Nacompetitieplek voor ADO Den Haag ver weg na nederlaag tegen Almere City FC

De kans om alsnog een plaats te veroveren in de nacompetitie lijkt voor ADO Den Haag na de 2-3 thuisnederlaag tegen Almere City FC verkeken. Theoretisch is er nog een mogelijkheid en in voetbal zijn er vaker wonderen verricht, maar de ploeg van Dick Advocaat heeft zichzelf in het Bingoal Stadion geen dienst bewezen.

Tekst: Ton Beije         |        Foto’s: Aad van der Knaap

ADO Den Haag kende een prima begin van de wedstrijd, kwam op een 2-0 voorsprong, maar zag Almere City FC nog voor rust terugkomen in de wedstrijd. Vlak na de pauze was de thuisploeg niet alert genoeg en was de gelijkmaker (2-2) een feit. Oud-ADO Den Haag-speler Lance Duijvesteijn voltrok daarna het vonnis over De Hagenaars: 2-3

Trainer Dick Advocaat kon geen beroep doen op Ricardo Kishna, die niet fit genoeg bleek voor de klus tegen Almere City FC, de nummer drie van de ranglijst. Dhoraso Kas kreeg nu op zijn plaats een kans. Mario Bilate stond in de ploeg als aanvallende middenvelder, achter spits Thomas Verheyd. Het was ook drukker dan normaal met zo’n 8.322 toeschouwers op de tribune.

De eerste kans was voor de bezoekers, maar Lance Duijvesteijn was onzorgvuldig en schoot in kansrijke positie de bal naast het doel van Sonny Stevens. ADO Den Haag pakte snel het initiatief. Al na zeven minuten had dat succes. Guillem Rodriguez onderbrak een aanval van Almere City, waarna Xander Severina vrij op rechts kwam en de bal op maat voorgaf op Thomas Verheydt, die vervolgens met een volley knap raak schoot en doelman Nordin Bakker geen schijn van kans gaf: 1-0.

ADO Den Haag had niet lang nodig om ook het tweede doelpunt te produceren. Uit een hoekschop leek de bal voorbij de tweede paal te belanden, maar Mario Bilate kopte alsnog de bal terug en Titouan Thomas liet vervolgens de bal in het vijandelijke doel verdwijnen: 2-0. ADO Den Haag draaide prima, op jacht naar de zo belangrijke drie punten om in de race te blijven voor de nacompetitie. ADO Den Haag verslapte echter en de aansluitingstreffer van Almere City FC zag je aankomen. Die viel overigens na dik een half uur spelen uit het niets. De handige Kornelius Hansen schoof de bal langs doelman Stevens: 2-1. Nog voor de pauze kreeg de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid om de marge weer op twee treffers te brengen. Xander Severina ging op snelheid richting strafschopgebied van de bezoekers en schoot zelf op doel, waar het afleggen op de meegekomen Mario Bilate wellicht een betere oplossing was geweest. Het bleef derhalve 2-1 bij de rust.

Wat ADO Den Haag dit seizoen vaker is overkomen, gebeurde ook nu tegen Almere City FC. De tweede helft was nog nauwelijks begonnen of de formatie van trainer Alex Pastoor kwam langszij en verspeelde ADO Den Haag haar voorsprong. Op aangeven van Hansen scoorde Hamdi Akujobi de gelijkmaker: 2-2. En zo verspeelde ADO Den Haag een riante voorsprong. In de tweede helft kon ADO Den Haag niet echt potten breken en na dik een uur spelen kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong. Na een prima actie vanaf de linkervleugels schoof Lance Duijvesteijn met uiterste precisie de bal langs de grond in de verre hoek: 2-3.

Met nog het Haags Kwartiertje te gaan wisselde trainer Dick Advocaat vier man. Het was voor de thuisploeg nu alles of niets. Almere City FC werd zwaar onder druk gezet. Veel Haagse ballen werden in de zestien gepompt in de hoop dat de bal een keer goed zou vallen. Een schot van Joël Zwarts – één van de invallers – leverde geen succes op. Ook in de vijf extra minuten – redelijk kort gelet op de vele wissels aan beide kanten en twee blessurestops – lukte het ADO Den Haag niet om iets aan de achterstand te doen.

Een 2-3 verlies en dat betekent, dat een plek in de nacompetitie ver weg is. ADO Den Haag moet gewoon proberen de komende wedstrijden te winnen, te beginnen vrijdagavond uit tegen De Graafschap, en hopen, dat concurrenten nog misstappen maken. Maar met nog slechts vijf duels te gaan, lijkt dat een utopie.