1e klasse C: VELO duwt Die Haghe op laatste plaats

In een van beide kanten zeer matig gespeelde wedstrijd wist VELO tweemaal te scoren en lieten de voorwaartsen van Die Haghe dit na. Door de 0-2 nederlaag zakte de thuisploeg naar de onderste – degradatie – plaats en komt de tweede klasse nu wel heel erg dichtbij.

Tekst: Wim van de Graaf      |    Foto’s: Theo Verbraeken

Na de 3-0 nederlaag, vorige week bij sv Nootdorp, waren de koppen bij elkaar gestoken en de neuzen dezelfde kant op gezet. Dat zou een beter resultaat moeten opleveren, maar de spelers van Die Haghe konden het ook in de derby tegen VELO niet brengen, hoezeer zij hun best ook deden. Van goed voetbal is al weken geen sprake meer, maar dan kan passie, beleving en inzet nog een hoop vergoeden. Soms lukt dat en soms niet en nu was het resultaat negatief. Niet dat VELO zoveel beter was. Verre van dat, maar het huisvest wel spelers die de trekker kunnen overhalen.

Dat gebeurde na negentien minuten in een nerveus en daardoor rommelig gespeelde wedstrijd. Een afgeslagen bal kwam even voor het Haagse zestienmetergebied voor de voeten van VELO-aanvaller Joey Kouters, die verwoestend en fraai uithaalde en Die Haghe-doelman Justin van Look kansloos liet: 0-1. Een paar hoekschoppen voor Die Haghe leverde nog wat spannende momenten voor het Wateringse doel op, maar hierna rommelde de wedstrijd zich verder door tot zeven minuten voor rust toen een VELO-aanvaller weer een hard schot loste, maar dit keer was Van Look paraat en had de bal klemvast. Het rustsignaal voelde voor alle supporters dan ook als een bevrijding, want een tweede helft kon nog hoop op een betere wedstrijd bieden.

De eerste fase na rust – met bij de thuisploeg Joey van der Vet voor Peter de Kleer – was Die Haghe even de bovenliggende partij. Na tien minuten was ook dat beeld weer bijgesteld en drong VELO meermalen aan. In de 57e minuut werd een Wateringer binnen de beruchte lijnen gevloerd en arbiter Mats Blaak uit Gorinchem, die kan terugzien op een puike wedstrijd, legde de bal terecht op de stip. De hard ingeschoten strafschop werd echter een prooi voor Justin van Look en zo bleef het nog even spannend. Even, want acht minuten later was het wel raak toen de geheel vrijstaande Mike Das zich niet bedacht en de bal hard via de handen van Van Look tegen de touwen joeg: 0-2.

Houdini-act

Zo was de wedstrijd feitelijk gespeeld al gaf Die Haghe zich nog niet geheel gewonnen. Invaller Rida Aarab testte VELO-doelman Deniz Pamuk, maar die tikte de ingeschoten bal nog net uit zijn doel. Na een hoekschop kopte Mike de Graaf nipt over en ook een schot van de almaar zwoegende Sander de Jong ging over het VELO-doel. Een vrije trap voor de groenhemden vlak voor tijd werd weer gepakt door Justin van Look en zo eindigde de sportieve wedstrijd tussen de eeuwige rivalen in een overwinning voor VELO, dat zich daarmee op een ‘veilige’ achtste plaats nestelde.

Doordat sv Nootdorp won en TAC’90 en Voorschoten’97 gelijk speelden is het gat met een p/d-plaats nu vier punten en de veilige achtste plaats nu negen punten geworden. De komende twee weken zijn er geen competitieverplichtingen en moet Die Haghe zich in die tijd herpakken om te doen waar het goed in is: een Houdini-act uitvoeren.