Zaterdag 4e Divisie: FC ’s-Gravenzande moet diep buigen voor Smitshoek

Deze zaterdag stond de uitwedstrijd tegen Smitshoek, de nummer drie op de ranglijst, op het programma. Die ploeg speelt erg wisselvallig. Tegen koploper Kloetinge werd een ruime overwinning behaald, maar de laatste twee wedstrijden tegen Capelle en Feyenoord werden verloren. FC ’s-Gravenzande speelde driemaal achtereen gelijk tegen Capelle, Feyenoord en WNC, maar won de laatste wedstrijd in de slotminuten van Spijkenisse.

Tekst: Jan Hoogenraad     |      Foto’s: Pieter Vermeer

De wedstrijden tegen Smitshoek zijn doorgaans onvoorspelbaar, thuis werd het een 2-3 nederlaag, mede omdat het laatste gedeelte FC ’s-Gravenzande met tien man kwam te staan na de rode kaart voor Pascal Broch.

Smitshoek kwam al snel op voorsprong, eerst schoot Joey Kleijn de bal nog over, maar in de vijfde minuut strafte hij een fout in de defensie wel af: 1-0. FC ’s-Gravenzande moest dus al snel in de achtervolging op zoek naar de gelijkmaker. Eerst was het Roy Vermolen die de bal over de lat kopte uit een voorzet van Rick Boers en uit een hoekschop van Roy van Beek schoot Twan van Meerten over. Maar ook de thuisploeg was gevaarlijk, nadat een schot van Joey Kleijn via Roy Vermolen weer terugkwam, schoot Elson Rosario Almeida de bal over de lat.

Na een goed opgezette aanval van FC ’s-Gravenzande via Joseph Goncalves en Rick Boers kwam de bal bij Frank Broos, die kopte goed in, maar doelman Michael Termijn was attent. Ook Yuri Westhoff wist na bijna een half uur niet te scoren; hij schoot de bal in het zijnet. Kort hierna was Frank Broos weer kansrijk uit een hoekschop van Roy van Beek, maar hij kopte de bal naast. In de 39e minuut kwam de thuisploeg op een 2-0 voorspong. Uit een hoekschop van Luigi Bruins zat de achterhoede, inclusief de doelman, er helemaal naast en kon Joey Kleijn zijn tweede treffer binnenschieten: 2-0. Kort voor rust was er nog een poging voor Yuri Westhoff, maar zijn inzet werd tot hoekschop verwerkt en aan de andere kant was Joey Kleijn weer gevaarlijk, maar kopte de bal uit een vrije trap recht in de handen van Jurrian Jouvenaar. In de blessuretijd van de eerste helft gebeurde het weer en moest FC ’s-Gravenzande met tien man verder. In een poging van Frank Broos om in balbezit te komen kwam hij te hoog met zijn been en raakte zijn tegenstander op een plaats die je als speler liever niet wilt. In de ogen van scheidsrechter Florian Lodeweegs zwaar genoeg voor een rode kaart, terwijl hij ook met geel had kunnen volstaan, want van opzet was zeker geen sprake. Een herhaling dus zoals in de thuiswedstrijd toen Pascal Broch met rood van het veld moest.

De hoop is er dan altijd, als je met tien man komt te staan, er nog wat extra’s bij de spelers loskomt, maar daar was nu geen sprake van. In de 54e minuut kwam FC ’s-Gravenzande nog goed weg toen Nino Urban alle ruimte kreeg, drie man passeerde, vrij kwam voor doelman Jurrian Jouvenaar, maar uiteindelijk naast schoot. Een vrije trap van Luigi Bruins bleef zonder succes, die kwam recht in de handen van de FC ’s-Gravenzande-doelman. Hierna volgde een rommelige periode, de scheidsrechter trad niet op toen Roy Vermolen vlak voor het strafschopgebied onderuit werd gehaald, dat leverde de nodige irritatie op en moest Bram Sommeling – toen het spel verder ging – ingrijpen met geel tot gevolg. Roy Vermolen kwam nog even verhaal halen bij de scheidsrechter waarom er voor de overtreding op hem niet werd gefloten met als resultaat ook geel. In de 64e minuut geklungel in de defensie van FC ’s-Gravenzande en kon Joey Kleijn zijn derde treffer binnenschieten.

In de 54e minuut ging Nino Urban alleen af op doelman Jurrian Jouvenaar, die stopte hem onreglementair en ging de bal op de stip. Wie anders dan Joey Kleijn nam deze penalty en bracht de 4-0 stand op het scorebord. In de 77e minuut zowaar nog twee kansjes voor FC ’s-Gravenzande. Uit een vrije trap van Twan van Meerten werd zijn inzet tot hoekschop verwerkt, en uit deze hoekschop, van invaller Yordi Klepke, had de Smitshoek-doelman nog even moeite de bal te stoppen. Vier minuten voor tijd kwam Smitshoek nog op een 5-0 voorsprong toen invaller Luc Delmee de bal uit een hoekschop in het doel werkte. Een wedstrijd dus voor FC ’s-Gravenzande om snel te vergeten