Derde Divisie zondag: Baronie – TOGB levert geen winnaar op

TOGB heeft op zaterdagavond in Breda op bezoek bij Baronie met 1-1 gelijkgespeeld. Mustafa Mohammed zette de gastheren halverwege het eerste bedrijf op een 1-0 voorsprong. Vijf minuten voor de pauze was het Max le Fèvre die TOGB naast de degradatiekandidaat kon schieten. Ondanks een overwicht van TOGB wisten de geel-zwarten het net niet nogmaals te vinden, waardoor het slechts een punt mee naar huis kon nemen.

Tekst & foto’s: Ron Fruining

De wedstrijd op zaterdagavond tussen Baronie en TOGB was een wedstrijd waarin de belangen van beide teams anders waren. Baronie strijdt tegen degradatie en TOGB draait mee in de subtop van de Derde Divisie zondag. Trainer Mark Schuur had voorbeschouwend op het duel gememoreerd dat het een zware wedstrijd zou kunnen worden. Zijn woorden werden waarheid voor de Hoge Land-bewoners, die een zware wedstrijd afwikkelden in Brabant.

Het begin van TOGB was stroef. Gesteund door een flink aantal supporters vanuit Berkel en Rodenrijs, die deels met eigen vervoer en deels met de partybus naar Breda waren gekomen, zagen dat het initiatief in het begin voor gastheer Baronie was.

Al in de eerste minuut voorkwam doelman Moreno Zwarteveld met zijn goede reflexen dat TOGB direct tegen een achterstand aanliep. De corner van de voet van De Graauw die Zwarteveld weg moest geven, belandde vervolgens via het been van Michel van der Elst op de onderkant van de lat en sprong terug het speelveld in.

Het begin was duidelijk voor de gastheren. Via de flanken kwamen Umar en Mejers een aantal keren door. Gelukkig was de TOGB-verdediging voldoende bij de les om niet vroeg op achterstand te komen. De thuisploeg had haar huiswerk duidelijk gedaan. Het voorkwam dat TOGB rustig op kon bouwen en via snel combinatiespel, dat de geel-zwarten graag spelen, gevaarlijk kon worden. Met slimme en soms vervelende overtredingen, werden de initiatieven van de Berkelaren onderbroken.

De eerste keer dat TOGB in de Bredase zestien doorkwam via Dean Zandbergen, werd de aanvaller van TOGB onreglementair gestuit. Baronie-aanvoerder De Grauw speelde de onschuld zelve en probeerde richting het arbitrale trio uit te stralen dat zijn onreglementaire actie geoorloofd was. Hij mocht van geluk spreken dat scheidsrechter Schul zo vroeg in de wedstrijd besloot door te laten spelen en de overtreding afdeed met een handgebaar. Baronie-doelman Van Butselaar moest in minuut zes een fraaie inzet van Max le Fèvre uit de kruising tikken om een achterstand voor de thuisploeg te voorkomen. TOGB zette Baronie meer en meer onder druk, schroefde de duimschroeven aan en werd beloond met een ware regen van corners, die overigens geen doelrijpe kansen opleverden.

Hoewel TOGB erin slaagde de thuisclub de duimschroeven aan te draaien, bleef het oppassen voor de Bredase tegenstoten. Zo was het duo De Graauw en Umar dat voor gevaar zorgde voor het TOGB-doel. TOGB-doelman Zwarteveld slaagde erin de aanvalsdrang van de thuisploeg te stuiten. Het spel ging op en neer in de openingsfase. Nadat Baronie-verdediger Edwards TOGB-aanvaller Anthony Slierendrecht met een uiterste inspanning een grote kans kon ontnemen, was het Baronie dat even later de score kon openen. Na een interceptie van De Graauw op Verbond, die niet goed werd ingespeeld door Wouter Vermeer, belandde de bal in de middencirkel bij de behendige Mustafa Mohammad. Vanuit zijn ooghoeken zag de Bredase balgoochelaar, die aan het einde van het seizoen uit Breda vertrekt, dat TOGB-doelman Moreno Zwarteveld voor zijn doel stond. Met een sublieme voetbeweging lepelde Mohammed vervolgens de bal in een keer over Zwarteveld heen in het lege doel: 1-0. Het gaf de thuisploeg vertrouwen en bravoure waar TOGB overigens, niet geïmponeerd leek door de treffer en opzoek ging naar haar eigen succes.

Vijf minuten voor de pauze kon de meegereisde TOGB-aanhang juichen. Nadat Merick Heintjes, Dean Zandbergen en Anthony Slierendrecht gezamenlijk drukzetten, veroverde Slierendrecht de bal halverwege de Bredase helft. Hij speelde Max le Fèvre aan, die langs zijn directe tegenstander de Bredase zestien in dribbelde en afdrukte. Op het schot van Le Fèvre had Baronie-doelman Van Butselaar geen antwoord en de 1-1 stond op het scorebord.

Om de baas op het middenveld te worden, bracht Mark Schuur Jay Zandbergen voor broer Glenn. Finn Ameling zakte door de wissel een linie. TOGB was in het tweede bedrijf als eerste via een inzet van Jay Zandbergen dreigend. Baronie-doelman Van Butselaar wist de inzet van Zandbergen ten koste van een corner te keren.

TOGB veroverde ook in de tweede helft veel corners. De Berkelse formatie wist echter het gat in de Bredase defensie niet te vinden. Baronie bediende zich voornamelijk van spaarzame tegenstoten, waarbij het voor de TOGB-defensie opletten geblazen bleef. Zo wist Jens Wirix, Mejres op maat te bedienen. Door goed ingrijpen van Vincent Verbond, werd Mejres vakkundig afgetroefd. Ondanks het forse overwicht van TOGB, kwam de thuisclub nauwelijks in de problemen, waarbij het scheidsrechter Schul dankbaar mocht zijn dat hij de kaarten voor de gastheren op zak hield bij de af en toe op of over het randje gemaakte overtredingen en twee potentiële strafschoppen in de tweede helft wegwuifde. Eerst moest Baronie-verdediger Edwards TOGB-aanvaller Dean Zandbergen met een ultieme sliding het scoren beletten. De verdediger ging met zijn actie niet voor de bal, maar wist wel beide benen van Zandbergen “vakkundig” te blokken, waarmee hij Zandbergen ten val bracht. Ook een charge op de enkel van Max le Fèvre binnen de Baronie-zestien en het vasthouden door drie Baronie verdedigers van Anthony Slierendrecht, werd door scheidsrechter Schul afgedaan met een gebaar van doorspelen.

Mark Schuur wisselde, noodgedwongen, de geblesseerd geraakte Michel van der Elst voor Twan Verdel. Verdel stond koud in het veld toen hij een corner vrij in kon koppen. De kopbal verdween door het ontbreken van voldoende precisie, naast het Bredase doel. Schuur wisselde in het laatste deel van de wedstrijd Slierendrecht en Heintjes voor De Winkel en Paternot om zo de overwinning te forceren. In de slotfase deed de thuisclub onverwacht toch nog een keer van zich spreken. Een één-twee combinatie tussen Mohammad en Schuit kon maar net worden onderschept door TOGB-verdediger Finn Ameling toen doelman Moreno Zwarteveld al was uitgespeeld. In blessuretijd kreeg Dean Zandbergen de afgeslagen bal uit een corner. De aanvaller mikte echter te hoog, waardoor de bal over het doel van Van Butselaar verdween. De 1-1 was gezien het veldoverwicht van TOGB wellicht te mager, maar wanneer je gedurende de gehele wedstrijd er niet in slaagt je tegenstander echt pijn te doen, dan is het gelijkspel het logische resultaat.

Komende dinsdagavond speelt TOGB in de kwartfinale van de Fidus Cup thuis tegen Kethel Spaland. Zaterdag speelt TOGB weer voor de competitie. Om18.00 uur is de aftrap op sportpark het Hoge Land en is TOGB-gastheer voor Unitas. De derde helft wordt opgeluisterd door zanger Benjamin Gouweleeuw.