Zaterdag 2E: Vitesse Delft wint nipt bij Concordia in Delftse derby

Vitesse Delft heeft de Delftse derby tegen Concordia gewonnen. Door een doelpunt in blessuretijd wonnen de bezoekers uit Delft-Zuid met 0-1. Het was 32 jaar geleden, dat Vitesse Delft een competitiewedstrijd aan de Brasserskade speelde. Toentertijd had de club daar nog haar thuisbasis. Pas dit jaar was er weer een mogelijkheid, omdat Concordia de zondag als voetbaldag verruilde met de zaterdag.

Tekst: Harold Koster       |      Foto’s: Moshe Amsalem

Op een zonovergoten en gezellig sportpark kwam Vitesse Delft het beste uit de startblokken. Het had in het eerste kwartier veelvuldig balbezit, maar verder dan een schot van Duncan Sjerp kwam de ploeg niet. Na twintig minuten liet Concordia van zich horen, maar een schot werd door keeper Lennart van den Hengel gekeerd. De thuisploeg ging door en kreeg in de 23e minuut een uitstekende kans. Een gevaarlijke kopbal van spits Noel Geurts ging rakelings over.

In het resterende deel van de eerste helft werd een schot van Wessel Schut gepakt door Van den Hengel en redde Concordia-keeper Poya Maleki Seifar op een vrije trap van Sjerp. De ploegen gingen rusten met een 0-0 stand en ook het aantal gele kaarten was gelijk; Scheidsrechter Gerritsma gaf in de sportieve wedstrijd geel aan Bo de Vroege van Concordia en Silas Monteiro Santos van Vitesse.

Na de rust werd het spel er niet beter op. Vitesse Delft was weliswaar de bovenliggende partij, maar kon niet heel veel afdwingen. Een inzet van Richomar Richards werd door Seifar gekeerd en veel gevaarlijker werd de ploeg uit Tanthof niet. Aan de andere kant ging een schot van Schut over.

Het venijn van de wedstrijd zat ‘m duidelijk in de staart. Het laatste kwartier was zeker voor de neutrale toeschouwer het leukste deel om naar te kijken. Vitesse Delft probeerde door wissels het één en ander te forceren en trok nog meer ten aanval. Concordia loerde op de counter en was daarin bijna succesvol. Eerst kon Van den Hengel ternauwernood een inzet keren en kort daarop miste Rens Sandell alleen voor de Vitesse-keeper; hij schoot naast. Aan de andere kans misten de bezoekers een kans voor open doel. Kort daarop leek Concordia zeer gevaarlijk te worden. Een drie-tegen-één situatie werd echter te slordig uitgespeeld, waardoor de ploeg van Ronald Hes met de schrik vrij kwam.

De wedstrijd leek te eindigen, zoals deze begon, maar in de 92e minuut kwam daar – voor Vitesse Delft – dan toch de verlossende goal. Invaller Dominique Aries gaf op links voor en Duncan Sjerp rondde met een schitterende kopbal af: 0-1. Niet lang daarna floot Gerritsma af en ging Vitesse Delft er met de volle buit vandoor. De thuisploeg was teleurgesteld, want een gelijkspel had er voor het team van Louis Gottgens zeker ingezeten.