CvH-toernooi: sv Honselersdijk geeft HVC’10 lesje in effectiviteit

|||||||||||

Halverwege de tweede helft van de wedstrijd sv Honselersdijk-HVC’10 zei een senior-supporter van de thuisclub lachend op de tribune: ‘Is sv Honselersdijk nu zo goed of zijn die gasten zo slecht?’ Dat was een uitstekende analyse.

Tekst: Cees van der Pol          |       Foto’s: Koos Ophorst

Het was op het moment dat thuisspits Tom van Veen weer eens door de defensie van de Hoekenaren slalomde en doelman Tom van der Spek opnieuw geen kans gaf. Het was de 5-0 en de thuisclub was echt helemaal los. Het Westlandse elftal was nu heer en meester. Volgens trainer André Lourens na afloop was het geen verrassing: ,,We hebben HVC’10 helemaal kapot gespeeld. Dinsdag tegen MVV’27 misten we zeven basisspelers, nu hadden we een sterker team. Conditioneel zijn we oké, we hebben in juni lang hard doorgetraind. Ja, ik vond dat we vandaag goed waren, we zetten hoog druk. Ik ben ook blij dat onze jeugdspelers goed aansluiten.”

Dat klopte, niet alleen vedette Tom van Veen, ook de twee andere spitsen bleken een plaag voor de Hoekse verdediging. Die ging al na één minuut in de fout. Rechtsback Dave Kram legde de bal veel te simpel terug op zijn doelman en Tom van Veen haalt zijn neus nooit op voor cadeautjes. Daarnaast vestigden linksbuiten Steijn de Bruijn (in de eerste helft lekker ouderwets buitenom) en Brian Valstar de aandacht op zich. In ieder geval had de Hoekse verdediging geen enkele grip op ze.

Geblesseerd

In de beginfase leek HVC’10 met een viermansvoorhoede te opereren, al leek niemand zich in de opstelling echt op z’n plaats te voelen. De zeekanters misten ook nog centrumspits Sil van Ooijen die tegen vv Naaldwijk licht geblesseerd was geraakt. Een andere spits bleek niet voorhanden.

Na de dertig-minuten-wisselingen van Piet Boon werd door HVC’10 overgeschakeld naar 4-3-3 en hierdoor kreeg het Hoekse middenveld even wat meer vat op de tegenstander. Dat duurde echter hooguit een kwartier. De thuisclub speelde echt op zijn Westlands (stevig op de bal verdedigen, zonder onsportief spel en met lange ballen de snelle voorhoede aan het werk zetten). Daartegenover freewheelden de gasten, maar kwamen nooit in de buurt van doelman Van der Helm, als je de afstandsschoten van Michael van den Bos niet meetelt.

In de laatste vijf minuten voor rust drukte sv Honselersdijk met twee snelle counters en evenzoveel doelpunten door. Eerst drukte Lars Ammerlaan een voorzet van rechts simpel achter Van der Spek. De 3-0 was exemplarisch voor de situatie op het veld: de bal werd bij een korte corner van HVC’10 knullig verspeeld en binnen tien seconden had Brian Valstar na een pass van Tom van Veen het alleenrecht op de doortocht naar het doel. Hij liet Van der Spek kansloos: 3-0.

Spoor bijster

Waar HVC’10 weer lustig wisselde, wat het spel nog onrustiger maakte, bleef Lourens na rust met zijn basiself spelen. Die spelers maakten het verschil snel duidelijk. Door doelpunten van Joey Valstar (afstandsschot van dertig meter) en Tom van Veen (de eerdergenoemde solo) werd het 5-0. In de tweede helft kon HVC’10 daar geen enkele geslaagde aanval tegenover zetten. De moedeloosheid kwam hard binnen.

Doelman Quinten van der Helm had een ligstoel kunnen meenemen. Zijn collega aan de andere kant, Tom van der Spek, behoedde HVC’10 in de laatste tien minuten voor een echt onthutsende uitslag. Hij ranselde drie schoten van respectievelijk Brian Valstar, Steijn de Bruijn en Van Veen uit zijn doel. Zijn medespelers hadden al veel eerder de witte vlag gehesen.

Leerzaam

Piet en Henk Boon hadden het eufemisme voor de afgang gevonden: ,,Het was een leerzame wedstrijd. Er is één ploeg die de intentie heeft om de partij te winnen en er is één elftal dat denkt lekker te kunnen tikken. Op dat grote veld hier gaven we alle ruimte weg. We weten nu in ieder geval wat we niet meer moeten doen.”

Het deed de ex-trainer van de thuisclub zichtbaar pijn dat zijn ploeg hier was afgedroogd. De trainersstaf van HVC’10 moet ervoor zorgen dat er binnen een week wat wordt opgelost in de tactiek, anders dreigt een nieuwe afgang tegen het sterke DCV in de bekeropening.

Scheidsrechter Ruud Rolandus Boers floot onzichtbaar en was dus prima.