CASA Academy speelt tijdens tour door Zweden drie wedstrijden

||

CASA Academy reisde vorige week af naar Zweden met een selectie van 24 spelers, waaronder vijf spelers uit deze regio Haaglanden: Shwendell Cijntje, Andanie Ollie, Eckerley St.Jago,  Achraf El Jouhari,  Jabrane el Youssefi.

Tekst: Hussain Al-Juburi              |      Foto’s: John Groeneweg

Het elftal richt zich er vooral op om het gat naar het profvoetbal zo klein mogelijk te maken. CASA Academy heeft er daarom voor gekozen om drie wedstrijden te spelen tegen drie profclubs in het buitenland, om de jongens kennis te laten maken met het profvoetbal en de spelers ook een stukje ervaring mee te geven.

Reis

De spelers begonnen hun tour naar Zweden op dinsdag 27 juli toen rond half elf de bus vertrok vanaf het complex van CVV Zwervers. Er volgde een rit van zo’n twintig uur met tussenstops in Duitsland, Denemarken en Zweden en met als eindstation thuisbasis Stockholm. Daar kwam de bus in de vroege ochtend van woensdag aan.

Dag 1: Gefle IF – Casa Academy

Na een aantal uur te hebben gerust, stond dezelfde middag alweer een busreis vanaf Stockholm naar het stadion van Gefle IF (Gävle, Zweden) op het programma. Hoofdcoach Dencho Narcisio nam de spelers samen met assistent-trainer Angelmo Vyent allereerst mee voor een verkenning van het stadion en het veld. En de ogen van de jonge knapen glinsterden bij het zien van de tribune en het proeven van de atmosfeer. Voor velen begon het te kriebelen en het enthousiasme om het veld op te gaan was duidelijk te zien aan hun lichaamstaal (en de vele telefoons die tevoorschijn kwamen). Het delen van de beelden gebeurde op de persoonlijke social media-kanalen.

Om 19.00 uur was het eerste fluitsignaal en beide teams kozen de aanval met een 4-3-3 opstelling aan de CASA Academy-zijde. Na een bloedstollende eerste tien minuten met kansen voor CASA Academy, was het na zestien minuten raak voor de thuisploeg. Na een overtreding binnen het strafschopgebied scoorde Gefle IF uit een strafschop: 1-0.

CASA Academy gaf niet op en bleef drukzetten, met een vrije trap in de 21ste minuut om terug te kunnen komen in de wedstrijd. Andanie Ollie van CASA schoot de bal echter naast. Vijf minuten later verdubbelde Gefle IF de marge: 2-0. Dat was ook de ruststand.

Elan

Na de rust stond er een heel nieuw elftal op het veld aan CASA-zijde. De achterstand in de eerste helft deed deze frisse ploeg weinig, want er werd met veel elan aan het karwei begonnen. Er ontstonden wel kansen, maar tot een treffer leidde dit niet. De stand op het scorebord veranderde echter niet en kon met deze eindstand teruggereden worden naar Stockholm.

Dag 2: Linköping – Casa Academy

De tweede dag begon met een gezamenlijk ontbijt en de sfeer zat er – ondanks de verloren wedstrijd – goed in. De ploeg had er zin in, maar wist niet wat het kon verwachten eenmaal aangekomen bij het stadion in Linköping. Dit stadion was namelijk nog indrukwekkender dan de dag ervoor en de telefoons kwamen weer tevoorschijn. Met volop energie werd de strijd begonnen, wederom in een 4-3-3 opstelling. Zeven minuten na het eerste fluitsignaal was het raak. Eckerley St. Jago liet de bal met een prachtige effectvolle vrije trap om de muur heen in de hoek verdwijnen: 0-1. CASA bleef de bovenliggende partij en creëerde meerdere kansen. Na dik een half uur kwam echter de thuisploeg op gelijke hoogte door een treffer in de rebound: 1-1.

Foutje

In het tweede bedrijf startte CASA weer met een nieuw team. Hoewel er mogelijkheden waren om nogmaals op voorsprong te komen, was het juist de thuisploeg die het scorebord liet veranderen. In de 54ste minuut maakte de spits van Linköping dankbaar gebruik van een foutje bij het wegwerken van de bal door de CASA-doelman: 2-1. CASA kreeg vlak daarna een kans op de gelijkmaker, maar de vrije trap trof geen doel. De bezoekers probeerden nog wel het tij te keren, maar in plaats daarvan scoorden de gastheren de 3-1.

Dag 3: AFC Eskilstuna – CASA Academy

De derde dag begon regenachtig, maar om half zes scheen de zon toen het eerste fluitsignaal klonk. Geraakt door de uitslagen van de eerste twee dagen, begon CASA de wedstrijd heel voorzichtig en liet de tegenstander komen. Een tactiek van coach Dencho, zodat CASA de thuisploeg beter kon analyseren. In de eerste helft kreeg Eskilstuna dan ook de meeste kansen en was de bovenliggende partij. Hoewel de thuisploeg vaker dicht de 1-0 kwam, bleek de CASA-doelman een te grote sta-in-de-weg. Tomas Lima Fernandes werd daardoor de held van de dag bij diverse één-tegen-één situaties. Een ruststand van 0-0 was het gevolg.

In de tweede helft kwam, zoals ook de voorbije dagen, weer een nieuw elftal op het veld. Dit team leek een ander missie te hebben, want het ging volop in de aanval. En dat bleek de beste tactiek, want na één minuut was het raak. Andanie Ollie deed op de linkerflank het voorbereidende werk en leverde een pass op maat af op Jabrane El Yousfi, die voor de 1-0 zorgde. CASA Academy trok ook in het vervolg van het duel het initiatief naar zich toe. Na negentig minuten was het genoeg voor de scheidsrechter en konden de spelers van CASA Academy hun driedaagse kamp afsluiten met een welverdiende winst. Na de wedstrijd was de scène op het veld adembenemend, want de jonge spelers van Eskilstuna waren opmerkelijk onder de indruk van de spelers uit Nederland. Er werden gezamenlijk foto’s gemaakt en veel respect getoond aan het team van CASA Academy.

Terugreis

De terugreis naar huis was dan ook heel sfeervol en de spelers kijken terug op een trip met veel nieuwe ervaringen en hopelijk nieuwe kansen (wellicht in Zweden) voor de toekomst.