1e klasse C: FC Skillz herpakt zich tegen sv Die Haghe en speelt zich veilig

Na het sportieve verval van de afgelopen weken was het de brandende vraag of FC Skillz het op de slotdag van de competitie zou redden in de eerste klasse. In een maand tijd werd de equipe van Oussama Bekkaoui immers gekwalificeerd van kampioenskandidaat tot aangeschoten wild, dit aldus het AD Haagsche Courant. Wat verklaarde de neerwaartse spiraal bij FC Skillz en hoe bestand is de club nog tegen de druk van een slotdag, daar je de directe handhaving niet meer in eigen handen hebt?

Tekst: Terry Konings  /    Foto’s: Alex Pronk

Dat de punten in de eerste klasse C duur zijn, is inmiddels regionaal geen geheim meer. Het kan in de competitie bijzonder gek verkeren en dat bewijst ook het feit, dat er op de slotdag voor veel clubs nog veel te behalen en/of zelfs te verliezen is. Zo ook voor FC Skillz, dat haar laatste overwinning op 24 februari behaalde om vervolgens vijf keer op rij gelijk te spelen en de laatste vier wedstrijden te verliezen. Legio theorieën werden er op los gelaten door onze Haagse (voetbal)kenners en orakels, maar tot echte waarheidsvinding kon men maar niet komen.

Zelfs intern bij FC Skillz was men opzoek naar concrete redenen en/of naar verwijtbaar gedrag om op die manier de vingers er op te leggen. Echter zijn de betrokkenen tot de conclusie gekomen, dat de sport – en in dit geval voetbal – ook weleens te maken kan hebben met de zogeheten ‘wet van Murphy’ want ook dat hoort erbij. Gaat er dus één ding verkeerd, dan loopt alles in het honderd verwijzend de Amerikaanse ruimtevaartdeskundige Edward A. Murphy.

Clichématig

Wat kan je doen om het tij te keren en om vooral uit – deze welbekende hoek waar de klappen vallen – te komen? Het klinkt erg clichématig allemaal, maar met geloof en geduld kom je al behoorlijk ver in het voetbal want het kwartje moet immers tóch wel weer een keer goed vallen, denk je en hoop je vooral.

Voorafgaand de wedstrijd tegen sv Die Haghe nam FC Skillz op respectvolle wijze afscheid van doelman Giovanni Spaan, die volgend seizoen het doel van TAC’90 zal verdedigen. Spaan maakte deel uit van de eerste lichting van de seniorenselectie van FC Skillz en stapte in bij de Haagse nieuwkomer toen ze haar boek nog moest schrijven.

Ook het verhaal van sv Die Haghe is inmiddels bekend. Een seizoen waarbij de vereniging simpelweg te vaak op ongelukkige wijze aan kortste eind trok. Diverse spelers met het sv Die Haghe-DNA waaronder aanvoerder Sander de Jong, Junior Nelson Quartey en Sebastiaan van der Starre trokken immers in dit duel ook voor de laatste maal hun witte shirt aan omdat zij vanwege uiteenlopende redenen met voetbal stoppen. Een wedstrijd met behoorlijk wat sentiment eromheen en dan hebben we nog niet eens over de eventuele uitkomst van de wedstrijd of het verloop ervan.

Voor wat betreft het verloop toonde FC Skillz aan, dat de equipe snapte ‘hoe laat’ het was en dat alleen winst telde waarbij er met een schuin oog gekeken werd naar de ontwikkelingen op de andere velden.

Aanvoerder Shibi Rojer zette hierbij toon door in de negentiende minuut met een fraaie boogbal van twintig meter het doel van Justin van Look succesvol onder vuur te nemen: 1-0. Een kick-start voor FC Skillz zou men denken, ware het niet dat een minuut later Sebastiaan van der Starre ook zijn naam als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier mocht noteren: 1-1.

Na de 1-1 viel doelman Justin van Look na een ongelukkig moment geblesseerd uit en werd hij vervangen door Jordi Haneveld. Gaf de gelijkmaker de wit-hemden uit Ockenburgh energie of kon FC Skillz een tandje erbij zetten?

De wedstrijd was inmiddels een half uur oud of Abdel Tufi bracht FC Skillz alweer aan de leiding: 2-1. Een belangrijk doelpunt in een fase waarbij de mentale weerbaarheid weer eens getest werd. Mohamed Ouarraki zorgde op slag van rust na een goede individuele actie voor een 3-1 ruststand.

Sober

Het was sv Die Haghe er alles aangelegen om haar sportieve plicht te doen en dat sierde de ploeg ook op een dag waar de welbekende Livescore van tijd tot tijd overbelaste raakte omdat men zowel bovenin als onderin aan het rekenen was geslagen voor wat betreft de waarde van de punten.

Het tweede bedrijf ontvouwde zich iet wat sober, echte grote kansen daar gelaten. FC Skillz in de aanval, maar toch wat bedachtzaam om vooral sv Die Haghe niet in de wedstrijd terug te laten komen.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd bouwde FC Skillz haar score uit. Zo promoveerde de inmiddels ingevallen Mostava Frederik zijn schot op fraaie wijze de kruising in: 4-1 en mocht de sterk spelende Mohamed Ouarraki het slotakkoord voltrekken met een 5-1 eindstand.

Met de 5-1 winst en de ontwikkelingen op de andere velden speelde FC Skillz zich direct veilig en komt het ook komend seizoen uit in de eerste klasse. Zo kijkt de Haagse nieuwkomer terug op een leerzaam seizoen, waarin de verbinding daadwerkelijk een fundament blijkt te zijn.

Lees verder