ADO Den Haag slaat na slechte eerste helft na rust toe tegen Telstar

ADO Den Haag speelde voor de pauze in het Bingoal Stadion tegen Telstar een zeer matige wedstrijd en keek bij rust dan ook tegen een 0-1 achterstand aan. Na de doelwisseling lag het tempo aan Haagse zijde hoger en werd een terechte 3-1 zege na het laatste fluitsignaal bejubeld.

Tekst: Ton Beije         |      Foto’s: Aad van der Knaap

Voor rust leek het alsof ADO Den Haag de rest van het seizoen plichtmatig kon gaan afwerken. Na de pauze kwam de ploeg van Dick Advocaat beter voor de dag. Telstar was nog nauwelijks gevaarlijk, maar de gastheren wisten driemaal doel te treffen, met de tweede en derde in een tijdsbestek van twee minuten.

Terug in de basis was Sacha Komljenovic. Wegens een knieblessure stond hij lang buitenspel, maar Advocaat had nu een plek op het middenveld voor hem ingeruimd. Xander Severina en Gregor Breinburg begonnen na hun interlandavontuur op de bank.

Terwijl de regen met bakken naar beneden kwam begonnen ADO Den Haag en Telstar op een kletsnat veld aan hun duel. Het eerste wapenfeit kwam van de thuisploeg, de schuiver van Jeffrey Zwarts was echter een prooi voor doelman Ronald Koeman. Aan de andere kant moest doelman Sonny Stevens in actie komen na een venijnige kopbal naar de grond.

ADO Den Haag had wel het meeste balbezit, maar wist zich nauwelijks kansen te scheppen. Vooral de laatste pass was vaak onzuiver of er werd zelf door een speler een poging op het doel ondernomen, terwijl een medespeler er beter voor stond. Telstar trachtte er als de mogelijkheid daar was snel uit te komen. Ruim halverwege de eerste helft stond ADO Den Haag ineens op achterstand. Een inzet net binnen het strafschopgebied werd door Glynor Pet nog net van richting veranderd waardoor Sonny Stevens volkomen kansloos was: 0-1.

ADO Den Haag leek wat lamgeslagen, het tempo lag te laag en de elf van Advocaat, die zich langs de kant enkele malen – terecht – kwaad maakte op de zeer matig leidende arbiter Oostrom, zagen geen kans om voor de pauze nog iets te doen aan die achterstand.

De hoop van de Haagse supporters was gevestigd op het tweede bedrijf. En na de doelwisseling kwam ADO Den Haag fris en geestdriftig uit de kleedkamer. Het tempo lag veel hoger en er werd volop gejaagd op de bal en de tegenstander. Dat resulteerde al snel in de gelijkmaker. Na vijf minuten mocht ADO Den Haag vanaf ruim dertig meter een vrije trap nemen, recht voor het vijandelijke doel. Titouan Thomas (later terecht uitgeroepen tot ‘man of the match’) kogelde de bal fraai van afstand langs een overigens niet al te sterk reagerende doelman Koeman: 1-1.

Vlak daarna had Jeffrey Zwarts een prima actie in huis vanaf de middenlijn, kruiste sluw voor een verdediger langs, schoof de bal ook langs doelman Koeman, die echter gered werd door de paal. ADO Den Haag wilde in die fase doordrukken, maar dat lukte niet. Telstar kon niet echt gevaarlijk meer worden. Na dik een uur bracht Advocaat alsnog Xander Severina in het veld voor Joey Sleegers. Met nog ruim een kwartier op de klok lag het spel zeker vijf minuten stil vanwege een blessure van een Telstar-speler, die tegen een elleboog van Severina zou zijn aangelopen. Arbiter Oostrom bestrafte het voorval met een gele kaart. Telstar-trainer Mike Snoei bracht gelijk drie wissels in het veld. In die fase was de organisatie bij de bezoekers even zoek en ADO Den Haag profiteerde gretig.

In de 81e minuut ging Xander Severina op snelheid (in buitenspelpositie?) op doelman Koeman af, omspeelde hem, maar werd neergelegd. Geel voor Koeman en een strafschop voor ADO Den Haag. Thomas Verheydt maakte vanaf de stip geen fout en scoorde tot zijn genoegen de 2-1. Binnen een minuut was het weer raak. Matig optreden – gehinderd door Verheydt – in de Telstar-defensie bracht Severina in goede schietpositie en hij schoof de bal beheerst langs Ronald Koeman: 3-1. Door de lange blessurebehandeling en vele wissels trok Oostrom er acht minuten bij. De zege van ADO Den Haag kwam echter niet meer in gevaar.