Bekervoetbal: ADO Den Haag in slotfase alsnog langs Excelsior Maassluis

ADO Den Haag heeft zich op Spangen, de thuishaven van Sparta, geplaatst voor de kwartfinales van de strijd om de TOTO KNVB beker. De formatie van trainer Darije Kalezic moest diep gaan. Een in de eerste helft opgelopen achterstand werd pas in de slotfase omgezet in een nipte 1-2 overwinning.

Tekst: Ton Beije          |      Foto’s: Eric de Wit

Trainer Kalezic had zijn team op nogal wat plaatsen gewijzigd in vergelijking met de formatie die afgelopen vrijdag in een spectaculaire tweede helft De Graafschap opzijzette. Tussen de palen stond een debutant, de pas aangetrokken Nick Marsman. Verder kregen een basisplaats tegen de Tweede Divisionist uit Maassluis Amir Absalem, Sacha Komljenovic, Gylermo Siereveld en Malik Sellouki.

ADO Den Haag kende een zwakke opening, want er was nog geen minuut gespeeld of de Hagenaars keken al tegen een achterstand aan. Een inworp van Excelsior Maassluis bereikte Kevin Dercks, die met het hoofd de bal achter doelman Marsman liet verdwijnen. En dat overkomt ADO Den Haag toch wat te vaak dit seizoen, het snel – vaak onnodig – op achterstand komen.

Natuurlijk nam ADO Den Haag daarna het initiatief, maar echt gevaarlijk werd het niet voor het doel van goalie Van der Kleij. De Tweede Divisionist werd teruggedrongen en nam ook zelf een verdedigende houding aan om te proberen er via de counter uit te komen. ADO Den haag kreeg wel de nodige hoekschoppen te nemen, maar ook daaruit werd niet veel gevaar gesticht. De grootste kans kwam diep in de eerste helft door toedoen van doelman Van der Kleij. Sacha Komljenovic blokte zijn uittrap, Daryl van Mieghem leek de gelijkmaker te gaan aantekenen, kreeg een duw, maar arbiter Vos zag er – evenals de VAR – verder geen overtreding in. Met die tegenvallende 1-0 achterstand moest ADO Den Haag de kleedkamer opzoeken voor de rust.

Trainer Darije Kalezic greep in de rust in en bracht drie nieuwe spelers in het veld. In de kleedkamer bleven achter Sacha Komljenovic, Justin Ché en Gylermo Siereveld. De nieuwkomers na rust waren Henk Veerman, Joel Ideho en Silvinho Esajas. Het leek al snel resultaat op te leveren, want invaller Ideho was snel dicht bij de 1-1. ADO Den Haag begreep dat het uit een ander vaatje moest tappen om de wedstrijd te kantelen. Er kwamen ook kansen, maar nog geen doelpunten. Excelsior Maassluis hoopte lang op een bekersensatie, maar zeven minuten voor tijd kwamen de profs alsnog langszij. Op aangeven van Ideho knikte Jort van der Sande de gelijkmaker binnen. En wat ADO Den Haag dit seizoen vaker heeft gedaan, terugkomen in de laatste fase, gebeurde ook nu weer. Vlak voor tijd scoorde Henk Veerman en zorgde er met deze treffer voor, dat ADO Den Haag in de kokers gaat bij de loting voor de kwartfinales.