Finn de Bruin: ,,Het was achterin goed geregeld bij ons in Utrecht’’

Na een debuut in de bekerwedstrijd tegen Sparta op 20 december 2023 bleef het lang stil rond het talent Finn de Bruin uit ADO Den Haag O21. Regelmatig mocht hij als reserve mee en de bank warmhouden. Op 5 april van dit jaar mocht De Bruin invallen in de laatste minuut voor Alex Schalk in de uitwedstrijd bij SC Cambuur.

Tekst: Glenn Duijzer

Maar afgelopen maandag maakte de 20-jarige middenvelder dan eindelijk zijn basisdebuut in het eerste elftal van ADO Den Haag. Helaas kon de middenvelder de wedstrijd niet uitspelen vanwege kramp, maar hij vestigde wel een mooi persoonlijk record. In de drie wedstrijden waarin De Bruin minuten maakte, incasseerde ADO Den Haag geen tegentreffer.

Integendeel, alle drie de wedstrijden werden met 2-0 gewonnen door de geelgroene formatie. Reden genoeg om na afloop van de uitwedstrijd tegen Jong FC Utrecht voor Haaglanden Voetbal om eens bij te praten met de jonge Haagse middenvelder.

Gefeliciteerd met zowel je basisdebuut als ook met de 2-0 overwinning.

,,Dank je, dat we hebben gewonnen is zeker een heel mooi.’’

Als ik dan mag spreken van minpuntjes? Dan heb ik er twee. Het uitvallen vlak voor tijd door een blessure.

,,Oh nee, geen blessure, het was kramp in mijn bovenbeen. Ik wilde echt de negentig minuten vol maken, maar het lukte gewoon niet meer. Na de rode kaart voor FC Utrecht dacht ik dat het wel goed zou komen en ik de gehele wedstrijd zou kunnen spelen. Maar ik zette op een gegeven moment een stap en toen voelde ik het opkomen. Ik had direct het gevoel dat ik de wedstrijd niet zou kunnen uitspelen. Daarbij wil ik het team niet benadelen door te blijven spelen en dat ik op een gegeven moment niet met mijn man mee kan lopen en er daardoor een tegentreffer zou komen. Ik ben verstandig gaan liggen. Maar ik had hem heel graag willen uitspelen.’’

Het andere is misschien geen echt minpuntje, maar dat schot van afstand!

,,Die bal ging net naast, echt net naast. De trainer gaf in de rust aan dat ik wel op de goal mocht schieten als ik de gelegenheid had. De bal lag er toen goed voor en ik dacht: nu ga ik het proberen. Maar helaas net niet. Volgende keer beter.’’

Je gaf aan dat je uitviel vanwege kramp. Is het verschil dan toch zo groot tussen het eerste elftal en de O21?

,,Dat is het zeker. Tegen Sparta viel ik ook vlak voor tijd uit met kramp in bijna dezelfde minuut. Daarbij komt ook nog eens dat we op echt gras speelden, dat maakt het ook zwaarder. De intensiteit is hier ook hoger dan bij O21. Alles gaat wat sneller en daar is mijn lichaam nog niet helemaal aan gewend. Daardoor kreeg ik kramp in de wedstrijd.’’

Een basisdebuut in de competitie is toch wel iets waar je naar uitkijkt?

,,Het is gewoon het mooiste wat er is, in de competitie een basisdebuut. Daar droom je als jongen wel van en ik heb het vandaag gedaan. Ik ben zelf wel tevreden over mijn eigen prestaties.’’

Het was een moeizame wedstrijd waarin ADO een strafschop nodig had om de score te openen. Had jij het gevoel dat het daarvoor nog goed zou komen?

,,Ik had zeker het gevoel dat we nog zouden scoren. We waren minder slordig dan in de eerste helft, er zat meer voetbal in na de rust. Dat we een pingel kregen meekregen was wel lekker. Dat breekt de wedstrijd meer open. Als klap er bovenop kreeg FC Utrecht ook een rode kaart. Ik denk over het algemeen dat we wel verdiend hebben gewonnen.’’

Het is niet alleen de overwinning, je houdt achterin ook de nul.

,,Dat is ook heel belangrijk. Nick Marsman had tweemaal een goede redding. De verdediging stond goed, maar ook de restverdediging stond goed. Het was in Utrecht goed geregeld bij ons achterin.’’

En nu NAC uit? Met Finn de Bruin?

,,Haha, dat weet ik niet, nu zeker niet.’’

Wanneer wist je dat je in de basis zou starten?

,,Op de training van zondag. Ik kreeg toen ineens een geel hesje in plaats van een rood. Dan weet je eigenlijk al hoe laat het is en de jongens maakten wel grapjes erover. Ik wist wel dat het eraan zat te komen en ik bereid mij iedere wedstrijd voor op dit moment. Ik had wel enorm veel zin in de wedstrijd. Ik kon niet wachten op het eerste fluitsignaal.’’

Had je geen last van zenuwen vooraf?

,,Dat viel wel mee, ik ben geen zenuwachtig persoon. Ik had een gezonde spanning voor de wedstrijd, als de warming up begint. Ik had eigenlijk alleen maar heel veel zin in de wedstrijd.’’

Je maakt je debuut in een schitterend stadion, maar voor slechts een handjevol mensen. Is dan dat jammer?

,,Het stadion is zeker mooi, maar het liefst wil je voor je eigen publiek je debuut maken. Lekker met de supporters die achter je gaan staan, maar je moet niet kieskeurig zijn. Ik ben blij met mijn debuut.’’