COLUMN POLLY:  KLEEDKAMERZEIKERDJES

Nu de definitieve selectie van de aanstaande wereldkampioen (citaat van Van Gaal) vrijdag jl. bekend werd, was de grootste verrassing toch wel het thuislaten van Jasper Cillessen. De redder van Louis in de laatste selectiewedstrijd tegen Noorwegen mag zijn kunstjes niet vertonen in Quatar.

Natuurlijk reageerde Cillessen woedend: hij was niet voor niets weggegaan uit het warme Spaanse Valencia. Wedstrijden moest hij spelen na al dat bankzitten en bij NEC was de kans het grootst. Niemand zat in Nederland op hem te wachten. Ajax kreeg de kans om zijn twee bejaarde doelmannen goedkoop te vervangen, maar ze kenden Jasper van vroegere tijden, slechte tijden..

Achteraf bleek dat het vertrek ook een alimentatievlucht voor zijn korte Spaanse relatie was. Omdat Jasper bij het uitdelen van sexy uitstraling bepaald niet vooraan heeft gestaan, zou hij beter met die knappe Spaanse vrouw hebben kunnen trouwen. Waarschijnlijk heeft ze ‘no’ gezegd, toen hij op zijn knieën voor haar viel en ‘si’ wilde horen. Op het laatste moment had ze  toch een betere lustblusser gevonden. Nou heette die sportjournaliste toevallig Maria, het zou dus ook gewoon een onbevlekte ontvangenis kunnen zijn en dan ga je natuurlijk geen peseta betalen. In ieder geval kan hij aangeklaagd worden wegens grensoverschrijdend gedrag.

Cillessen is het schoolvoorbeeld van een kleedkamerzeikertje. Iedere club kent ze. Elk elftal heeft ze: zeikerdjes die op de regenachtige donderdagavondtraining afbellen, omdat ze zich niet lekker voelen en zaterdagochtend een basisplaats opeisen, omdat ze zich na twee paracetamolletjes weer beter voelen. Of zeikerdjes die als ze aan de beurt zijn voor een rondje aan de tap, ineens naar moeder de vrouw moeten.

Het ergste zijn de jongens die bij een invalbeurt door beginnersgeluk een doelpunt maken en daarna direct een basisplaats claimen. Gesteund door een vader-langs-de-lijn die zijn zoon al bij de miniwelpen in Nou Camp zag spelen. Elke trainer krijgt gezeik aan zijn kop als hij na weer een reserve- of invalbeurt voor de kleine Jordi door diens pa ter verantwoording wordt geroepen.

Laat Cillissen nu ook zo’n vader en moeder hebben. Na elke jeugdtraining deden ze hem het liefst thuis onder de douche, want met ‘de jongens in ‘bad’ dat ging hem een tikkeltje te ver. Zouden die hem een keer een badkuip-speciaal hebben gegeven? Of een shampoodouche, of zijn oranje onderbroek hebben verstopt, want …  geen enkel team wil een kleedkamerzeikertje. Actieve herinneringen blijven lang hangen en worden door de tijd uitvergroot. Voetballers hebben dat overigens meer dan politici.

In 1974 was Jan van Beveren de beste keeper van de wereld, maar Cruyff wilde niet dat hij meeging. Hij was van PSV en in de kleedkamer een zeurpiet.  Michels liet zijn oren hangen naar zijn ster. Het kostte Nederland de wereldtitel, want keepersclown Jongbloed verprutste de finale tegen Duitsland. Van Beveren was een penaltykiller. Hij overleed elf jaar geleden aan een door wrok veroorzaakte hartstilstand, alleen en anoniem in Amerika. Alleen in de naam van een tribune bij FC Emmen blijft hij nog voortleven.

Het zijn altijd de Ajacieden die bij de selectie een rol spelen: Van der Vaart, ‘topcoach’ Frank de Boer en Sneijder verkondigden met stelligheid dagelijks in talkshows dat Jasper in 2014 zo’n raar mannetje was en ook dat hij nooit een strafschop stopt. Acht jaar na dato trouwens nog steeds niet. Zelfs een onbekende RKC-spits als Van den Buijs stuurt hem naar de verkeerde hoek.

Van Gaal zette tijdens de WK in Brazilië bij de strafschoppenserie in de kwartfinale tegen Costa Rica Krul in het doel en die stal de show en de harten van zijn maatjes. Jasper belde tijdens de laatste aanloop van Michael Umana  al dreinend naar zijn moeder in plaats van Tim om zijn nek te vallen. Van der Vaart zette kort geleden de aanval in. Wraak voor een destijds verloren (vals gespeeld) potje klaverjassen met hoge inzet? Cillissen wilde direct daarna al geen interviews meer aan ESPN geven. Voeg daarbij de vreemde capriolen in de wedstrijd tegen Feyenoordspits Giminez. Valentijn Driessen van De Telegraaf (“dat krantje van jou” – citaat van Van Gaal) wist er wel raad mee. Op het WK is zo’n slechte uittrap gewoon een doelpunt, zeker als het gebeurt tegen Quatar. Juist met een VAR. Alleen Van Boekel keurt zoiets af.

Dat Cillissen dus niet meegaat, is logisch, ik zou een narcistisch kleedkamerzeikerdje ook niet meenemen- maar dat Pas-Negenendertig-Veer wel mag in plaats van Flekken is raar. (Citaat van Van Gaal een jaar geleden: ”Die Flekken hebben wij – Frans Hoek en ik, sorry, Ik en Frans Hoek-  ontdekt in Duitsland, hij kan goed meevoetballen en hij past in mijn filosofie.”)

Van Gaal gebruikt als het hem uitkomt drogredenen: “Cillissen is de laatste wedstrijden bepaald niet in vorm.” Nee, die Ajax-keeper doet het momenteel lekker. “Spelers moeten leveren.” (Ook zo’n cliché: Noppert speelt slechts bij Heerenveen en heeft nul minuten internationale ervaring) Hij is de beoogde ‘penaltykiller’. Als het elftal niet door de poulefase komt, heeft hij voor niets een cursus Engels gevolgd om met  Nepalese gastarbeiders te communiceren. Gelukkig heeft het Fries wel iets weg van Engels.

Natuurlijk wordt Bijlow in Quatar nu nummer 1. Wijze les voor de nuchtere Rotterdammer moet zijn dat hij die lange Noppert meteen om de hals valt, als hij straks wordt gewisseld in de noodzakelijk strafschoppenserie bij de achtste finales tegen Engeland of de VS. Niet gaan simpen of schimpen in de kleedkamer. Anders kan die het wel schudden in 2030, als de dan bijna 80-jarige coach van Oranje op het WK in Spanje, Portugal of Oekraïne zijn aller..aller..laatste kunstje flikt als Daley Blind als trainer de laan uit wordt gestuurd. Zijn ‘lieve vrouwtje Truus” (citaat van Louis) mag dan wel een heleboel oranje Zeeman-boxers voor hem gaan sparen. Hij schijnt nog wel eens te druppelen of te kwijlen.

Lees verder