Zondag 1B: DHC geeft zege uit handen in extra tijd

||||||||||||||||||||||||||||||||||

Voor een kleine 1500 toeschouwers vond in het DHC Stadion aan de Brasserskade de derby plaats tussen nummer twee DHC en nummer drie sv Den Hoorn. Ondanks de helaas voortdurend overvloedig neervallende regen werd aangetoond dat een derby ook op zondag veel publiek kan trekken, maar helaas zijn in de zondagse eerste klasse die derby’s maar heel zeldzaam.

Tekst: Wicher Schreuders         |      Foto’s: Aad van der Knaap

Het publiek zag in de eerste helft een oppermachtig DHC. Dit wordt wel geïllustreerd door het feit dat pas na 36 minuten DHC-doelman Nick Hasper handelend moest optreden en dan nog bij een relatief ongevaarlijke hoge bal. In de beginfase was DHC voortdurend in de aanval en werd sv Den Hoorn achteruit gedwongen. Quinten van der Kraaij schoot al na tien minuten uit een gevaarlijke positie in het zijnet. Kort daarna, na dertien minuten, was er een uitstekende combinatie tussen Ilias Kariouh en Nabil Hadui, waarna Kariouh in de verre hoek schoot en oud-DHC-er Robin Zwartjens in een poging de bal te onderscheppen deze juist in het doel deed belanden: 1-0.

De groen-zwarten bleven constant in de aanval. Een voorzet van Jerone Goodett werd door Frank de Lange net over het doel geschoten en een schot van Ilias Kariouh ging net naast het Hoornse doel. Na ruim vijfentwintig minuten het eerste schot van sv Den Hoorn op het doel van DHC-goalie Nick Hasper, maar Robin Zwartjens schoot van afstand naast, zodat Hasper nog niet hoefde in te grijpen. Dat kwam pas enige minuten later, richting het rustsignaal. De rust kwam dan ook met slechts een 1-0 voorsprong voor de thuisclub, waarmee de verhouding in het veld in de eerste helft onvoldoende werd uitgedrukt.

Na de doelwisseling kreeg DHC veel fluitsignalen van de pas 20-jarige arbiter Giovanni Jaggan (Den Haag) tegen, ook in twijfelgevallen. Mede hierdoor kwam sv Den Hoorn wat vaker in balbezit. Later in de tweede helft was het toch weer DHC dat een overwicht had. Het wachten was op Delftse doelpunten. Dat kwam pas na zeventig minuten uit een combinatie tussen Nabil Hadui en Ilias Kariouh, waarna laatstgenoemde doeltreffend uithaalde: 2-0. In de laatste tien minuten ging sv Den Hoorn – na ook enige wissels – proberen toch nog te scoren. Tegen alle verwachtingen in slaagden de rood-witten hier nog in ook, toen twee minuten voor tijd de bal in het DHC-strafschopgebied voor de voeten van Robin Zwartjens viel, die in de draai uithaalde en de bal in de bovenhoek zag belanden: 2-1. Dit gaf de bezoekers een extra impuls om de gelijkmaker te forceren. In blessuretijd werd door sv Den Hoorn eerst op de lat gekopt. Kort daarna ontstond er vlak bij de sv Den Hoorn-dug-out een opstootje waarbij de arbiter de rode kaart trok voor DHC-er Nabil Hadui. DHC kwam daarmee met tien man te staan. sv Den Hoorn voerde de druk op. Na vijf minuten extra tijd werd een hoge bal in het strafschopgebied door Danny Slot over DHC-doelman Nick Hasper heen gekopt: 2-2. Kort daarna floot scheidsrechter Jaggan voor het slot van de wedstrijd.

Volledig tegen de krachtsverhouding van de eerste 88 minuten in behaalde sv Den Hoorn tot haar eigen verbazing een punt aan de Brasserskade. Waar iedereen gezien het spelbeeld eerder de 3-0 of 4-0 verwachtte, kwamen die treffers niet. Het Hoornse vuurwerk was er niet alleen tijdens de wedstrijd op de tribunes, maar ook in de slotminuten op het veld middels twee doelpunten, waarmee het 2-2 werd. DHC zocht zwaar teleurgesteld de kleedkamer op. sv Den Hoorn deed dat ook, maar in feestelijke stemming, waarbij men kon horen, dat als er ooit een punt onverdiend was geweest, dan was het wel bij dit duel. De Hoornse supporters hadden een geweldige middag, de groen-zwarte aanhang was verbijsterd dat dit mogelijk was, de neutrale toeschouwers hadden zich kostelijk geamuseerd. Derby’s zijn een feest, of het nou op zondag of op zaterdag is.