Vrouwenteam Berkel wint in finale van IJFC en promoveert naar hoofdklasse

Het eerste vrouwenteam van Berkel is er zaterdag in geslaagd in de finale te winnen van IJFC en daarmee promotie af te dwingen naar de hoofdklasse vrouwen.

Een paar dagen druk bel- en mailverkeer tussen KNVB, IJFC en Berkel leverde uiteindelijk op dat de wedstrijd gespeeld zou worden op het complex van Alphense Boys in Alphen aan den Rijn, waar Gerard Haverkamp namens de gastheer alles onder controle had.

Na een perfecte busreis genoten speelsters en staf eerst van een heerlijke lunch, die de speelsters zelf hadden voorbereid en zijn werden hierbij geholpen door de gastclub, die dit wel een leuk initiatief vond. Bespreken, omkleden en vervolgens op naar de warming-up op het hoofdveld waarbij inmiddels langzaam de toeschouwers van IJFC en Berkel zich om het veld lieten zien en zij zorgden voor de aankleding met vlaggen, ballonnen en diverse spandoeken.

Spanning

Even voor drie uur was er de opkomst van de beide teams vanuit de spelerstunnel en dat werd opgesierd met fakkels van zowel IJFC als Berkel en dat was echt een geweldig moment. Veel rook in beide clubkleuren en gezang vanaf de tribune en om het veld. Spanning ook op de gezichten van de speelsters en ook bij de toeschouwers, die er trouwens in groten getale waren namens beide teams, was er spanning.

Lat

In de beginfase was het eerste wapenfeitje voor Berkel, een bal van Demi Verlangen op Alyssa Daal, maar haar voorzet werd door Femke van der Burg over het doel gewerkt. De eerste grote kans voor IJFC kwam vrijwel direct met een vrije trap van net buiten het zestienmetergebied. Snoeihard genomen door Lois Spliet, maar de bal spatte belande op de lat en werd overgetikt door Bianca Troost. Hierna kreeg IJFC iets meer grip op het spel, al was het ook wel redelijk aftasten tussen beide teams. Er ontstonden kansen voor Iris Werkhoven en wederom Lois Spliet, maar doelpunten vielen er niet. Ook Berkel had wat kansjes, maar Tamara Kamps hield tot dan haar doel schoon.

Drinkpauze

Na de drinkpauze kantelde de wedstrijd, want Berkel kwam sterker en beter in de wedstrijd. In de 24e minuut leek Demi Verlangen vastgehouden te worden in het strafschopgebied, maar de scheidsrechter floot niet en haar schot werd een prooi voor de keepster. Niet veel later een corner van Alyssa Daal en het daaruit voortkomende schot van Anouk Angkotta ging over. Tien minuten voor rust werd de wedstrijd dan echt opengebroken, want in het strafschopgebied van IJFC werd Lindy Hogedoorn onderuit getrokken, waarna de scheidsrechter resoluut naar de stip wees, strafschop voor Berkel. Alyssa Daal schoot onhoudbaar de bal in de touwen: 1-0.

Fel

Bij de start van de tweede helft kwam Berkel direct fel uit de startblokken om zo de tegenstander te overrompelen en dat lukte voortreffelijk, want als na drie minuten spelen schoot Lindy Hogedoorn de bal van afstand schitterend over de keepster in het doel: 2-0. Nu moest IJFC natuurlijk komen en trainster Janet Griffioen kwam met een plan om iets te forceren in het restant van de wedstrijd. Met name de corners van de gasten waren keer op keer meer dan gevaarlijk, zo ook in de 61e minuut. De bal kwam weer hoog en hard richting het doel van Bianca Troost en de 2-1 viel en de spanning was weer volledig terug. Het geloof bij IJFC was weer helemaal aanwezig en dus maakte iedereen zich op voor nog een bloedstollend vervolg. Vrijwel direct na de score van de gasten was er een kans voor Berkel via Anouk Bernoster, maar dat leverde niets op. De beide trainsters probeerden alles uit de kast te halen en de spanning was voelbaar. Bianca Troost hield Berkel in de wedstrijd door in de 71e minuut na wederom een gevaarlijke corner de bal weg te boksen. Rond de 77e minuut sloeg de schrik Berkel om de oren, want het team moest met tien speelsters verder na direct rood voor Renée Rens.

Kalmte

De kalmte proberen te bewaren en de speelsters op de juiste plek zetten en je vooral niet gek laten maken de laatste minuten, dat was de uitdaging voor Berkel met de winst in het vooruitzicht. IJFC ging vol in de aanval om te trachten er alsnog een verlenging uit te halen. Inmiddels tikte de klok verder en was de wedstrijd aanbeland in de blessuretijd en wachtte iedereen op het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter. In de 93e minuut mocht IJFC nog een corner nemen en ook deze krulde weer zeer gevaarlijk richting het doel van Bianca Troost. Er volgde nog een scrimmage en vervolgens een fluitsignaal. Einde wedstrijd of strafschop? De scheidsrechter wees naar de stip en gaf IJFC een penalty. Ongeloof bij Berkel en IJFC dacht al voorzichtig aan een verlenging, maar keepster Bianca Troost pakte de ‘pingel’ en hierna floot de scheidsrechter direct voor het einde van de wedstrijd.