Oefenvoetbal: HVC’10 en sc Monster houden spieren soepel

Vrijwel direct nadat de KNVB had besloten het competitievoetbal in de A-categorie stil te leggen, namen HVC’10 en sc Monster het initiatief om er een onderling oefenduel van te maken. Om ook nog een kleine derde helft voor deelnemers te kunnen organiseren, was de aftrap om 13.00 uur. Tenslotte kennen de spelers elkaar van haver tot gort: van school, baan of kroeg.

Tekst: Cees van der Pol

Beide oefenmeesters konden/wilden niet hun sterkste spelers opstellen. Zo ontbraken bij de thuisclub onder meer Kyrill Slutskyy en Sil van Ooijen wegens lichte blessures en doelman Rowdy Janssen, Daniël Storm en Dylan Boogaards. Boon laat in dit soort wedstrijden vaak zijn reservedoelman Tom van der Spek (foto) opdraven.

Marco Meijer kon daarentegen geen beroep doen op zijn beide van HVC’10 afkomstige broers Jurgen (werk) en Jesper Warbout (geblesseerd) en ook Jordi van Maanen speelde niet. Het werd wel een partij tussen twee subtoppers in hun eigen afdeling: respectievelijk in 2C en 3B.

Bar en boos weer

De wedstrijd werd gespeeld op het kunstgrasveld en dat was maar goed ook, want de gehele ontmoeting werd gespeeld onder bizar slechte weersomstandigheden. Het resulteerde in talloze glijpartijen op het gladde kunstgras. HVC’10 had er wel zin en werd vanaf het beginsignaal van clubscheidsrechter Wim Sluimer met vlotte combinaties gevaarlijk. In de vijfde minuut al kwam Badr ben Mohammed vrij voor Jan-Willem Broch, maar zijn korte lobje werd een prooi voor de dennenboomlange doelman. Twee minuten later al deed Mitchell Bouwhuis ook op links vrijgespeeld het beter. Zijn schot passeerde Broch en plofte in de verre hoek: 1-0. En weer een paar minuten later gingen Ruben de Groot en Laurens Kooren gezamenlijk in de fout, toen de rappe Kram op rechts werd aangespeeld. Die omspeelde Broch en schoot van ver knap in: 2-0. Een afstraffing leek er aan te komen.

HVC’10 dendert (niet) door

In de eerste helft liet HVC’10 zien dat het de laatste weken in vorm is. Het ervaren, maar toch wat trage centrum van sc Monster, Keke Stam en Ruben de Groot, had moeite met de snelle combinaties van Bouwhuis, Reurink en Badr ben Mohammed. Zij wisten vaak Dave Kram te bereiken, omdat die een oceaan aan ruimte kreeg van linksback Laurens Kooren. Het resulteerde allemaal in grote mogelijkheden voor Leroy Smits, Badr ben Mohammed en later nog voor Reurink (zijkant paal). De anderen vonden soms Broch op hun weg of schoten gewoon naast. Ook de rechtsback van HVC’10, Kay van den Bos, had het idee dat hij op het middenveld liep. Hij gaf bij een ingooi in de 34e minuut de bal zomaar aan Riley van der Hoeven, die alleen op Tom van der Spek kon doorlopen en een eigenaardige treffer produceerde: 2-1.

Slordig

Het was bovendien in een fase dat HVC’10 van achteren uit zo slordig opbouwde en Van der Spek steeds moeite moest doen om de ballen naar voren te lellen. Goed lopende aanvallen kwamen er echter niet van de Westlanders. Vlak voor rust leek Mitchell Bouwhuis opnieuw voor HVC’10 te scoren, toen hij Jan-Willem Broch al was gepasseerd en net als Dave Kram van ver inschoot. Een lange sliding van de rechtsback voorkwam het al getelde doelpunt op de valreep.

sc Monster staat op

In beide kleedkamers moet er flink gesproken zijn. Bij HVC’10 over de gemiste kansen en het slordige spel van het laatste kwartier, bij de gasten op de manier van aanpakken van de gladde aanvallers. Stam en De Groot hadden er in de tweede helft inderdaad veel beter kijk op. Bovendien legde de invallerback voor Kooren Dave Kram nagenoeg lam.

Direct na rust was er nog wel een grote kans voor HVC’10, toen Bouwhuis de bal precies op het hoofd van Badr ben Mohammed legde. Diens kopbal was goed, de redding van een meter of vijf van Broch nog beter. Die leed de rest van de tweede helft toch vooral kou, want sc Monster kwam beter in het spel, ook al was het dan op een opportunistische manier en mogelijk gemaakt door  de slordigheid van HVC’10. Zo werd een kopbal uit een scherpe vrije trap op de lat gemikt. Die lat boven Van der Spek werd later in de tweede helft nog twee keer geraakt en één keer zelfs stuitte de bal van de onderkant terug in het veld. Gezien de terugkeer van sc Monster in de wedstrijd was een mogelijke gelijkmaker in die fase zeker verdiend geweest.

Rommelig

De paarsblauwe formatie bleef op zijn Westlands volhouden en de aanvankelijke frivoliteit aan Hoekse kant was in de slotfase ingewisseld voor slecht uitgevoerde en daardoor mislukte combinaties. Toch kreeg ook HVC’10 nog drie mogelijkheden op een doelpunt: Reurink stuitte na een voorzet van Ben Mohammed ook op Broch en de opgelopen Kay van den Bos schoot in vrije positie niet op doel, maar voorlangs.

Blessure

Jammer genoeg moest de wedstrijd lange tijd onderbroken worden voor een op het oog flinke knieblessure voor doelpuntenmaker Riley van der Hoeven. De blessuretijd werd terecht niet uitgespeeld. De spelers waren al nat genoeg. De spieren die soepel in een oefenwedstrijd moest worden gehouden waren door de kille regen al stram, stijf en onhandelbaar geworden.

O ja, de misschien wel allerbeste mogelijkheid van de wedstrijd kreeg één minuut voor tijd Dave Kram, die helemaal alleen op Jan-Willem Broch afstevende. Maar hij wist niets beters te bedenken dan een laag lobje. Bij een boomlange Broch kan zoiets niet. Daarmee werd de Monsterse doelman misschien wel de beste man op het veld. De sfeer in het veld was verder uitstekend en dat is op zich tegenwoordig al een compliment waard. Wat HVC’10 betreft mag sc Monster zo snel mogelijk promoveren. In een volgend coronaloos seizoen zijn de Derde Helften bij beide ploegen goud (lees: geld) waard.