Regels en logica
Na de wedstrijd van Feyenoord tegen Ajax, die ontsierd werd door vuurwerk en aanstekers die in ruime mate op het veld werden gegooid, was ieder wel-denkend mens het erover eens: bij dit soort misdragingen moeten wedstrijden gestaakt worden! In polderlandje Nederland echter niet, je mocht al die goedwillende toeschouwers niet straffen voor de misdraging van een enkeling zo werd geopperd… In het vervolg zou de scheidsrechter de wedstrijd wel moeten staken, zo werden de regels aangescherpt! De eerste wedstrijd waarin er toch, na dit incident, met bier en voorwerpen werd gegooid (NAC-Willem 2) staakte scheidsrechter Jeroen Manschot de wedstrijd. Het valt dan weer op dat bij allerlei analisten en (priet)praatprogramma’s de scheidsrechter weer de zwarte Piet wordt toegespeeld! Bij Voetbal Inside werd er weer quasi grappig gedaan over dit voorval en werd min of meer gesuggereerd dat Manschot uit publicitaire overwegingen de wedstrijd had gestaakt en dat dit dus nergens voor nodig was. Kortom, sommige media waren weer bezig zaken te bagatelliseren. En dat in een Nederland dat af en toe toch al van God los is… Zelfs bij amateurwedstrijden worden keepers en begeleiding beschimpt en bespuugd. Het gebeurde bij mij tijdens een wedstrijd voor teams onder de 23 van twee verenigingen die over het algemeen niet slecht bekend staan. In de eerste helft klaagde de keeper bij mij over wat opgeschoten jeugd dat hem voor van alles en nog wat uitmaakte. Omdat ik zelf niks gehoord had, wilde ik het op een normale manier oplossen en liep tijdens de rust naar de pubers toe met het verzoek om hiermee op te houden! De jongelui ontkenden iets gezegd te hebben en ik moest daar dan maar op vertrouwen… Ik moet zeggen dat ik verder geen last heb gehad van deze ‘model’ jongeren! Al had ik wel mijn twijfels bij hun verklaring.
Het invoeren van een aantal nieuwe regels om het spel sneller en dus aantrekkelijker te maken pakten niet zo goed uit! De regel dat spelers die het veld verlaten voor een wissel het veld langs de kortst mogelijke weg dienen te verlaten, is ook niet snelheid verhogend, maar alleen meer verwarrend voor de scheidsrechter en het publiek die via alle kanten van het veld, spelers zien binnenkomen en verdwijnen.
De handsregel is iets beter geworden, al snapt half Nederland nog steeds niet hoe het werkt! Bal tegen de hand, hand naar de bal, aanvallend of verdedigend…, het blijft een bron van discussie! De discussies over voetbalsituaties lopen parallel met de regels in de samenleving, waaraan niemand meer een touw kan vastknopen! Hoofdregel moet naar mijn mening zijn dat een beslissing of een regel begrijpelijk en goed uitvoerbaar moet zijn! Zo verbaas ik me elke week weer over de uitvoering van de buitenspelregel, waarbij zo lang wordt gewacht met het vlagsignaal totdat er gebruik gemaakt wordt van de buitenspelsituatie… Het niet-vlaggen heeft vaak gewelddadige acties tot gevolg, omdat de verdedigende partij het recht dan maar in eigen hand gaat nemen, en de vermeende buitenspel staande speler elimineert door hem bij zijn knieën af te zagen. Doorgebroken of niet, er is altijd discussie, met als gevolg opgefokte supporters met gewelddadige intenties, die de velden op stromen om de scheidsrechter en de tegenstander te overtuigen van hun gelijk! Cruijff zou in die gevallen vast niet gezegd hebben, want dat is logisch…
De logica hiervan zou ook hem totaal zijn ontgaan!
Simon Taal