Hoofdklasse: FC ’s-Gravenzande doet zichzelf tekort tegen Achilles’29

|||||||||||

Tweemaal stonden FC ’s-Gravenzande en Achilles’29 eerder tegenover elkaar. In het seizoen 2019-2020 was dat op 7 december toen FC ’s-Gravenzande in de thuiswedstrijd met 5-0 wist te winnen. In het seizoen daarna was er een thuiswinst van 3-0, maar beide competities werden vanwege corona niet uitgespeeld.

Tekst: Jan Hoogenraad            |       Foto’s: Pieter Vermeer

Na de nederlaag in de eerste competitiewedstrijd had FC ’s-Gravenzande wat goed te maken in Groesbeek, maar dat het niet gemakkelijk zou worden stond bij voorbaat al vast. Ook Achilles’29 verloor haar eerste wedstrijd, dus beide ploegen zouden graag de eerste overwinning in de wacht willen slepen.

De kleine schare meegereisde supporters zag dat FC ’s-Gravenzande goed van start ging. Eerst was het Kilian Berkhout die vanaf vijfentwintig meter goed inschoot, maar zijn inzet werd gestopt. Een kopbal van Daan van Unen, op aangeven van Kilian Berkhout kwam wel in het doel, maar werd vanwege buitenspel geannuleerd. Maar ook de thuisploeg kreeg een prima mogelijkheid om de score te openen toen de snelle linksbuiten Benjamin Maria kon inschieten, maar met enige moeite door doelman Jurrian Jouvenaar werd gestopt.

Maar het was toch vooral FC ’s-Gravenzande dat het betere van het spel had. De opbouw oogde zeker niet onaardig, maar de ploeg sprong erg slordig om met de mogelijkheden om te scoren. Een inzet van Frank Broos werd door Achilles’29-doelman Yorrit Kanters gestopt. Na een half uur spelen mocht Sander Koeleman, na het neerhalen van Stefan Bruijn, op zijn favoriete plekje, zo’n vijf meter voor de zestienmeterlijn, een vrije trap nemen. Hij schoot prima in, maar ook de redding van de Achilles’29-doelman was fraai. Tegenvaller voor de ’s-Gravenzanders was het uitvallen van de goed op dreef zijnde Kilian Berkhout in de 37e minuut met een hamstringblessure. Zijn vervanger was Patrick Triep. Voor rust was Benjamin Maria tweemaal gevaarlijk voor de thuisploeg. De eerste poging werd door de ’s-Gravenzandse verdediging weggewerkt en de tweede werd door Jurrian Jouvenaar gestopt. Op slag van rust kon Frank Broos nog een keer uithalen, maar hij schoot naast.

In het begin van de tweede helft een kans voor FC ’s-Gravenzande. Stefan Bruijn gaf goed voor waarna Frank Broos kon inkoppen, maar dat werd door de defensie van de Groesbekers verijdeld en schoot Daan van Unen vervolgens over. FC ’s-Gravenzande had de wedstrijd volledig onder controle, kreeg diverse kansen, maar was slordig in de afwerking. Frank Broos schoot vanaf de linkerkant de bal rakelings over de lat en na een voorzet van Daan van Unen was er na een uur spelen niemand die het laatste tikje kon geven. Ook Twan van Meerten was kansrijk, maar schoot over. In de 64e minuut dan eindelijk de verdiende voorsprong. Na een vrije trap van Sander Koeleman frommelde Daan van Unen, mogelijk wat geholpen door een Achilles’29-verdediger, de bal over de lijn: 0-1.

Ook hierna leek FC ’s-Gravenzande de wedstrijd onder controle te hebben en leek het erop dat men die rustig kon uitspelen, met nog een prima kans voor Yuri Westhoff, maar hij zag zijn poging stranden omdat de doelman goed ingreep. De laatste tien minuten nog een offensiefje van de thuisploeg. Luuk Langeveld schoot prima in, maar zag zijn inzet gestopt worden, waarna Marco Kooijmans in de rebound een eigenlijk niet te missen kans kreeg en hoog over schoot. Maar de gelijkmaker kwam er toch toen Kooijmans met een kopbal een perfect aangesneden vrije trap van Esmat Shanwary achter de doellijn werkte: 1-1. Bijna had FC ’s-Gravenzande nog de volle buit mee kunnen nemen toen Yordi Klepke in blessuretijd de lat raakte, maar in de stand kwam geen verandering meer. Soms is een ploeg wel eens blij met een gelijkspel, maar gezien het spelbeeld, zeker in de tweede helft, deed FC ’s-Gravenzande zichzelf tekort. Vooral voorin zal het beter voor de dag moeten komen en de kansen die worden gecreëerd moeten benutten.