André Lourens (sv H’dijk): ,,We gaan het meemaken wat de KNVB gaat beslissen”

Een nieuwe start van de competitie lijkt momenteel verder weg dan ooit. De huidige lockdown loopt tot 19 januari, maar premier Rutte liet al weten, dat een verlenging niet uitgesloten is. Hoe kijken de voetbaltrainers er tegenaan, hebben zij eventueel alternatieven? In deze aflevering geeft André Lourens (foto), trainer van zaterdag eersteklasser sv Honselersdijk zijn mening.

Tekst: Ton Beije

André Lourens is niet echt positief als het gaat om de lopende competitie. ,,Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat we de competitie uit gaan spelen in de huidige vorm. Zoals het er nu uitziet kunnen we na 19 januari niet op gaan starten in teamverband. Als de huidige maatregelen worden verlengd, dan moet ik nog zien of er überhaupt nog in competitieverband kan worden gespeeld dit seizoen. Op dit moment hou ik mij niet bezig met een herstart van de competitie, omdat er nog geen zicht is op een herstart.”

Overeind

,,Wel maak ik mij steeds meer zorgen om de clubs en de functie ervan”, gaat Lourens verder. ,,sv Honselersdijk is naast een voetbalclub vooral een plek waar mensen elkaar ontmoeten en samenkomen en dat geldt voor veel clubs. Ik hoop dan ook dat de clubs overeind blijven in deze tijd en niet straks de deuren moeten sluiten omdat er geen middelen of te weinig leden meer zijn.”

Verbinding

,,Het is dan wel mooi om te zien welke activiteiten iedereen onderneemt om contact te houden met de leden.  Ondanks dat we niet konden samenkomen is het kerstrad van sv Honselersdijk online doorgegaan en kijk ik met veel respect en een grote glimlach terug op de wijze hoe men dit heeft georganiseerd. Ook online was de verbinding en de verbondenheid aanwezig, heel knap! Ook bij andere clubs zijn er mooie initiatieven geweest en is het mooi om te zien dat de club ondanks deze moeilijke periode er alles aan doet om de verbinding met elkaar te blijven zoeken en dit ook te realiseren”, aldus André Lourens.

Blessures

Wat er ook gaat gebeuren, van een normale competitie is al geen sprake meer, oordeelt Lourens. ,,Inderdaad, wat voor keuze er ook gemaakt wordt, er is eigenlijk geen sprake meer van een eerlijke competitie omdat we al vanaf half oktober niet meer spelen. Van een ‘normale’ voorbereiding zal geen sprake zijn en de kans op veel blessures is groot. Mijn voorstel zou zijn om de competities net als vorig jaar niet meer uit te spelen, maar een regionaal toernooi (op fietsafstand) te organiseren. Hierbij zorg je niet alleen voor weinig reisbewegingen, maar heb je ook meer kans op veel toeschouwers waarbij de clubs ook weer wat kunnen verdienen via de kantine-inkomsten. In het Westland zou je dan bijvoorbeeld een leuke poule hebben, evenals Rijswijk/Voorburg/Nootdorp, omgevingen Leiden etc. Voor de spelers leuk en vooral ook voor de toeschouwers. Het zou ook een mooi middel zijn om de mensen weer terug te krijgen op de verenigingen.”

Meemaken

,,Mocht de competitie, op wat voor manier ook, doorgaan, dan zal er sprake zijn van een degradatie en promotie”, weet André Lourens. ,,Maar het heeft niet mijn voorkeur, maar je kunt geen competitie spelen zonder dat er ‘iets’ op het spel staat. We gaan het meemaken wat de KNVB gaat beslissen.”

Training

Trainen is de laatste tijd ook niet al te gemakkelijk met de beperkingen. Lourens: ,,We hebben met 4-tallen getraind met als doel elkaar weer te zien, te spreken en weer contact te hebben. Het trainen om het trainen is niet fijn omdat je ergens naartoe wilt werken. Op dit moment is er geen training en proberen we op een andere wijze contact te houden door wat alternatieve activiteiten te organiseren. Ook dit is niet eenvoudig te realiseren, maar proberen er met elkaar het beste van te maken.”

,,Tot slot maak ik van de gelegenheid gebruik om namens de vereniging sv Honselersdijk iedereen een mooi, maar vooral een gezond 2021 te wensen. Hopelijk zien we elkaar weer snel op de velden en kunnen we genieten van het spelletje, maar vooral weer van het persoonlijke contact. Op naar betere tijden!”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder