson Bashir, betekent dit dat Middelkoop in de openingswedstrijd tegen Capelle al direct een beroep op de breedte van de selectie moet doen. Wel is dan Yuri Westhoff weer beschikbaar, die vandaag wegens werkzaamheden ontbrak.