Tweede Divisie: Scheveningen na nederlaag nog niet uit degradatiezorgen

Op sportpark Houtrust werd een belangrijke wedstrijd tussen Scheveningen en AFC gespeeld. Beide teams moesten voor de drie punten gaan. AFC doet nog mee voor het kampioenschap en Scheveningen kon zich door winst redelijk veilig spelen voor degradatie en in mindere mate voor de nacompetitie. Uiteindelijk won AFC geflatteerd met 0-2.

Tekst: John Carlier     |     Foto’s: Danny Ploegaert

Scheveningen kwam goed uit de startblokken en had in de zesde minuut al de mogelijkheid om te scoren. Een afgeslagen bal door de verdediging van AFC kwam voor de voeten van Tim Peters, die in eerste instantie een leeg doel voor zich zag en uiteindelijk zijn schot net voor de doellijn gekeerd zag worden door Gevero Markiet. Na dit moment nam AFC toch de regie over, maar dat was meer het gevolg van het feit dat Scheveningen de nadruk legde op de verdediging. Dit leidde ook in de twaalfde minuut tot een bijna mogelijkheid voor AFC.

Een goed genomen vrije trap door Dalian Maatsen ging over de muur, waardoor keeper Sven van der Maaten met een goede reactie een doelpunt kon voorkomen. Hij tikte de bal via de paal tot corner. Nog geen drie minuten later was het goaltjesdief Raily Ignacio die alleen op de keeper afging, maar zag zijn schot net langs de voor AFC verkeerde kant van de paal gaan.

Hoewel AFC het spel bleef dicteren, was het toch Tim Peters, die in de twintigste minuut een mogelijkheid kreeg, maar ook hij zag zijn stuiterbal buiten bereik van de keeper net langs de nu voor Scheveningen verkeerde kant van de paal gaan.

Na twee mogelijkheden voor AFC waarbij Raily Ignacio de eerste kans via een schot de bal recht in de handen van de keeper zag belanden, was het daarna een vrije trap van Dalian Maatsen vanaf de rand van het strafschopgebied waarbij de bal via de muur tot corner werd verwerkt.

Boogballetje

Hierna was het weer Scheveningen die via een doorgekopte bal van Lex Immers een mogelijkheid gaf aan Tim Peters om te scoren. Zijn boogballetje werd nog net door de keeper tot corner verwerkt. Waarschijnlijk werd AFC verrast door de goede acties van Scheveningen en om die reden moesten ze alle zeilen bijzetten om een doelpunt te voorkomen. In de slotminuut van de eerste helft was het Joël Tillema die keeper Sven van der Maaten probeerde te verrassen met een boogballetje, maar de bal belandde op de lat. Uiteindelijk een ruststand van 0-0.

De tweede helft begon weer met hetzelfde spelbeeld als in de eerste. Het was toch eerst weer Scheveningen dat via een goede combinatie tussen Lorenzo van Kleef en Michael de Niet uiteindelijk de bal na een schot van laatstgenoemde net naast zag gaan. Hierna nam AFC weer het initiatief en forceerde tot aan de tweeënzestigste minuut vier corners. Bij de laatste corner kopte Gevero Markiet de bal via het hoofd van Ruben Koorndijk in het net. Een enigszins gelukkig doelpunt: 0-1. Direct hierna had invaller Matthijs Jesse de mogelijkheid voor 0-2, maar zijn schot ging net over.

Irritatie

Na deze mogelijkheid werden bij beide teams twee verse krachten ingezet. Omdat er niet werd gescoord door Scheveningen, ontstond er enige irritatie bij Michael de Niet en Gautam Kalpoe. Zij kregen beiden voor commentaar op de leiding van de scheidsrechter een gele kaart voorgehouden.

In de laatste tien minuten brachten beide trainers weer twee verse krachten in waarbij toch enige druk werd gezet door Scheveningen om de gelijkmaker te scoren. Het was invaller Julian Markvoort Beke die hier bijna voor zorgde. Hij zag zijn schot via de paal net naast gaan. Een verdiende gelijkmaker had wel terecht geweest.

Het was uiteindelijk AFC dat via invaller Matthijs Jesse de genadeklap uitdeelde. Hij ontving de bal door een pass vanuit eigen speelhelft en wist het Kevin Gomez-Nieto zo lastig te maken waardoor hij kon passeren en alleen voor de keeper kwam en de 0-2 op het scorebord kon laten zetten. Wel moet gezegd worden dat hij bij het passeren een 100% handsbal maakte, maar dat werd door zowel de scheidsrechter als de assistent-scheidsrechter niet geconstateerd. Een toch wel geflatteerde overwinning voor AFC, dat door het verlies van Katwijk weer bovenaan staat.

Bij de laatste drie wedstrijden zal Scheveningen nog alle zeilen moeten bijzetten om nacompetitie te voorkomen. Tegenstanders zijn IJsselmeervogels en TEC die ook in de onderste regionen staan.