Zaterdag Vierde Divisie: FC ‘s-Gravenzande geeft winst weg in blessuretijd

Een eerste helft waarin thuisploeg FC ’s-Gravenzande de bovenliggende partij was, verzuimde dit in de score tot uitdrukking te brengen en de tegenstander WNC via een “lucky corner” op 0-1 zag komen. Een tweede helft waarin beide ploegen meer aan elkaar gewaagd waren, FC ’s-Gravenzande de achterstand desondanks wist om te buigen in een 2-1 voorsprong en in blessuretijd de winst alsnog uit handen gaf. Daarmee is de wedstrijd FC ’s-Gravenzande – WNC wel zo’n beetje samengevat.

Tekst: Theo Doelman

Op de ranglijst ontliepen beide ploegen elkaar tot zaterdag qua positie nauwelijks (nummer negen tegen nummer tien), maar qua punten wel degelijk, namelijk 30 voor FC ’s-Gravenzande en 24 voor de Waardenburg Neerijnen Combinatie. Voor de thuisploeg zou winst betekenen dat het gat negen punten werd en er toch nog stiekem naar boven gekeken kon worden. Voor de Waardenburgers zou winst een klein beetje afstand tot de gevarenzone betekenen. Het werd dus een gelijkspel (het derde op rij voor de ’s-Gravenzanders), waar beide weinig mee opschoten.

Kansen

In de eerste helft waren de kansen dus voor FC ’s-Gravenzande, maar Frank Broos, Yuri Westhoff en Roy van Beek wisten nooit tot echt gevaarlijke schoten te komen. Hun inzetten waren dan wel te zacht (waardoor ze een makkelijke prooi voor WNC-keeper van Loon waren) dan wel misten de juiste richting (en gingen dus naast of over). Ook kopkansen voor Frank Broos en Angelo Zwirs leverden geen doelpunten op.

Doordat Matthijs van Gessel in de zeventiende minuut met een corner “in enen” wel het doel wist te vinden (wat dus de titel “lucky shot” wel verdiende) en Bram Sommeling na balverlies van de FC en een snelle uitval daarna van WNC, met een ultieme ingreep een tweede tegengoal wist te voorkomen, werd de rust met de 0-1 stand bereikt.

Omhaal

In de tweede helft wisselde trainer Richard Middelkoop een verdediger (Bram Sommeling) voor een aanvaller (Stefan Bruijn) en dat had resultaat. In de zestigste minuut wist de invaller een voorzet van Twan van Meerten met een mooie omhaal tot doelpunt te promoveren: 1-1. Daarna konden nog enkele kansen voor de thuisploeg genoteerd worden, maar Frank Broos, Stefan Bruijn en Roy van Beek wisten die niet in doelpunten om te zetten. WNC stelde daar twee mogelijkheden voor Gideon Emanuels tegenover, maar eerst werd zijn doelpunt afgekeurd wegens buitenspel en even later ging zijn inzet, na een snelle uitbraak over links, voorlangs het ’s-Gravenzandse doel.

Verbazing

Vanuit een ogenschijnlijk weinig kansrijke situatie kwam alsnog de 2-1 op het scorebord. Frank Broos (foto), die tot dan toe grossierde in mislukte schoten, haalde achttien minuten voor tijd op goed geluk maar eens van vijfentwintig meter afstand uit en zag, wellicht ook tot zijn eigen verbazing, de bal stijf langs de paal in het WNC-doel verdwijnen: 2-1.

De klok stond al vijf minuten op 90:00 minuten en de drie punten werden al gekoesterd ….. en toen viel alsnog de 2-2. Had er gefloten moeten worden voor een overtreding, stond er iemand hinderlijk buitenspel bij de doeltreffende inzet? Niet volgens de arbitrage en dus werd het doelpunt van Niels de Kock, die de bal vanaf de rand zestien over iedereen heen in het doel lepelde, geteld. En kon FC ’s-Gravenzande het dus alleen zichzelf verwijten dat het de overwinning uit handen gaf.

Lees verder