ADO Den Haag pakte belangrijke winst en doet weer volop mee

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

ADO Den Haag heeft zich prima hersteld van de teleurstellende 5-0 nederlaag bij Roda JC. Uit tegen concurrent Excelsior pakte de ploeg van Ruud Brood in Rotterdam de volle buit: 2-3. Vlak voor rust kregen de Hagenaars een treffer tegen (1-2) en ook vlak voor tijd (2-3).

Tekst: Ton Beije         |         Foto’s: Philip Bras

ADO Den Haag had de pech, dat het al na vijf minuten doelman Luuk Koopmans moest missen. De sluitpost moest met een armblessure uitvallen. Dat betekende dat de jonge Hugo Wentges zijn debuut mocht maken in de hoofdmacht in de competitie. Met enkele prima reddingen had hij ook een belangrijk aandeel in de uiteindelijke zege.

Trainer Ruud Brood, die in de basis weer kon beschikken over Thomas Verheydt en Gregor Breinburg, zag zijn ploeg goed van start gaan. Pech was er dat doelman Luuk Koopmans zich al snel blesseerde bij een redding op een schot van Mats Wieffer. Hij kon niet verder en moest zich laten vervangen door Hugo Wentges. Het oponthoud vergde enkele minuten.

Eljero Elia, startend weer als basisspeler, kwam snel goed op dreef. Hij maakte het zijn directe tegenspeler Siebe Horemans diverse malen knap lastig. Een voorzet van Elia werd geraakt door een Excelsior-verdediger en verdween tegen de lat. Vlak daarna kon doelman Wentges zijn kwaliteiten tonnen op een inzet van Excelsior-topscorer Thijs Dallinga. In de negentiende minuut kwam ADO Den Haag aan de leiding. Amar Catic speelde de bal door de benen van oud-ADO-er Abdallah Aberkane en zijn voorzet op maat kwam bij de vrijstaande Samy Bourard, die onhoudbaar inkopte: 0-1.

In het verloop van het eerste bedrijf kregen beide teams kansen. Doelman Wentges voorkwam een tegentreffer van Kenzo Goudmijn en Julian Baas was na dik een half uur dicht bij de gelijkmaker, maar Michael Mulder kwam op de doellijn zijn doelman te hulp. Vlak daarna wist ADO Den Haag de voorsprong te vergroten. Een voorzet vanaf links, werd door Thomas Verheydt verlengd en Sem Steijn reageerde attent en werkte de bal in het Excelsior-doel: 0-2. Excelsior kwam echter nog voor de pauze terug in de wedstrijd. Op aangeven van Kenzo Goudmijn wist Reuven Niemeijer doelman Wentges het nakijken te geven: 1-2.

Ook na rust zochten beide teams waar mogelijk de aanval. De eerste echte kans was voor ADO Den Haag. Na een goede combinatie tussen Elia en Breinburg kwam de bal bij Bourard, die zijn inzet net over het doel van Stijn van Gassel zag verdwijnen. Nog binnen het kwartier wisten de bezoekers de marge weer op twee treffers te brengen, daarbij wel geholpen door de defensie van Excelsior, dat – na onder druk te zijn gezet – in de fout ging. Horemans schoof de bal in de voeten van Thomas Verheydt, die alleen voor doelman Van Gassel wel raad wist met die mogelijkheid: 1-3.

Het was duidelijk dat de thuisploeg zich niet zomaar bij een nederlaag wilde neerleggen. Excelsior was enkele keren dicht bij een tegentreffer, maar ADO Den Haag hield stand. Daarna waren er nog kansen voor Thijs Dallinga en Eyongo, die zijn inzet via de lat en paal zag terugspringen in het veld. Met nog vier officiële minuten te spelen kwam Excelsior toch nog akelig dichtbij. Invaller Couhaib Driouech kwam van buiten naar binnen en gaf doelman Wentges met een fraai schot geen schijn van kans: 2-3. De laatste minuten werd het nog lastig voor ADO Den Haag, maar de 2-3 stond nog steeds op het bord bij het laatste fluitsignaal van arbiter Van der Eijk.

Door deze belangrijke overwinning staat ADO Den Haag nu op de derde plaats, met één punt achterstand op FC Emmen dat op plek twee, een directe promotieplaats, staat. Komende zondag speelt ADO Den Haag in het Cars Jeans Stadion tegen De Graafschap, aanvang 16.45 uur.