Blikkie Terug Haaglanden Voetbal deel 18 Van Joop Kruis tot John Verhoeckx

||||||

Haagse keepers, ik zou er een boek over kunnen schrijven. En misschien doe ik dat nog weleens ook. Want wat hebben we er veel gehad en wat zaten er unieke exemplaren tussen. Ik zal er nu en in volgende afleveringen een aantal noemen die me spontaan te binnen schieten, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Dus was jij zo’n ballenvanger, heb jij in de vorige eeuw talloze wedstrijden op redelijk hoog niveau tussen de palen gestaan, maar wordt je naam nu niet genoemd? Wees niet boos, het is niet persoonlijk bedoeld. Ik ben ook maar een mens. En ook niet meer de jongste.

Sta mij toe te beginnen bij VIOS, want dat was mijn eerste club. De eerste naam die bij me opkomt, is die van Joop Kruis, ‘Jopie’ voor intimi. Hij was in de jaren ’50 doelman van VIOS 1 en maar anderhalve meter hoog. Er werd gezegd dat hij alleen de lat maar kon aanraken als iemand hem optilde. Medespelers kwamen voor de wedstrijd met pupillenlatten het veld oplopen. Voetbalhumor, ook toen al. Joop had iets heel bijzonders. Geen idee of hij ook werkelijk goed kon keepen – ik was nog te jong om dat zelf te kunnen beoordelen, maar het zal wel als je jarenlang het doel verdedigt van een serieuze Derdeklasser – maar Joop had de mooiste keeperstruien ever. Zwart, rood of groen, met een subtiel colletje én een juweel van een V op de borst. Op de actiefoto van VIOS-HVV uit 1957 zie je die nog niet zo goed, maar op de elftalfoto van een jaar eerder wél.

Bij de foto’s: Joop Kruis rechts in actie in het duel VIOS-HVV in 1957, met ook herkenbaar André Valentijn en Gerrit Wegkamp; let ook op de vorm van de zware leren bal: hoezo rond?

 

Bij de foto: De teamfoto van VIOS 1, zojuist in 1956 kampioen geworden van de Derde Klasse, met staand vanaf links: trainer Jan Strang, Joop Jansen, Jan Harteveld, André Valentijn, Gerrit Wegkamp, Joop Kruis, Eduard Boot, Henk van der Naaten, Jan Spaans en zittend vanaf links: Joop Willemse, Maarten Trommel, Theo Wils, Wim Waasdorp en Cock Haasnoot.

Emiel Trommel was ook zo’n VIOS-keeper met iets speciaals. Hij droeg een John Lennon-brilletje nog voordat John Lennon er eentje droeg. Dat idee moet die revolutionaire Beatle van Emiel hebben gejat, kan niet anders. Emiel was ook de eerlijkste keeper van Nederland. In een thuiswedstrijd van VIOS – ik weet niet meer tegen wie, maar wij jeugdspelers stonden allemaal te joelen achter de goal aan de kantinekant – kreeg de tegenpartij een penalty. Die werd genomen door hun doelman. Onzin natuurlijk, alsof een veldspeler de bal niet van elf meter afstand op het doel kon schieten, maar zo was het nu eenmaal in die wedstrijd. Die keeper nam een lange aanloop en trapte de bal hard en zuiver… recht in de handen van Emiel Trommel. Iedere keeper zou de bal daarna meteen als een raket naar voren kogelen, want tussen de palen van de tegenpartij aan de verre overkant stond even geen doelverdediger. Zo niet Emiel. Die wachtte rustig met de bal in de handen tot zijn collega die honderd meter naar z’n eigen hok sprintend had afgelegd en trapte de bal toen pas uit. Het was een moment dat ik nooit heb vergeten, het was een levensles. Sportiviteit was in die jaren een groot goed. Dankzij Emiel Trommel.

Emiel Trommel met John Lennon-brilletje, tweede van links zittend, rond 1960 in een jeugdelftal van VIOS, met onder anderen leider Henk Schuller.

Tot slot nog een doelman van VIOS: John Verhoeckx. Een indrukwekkende, lange en stevig gebouwde jongen met handen als grijparmen van graafmachines. Meestal pakte hij de bal ook vast in één hand, alsof het een tennisbal was. John was ook een topper. Hij werd zelfs gescout door Holland Sport, waar trainer Denis Neville met hem aan de gang ging, maar hem toch niet in het eerste opstelde. Geen idee meer wie er in die tijd op Houtrust wél de eerste keeper was – Wim Landman, Jan Kutterink, Wim Onderstal (later mijn leider bij de Feyenoord B1), Hans Pothof, Frans Kok, Martin van Vianen, Woody Louwerens en ik ben er vast nog een paar vergeten, maar weet niet meer wie – maar John dus net niet. Kort daarna ging hij de makelaardij in en verkocht mij via Metterwoon mijn eerste huisje. (Wordt vervolgd)

John Verhoeckx in de kleedkamer van VIOS met verder vanaf links: Herman Brands, Harry Verstappen, Ton Dijkman, Dick Bakvis, het neusje van Koos Colpa en vooraan trainer Henk de Vos.

Chris Willemsen is schrijver van onder meer het standaardwerk Blikkie Terug, Haagse voetbalcultuur van toen, zie de Webshop van Uitgeverij NSC (www.nscboeken.nl).

© Haaglanden Voetbal

Lees verder