Hart voor Den Haag: Gemeente moet regie pakken tegen toenemend voetbalgeweld

De raadsleden Coen Bom (foto) en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag zijn van mening: “Gemeente moet duidelijke afspraken maken met de clubs en spelers.” Dit naar aanleiding van de jeugdwedstrijd destijds tussen HBS en GSC ESDO en recent de ontmoeting tussen sv Madestein en RVC Celeritas.

Op 1 juni jl. liep een (jeugd!) amateurwedstrijd tussen HBS JO16 en GSC EESDO JO16 volledig uit de hand. De politie moest er zelfs met honden en knuppels aan te pas komen om de rust terug te brengen. Wat is er sinds die wedstrijd ondernomen om herhalingen te voorkomen? Volgens raadslid Coen Bom van Hart voor Den Haag niet genoeg: “We horen van de wethouder dat een verzoeningsgesprek tussen beide teams niks heeft opgeleverd en dat is eigenlijk het laatste wat ik heb gehoord. Een paar weken terug was het weer mis bij sv Madestein – RVC Celeritas. Er is geen duidelijk protocol, zo horen wij van diverse clubs.”

Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen

In Rotterdam werd op 7 oktober het convenant ‘Aanpak Veilig Voetballen’ ondertekend door achttien Rotterdamse clubs. Met de ondertekening van dit convenant geven die clubs aan zich te committeren aan een eenduidig waarden- en normenbeleid, het opstellen van gewenste gedragsregels en het zichtbaar maken van het beleid zowel binnen de vereniging als daarbuiten. Als het aan Rachid Guernaoui ligt wordt dat ook in Den Haag ingevoerd: “Er moeten generieke afspraken komen. Het moet voor iedereen duidelijk zijn wat er gebeurt als je je niet gedraagt op het veld. Maar ook: wat zijn de verantwoordelijkheden van de uit- en thuisclub, wat is het protocol bij ernstige misdragingen. Nu kunnen spelertjes vaak bij een andere club zonder problemen weer voetballen. Het college van Den Haag moet uitstralen én uitdragen dat het de regie in handen heeft.”

Haagse Norm

Den Haag kent sinds 2017 de ‘Haagse Norm’, maar die gaat vooral over gedrag van spelers, arbitrage en ouders. Volgens Coen Bom is dat idee behoorlijk weggezakt: “er wordt weinig meer mee gedaan en dat is jammer. We zien helaas wekelijks ongeregeldheden, gelukkig minder ernstig van aard dan enkele maanden terug bij HBS, maar het gebeurt te vaak. Het college verschuilt zich nogal eens achter de KNVB en wij vinden dat niet goed genoeg. Kijk naar de aanpak in Rotterdam of naar de Amsterdamse Voetbalagenda. Er is daar gewoon meer sturing vanuit de gemeente-zelf. Dat willen we ook in onze mooie stad.”

Vragen

Hart voor Den Haag heeft dan ook vragen gesteld:

1. Is het college bekend met de ‘Aanpak Veilig Voetballen’ uit Rotterdam?
2. Is het college bereid om in Den Haag een dergelijk convenant op te stellen, dat verder gaat dan de afspraken uit de Haagse Norm? Zo nee, waarom niet?
3. Wat is er concreet gebeurd sinds de wedstrijd HBS – GSC ESDO van juni 2024? Welke stappen zijn gezet om herhaling te voorkomen?
4. Klopt het dat de bekerwedstrijd van 14 september 2024 HBS JO16 – GSC ESDO JO16 is afgelast? Wat was daar de reden voor? Was dat een beslissing van de gemeente? Indien van de KNVB, heeft de KNVB de gemeente en de clubs hierover geïnformeerd? Zo nee, kunt u nagaan wat de beweegredenen van de KNVB waren om de wedstrijd af te gelasten? Heeft de afgelasting te maken met het niet lukken van het verzoeningsgesprek? Graag uitgebreide antwoorden zodat we snappen wat er is gebeurd.

Lees verder