Versterkte degradatie tweede klasse: de mening van Theo Verbeek (3)

Die versterkte degradatie moet binnen twee seizoenen gerealiseerd worden. De KNVB wil vanaf het seizoen 2024-2025 zestien tweede klassen in Nederland. Versterkte degradatie is de enige manier om de piramide op orde te krijgen.

In die tweede klassen wordt het dan ook aanpoten. Daar wordt handhaving een hele klus, omdat in beide seizoenen drie teams extra de gang naar een lagere klasse maken.

Rondje

Haaglanden Voetbal maakt een rondje langs de velden bij huidige trainers in die tweede klasse. Ditmaal de mening van Theo Verbeek (foto), hoofdtrainer van zaterdag tweedeklasser Westlandia.

Een versterkte degradatie, dat wordt voor een trainer, werkzaam in de tweede klasse, twee seizoenen een zware klus. Theo Verbeek blijft er nuchter onder en maakt zich niet druk: ,,Ik laat de nieuwe indeling en daarbij behorende promotie- en degradatieregels maar op mij afkomen. Op het moment dat het ingaat moet je als trainer en bestuur kijken wat is een realistische doelstelling en daar dan ook voor gaan.”

Druk

Het zal een strijd tegen degradatie worden, niet altijd even fraaie wedstrijden. Verbeek: ,,Je krijgt dan zeker veel ploegen die vanaf competitieronde één er alles aan zullen doen om punten binnen te sprokkelen. Het spel en de druk op teams zal oplopen met alle gevolgen van dien.”

Interessanter

De KNVB neemt de maatregelen om te komen tot een goede piramide in het amateurvoetbal. Toch kan het ook voor clubs en trainers een stap terug betekenen. ,,Ik denk wel, doordat alles naar de zaterdag gaat, het interessanter wordt voor iedereen”, kijkt Theo Verbeek vooruit. ,,Veel meer verschillende clubs waar je tegen kunt spelen. Elke club gaat op het niveau spelen waar het hoort te spelen. Als je het als club goed doet, kun je ook in een aantal jaren stappen omhoog maken. De nieuwe rangschikking van de competitie-indeling zal best gevoelig zijn, maar uiteindelijk ga je spelen waar je hoort te spelen met jouw groep.”

© Haaglanden Voetbal

 

Lees verder